Nederland wint Europese honkbaltitel

Na vier jaar is de Europese honkbaltitel weer in Nederlandse handen. In het Tsjechische Brno joeg de Nederlandse slagploeg maar liefst vijf ballen over de hekken voor een 6-3 zege, de tweede op rij tegen de Italianen. Tom Stuifbergen speelde als reliever opnieuw een belangrijke rol bij Nederland.

Voor de 21e keer in de historie is Nederland vandaag Europees kampioen geworden. De laatste keer was in 2007. Het was toen de vijfde Europese titel op rij voor Oranje. Maar de afgelopen twee edities waren de Italianen de sterksten.

De wedstrijd van vanmiddag deed terugdenken aan de Europese finale van 2005. Ook die werd in Tsjechië gespeeld. Nederland vernederde Italië toen met 15-0. Onder meer door homeruns van Ivanon Coffie, Percy Isenia en Sidney de Jong. Het was tot gisteren de laatste overwinning voor Nederland op Italië tijdens een Europees kampioenschap.

Voorsprong

Kalian Sams sloeg twee van de vijf Nederlandse homeruns.

Kalian Sams sloeg twee van de vijf Nederlandse homeruns.
Foto: © Ezio Ratti/FIBS

Inmiddels heeft een nieuwe, voornamelijk Curaçaose en Arubaanse lichting, zich gemeld bij het Nederlands team. Maar ook nu beslisten homeruns de wedstrijd. Randolph Oduber (eerste inning), Kalian Sams (tweede inning) en Curt Smith (vierde inning) openden de Nederlandse slagbeurten met solohomeruns om Oranje al vroeg op voorsprong te brengen. Smith sloeg zelfs de eerste pitch van de 27-jarige in Califonië geboren Mike Colla over het hek in het rechtsveld.

Hij deed dat een slagbeurt nadat Italië een serieuze kans had gekregen om de wedstrijd te kantelen. In de eerste helft van de vierde inning hadden Juan Carlos Infante en Stefano Desimoni honkslagen op rij geslagen. Vier wijd voor Alex Liddi had hierna de honken vol laten stromen. Veteraan Rob Cordemans liet zich niet kennen. Met twee wijd, twee slag en twee man uit gooide hij een uitstekende curvebal op Alberto Mineo, die er alleen maar naar kon kijken.

Inrukken

Kalian Sams strooide hierna nog extra zout in de wonden. Acht ballen na de hekklap van Smith rammelde ook hij de bal andermaal over de omheining. Pitcher Mike Colla, de afgelopen twee seizoenen niet onverdienstelijk voor het Double A-team Montgomery Biscuits (Tampa Bay Rays), kon vervolgens inrukken. Slechts vier honkslagen had hij tegengekregen in de eerste vier innings. Maar alle vier belandden ze aan de andere kant van de hekken.

Belangrijke nul op de thuisplaat in de achtste inning. Catcher Shawn Zarraga gaat voor het dubbelspel.

Belangrijke nul op de thuisplaat in de achtste inning. Catcher Shawn Zarraga gaat voor het dubbelspel.
Foto: © Ezio Ratti/FIBS

Relievers José Escalona en Tiago Da Silva brachten hierna rust in de wedstrijd voor de Italianen. Voor Nederland wist alleen Hainley Statia nog te scoren in de zesde inning na een Italiaanse veldfout.

Belangrijke rol

Het gaf Italië de kans om terug in de wedstrijd te komen. David Bergman moest in de zevende inning tweehonkslagen toestaan aan Mario Chiarini en Lorenzo Avagnina voor het eerste Italiaanse tegenpunt. Doordat hij bovendien ook drie keer vier wijd gooide, kon Erik Epifano voor de 5-2 zorgen. Dat maakte een einde aan de wedstrijd voor Bergman, die op de heuvel werd vervangen voor Tom Stuifbergen. Eerder dit toernooi speelde Stuifbergen als reliever al een belangrijke rol in de wedstrijd tegen Spanje. En ook vanmiddag bleek hij de meest kostbare speler voor bondscoach Steve Janssen.

Ontlading bij closer Tom Stuifbergen na de laatste uit van de wedstrijd.

Ontlading bij closer Tom Stuifbergen na de laatste uit van de wedstrijd.
Foto: © Ezio Ratti/FIBS

Stuifbergen begon zijn optreden, met volle honken, nog wel met een twijfelachtige geraakt werper waardoor Italië terugkon komen tot 5-3. Maar met een strikeout op voormalig Major Leaguer Alex Liddi haalde Stuifbergen zijn ploeg uit de slagbeurt. Een inning later zette Stuifbergen ook Alberto Mineo en Erik Epifano genadeloos met drie slag aan de kant.

Ongeslagen

Nederland diende in de achtste inning de genadeklap toe. Curt Smith, die na afloop van de finale werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler, sloeg een bal van closer Pat Venditte voor de vijfde homerun van dit duel over de hekken. Inmiddels had de Italiaanse manager Marco Mazzieri zijn kookpunt bereikt en werd hij door de Tsjechische plaatscheidsrechter David Kulhanek uit het veld gestuurd.

Veel haalde het niet meer uit. In de negende inning gooide Tom Stuifbergen de wedstrijd uit en haalde Nederland ongeslagen de 21e Europese titel binnen.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
ITALIË     0 0 0 0 0 0 3 0 0  3 5 1
NEDERLAND  1 1 0 2 0 1 0 1 X  6 7 1

Pitchers Italië
Mike Colla (3 1/3+1 man): 4-0-4-0
José Escalona (1 2/3): 1-0-0-0
Tiago Da Silva (2): 2-1-2-1
Pat Venditte (1): 2-2-1-0

Pitchers Nederland
Rob Cordemans (4): 6-1-2-0
David Bergman (2 1/3+5 man): 1-4-3-1
Tom Stuifbergen (2 2/3): 3-0-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page