Gazzetta dello Sport: ‘Cordemans hypnotiseerde Italianen’

Ook in de Italiaanse pers galmde vandaag de dreun nog door die de Nederlandse honkballers tijdens het Europees kampioenschap toedienden aan de titelverdediger Italië. “Cordemans slaagt erin ons te hypnotiseren”, karakteriseert Gazzetta dello Sport het effect van de bijna veertigjarige pitcher van Nederland op de Italiaanse slagploeg.

De grootste sportkrant van Italië, die over de hele wereld zeven dagen per week wordt gedistribueerd, had besloten toch weer zijn ervaren specialist naar het EK honkbal in het buitenland af te vaardigen. Een maand geleden zag men er in Milaan vanaf om iemand naar het wereldkampioenschap softbal in Haarlem te sturen, toen bleek dat de damesploeg van Italië zich niet zou gaan plaatsen voor de finaleronde van de top acht landen van de wereld.

Afgelopen week toog Stefano Arcobelli wel naar het Tsjechische Brno, toen de Italiaanse honkbalmannen alle vijf wedstrijden in de eerste ronde in Regensburg hadden gewonnen. Aangekomen in Brno ontmoetten de Azzurri echter de eerdere tegenstanders van Nederland en met ieder van die drie landen had Italië veel meer moeite dan Oranje in Ostrava. Teken aan de wand voor de coaches en voor de Italiaanse pers, vooral toen op zaterdagavond Nederland de Italiaanse titelverdedigers met 5-0 uitsloot.

Verrast

Toch waren de Italiaanse reacties verrast na de finale op zondag. ‘Italia cede lo scettro, trionfa l’Olanda’, kopte de website van de Gazzetta dello Sport in chocoladeletters al vroeg in de zondagavond: Italië draagt de scepter over, Nederland triomfeert. Ondertitel in kleinere kopletters: Toch geen tris voor de Azzurri, die met 6-3 een finale verliezen die emotioneerde en rijk was aan homeruns.

De Italiaanse bondscoach Marco Mazzieri werd in de finale uit het veld gestuurd.

De Italiaanse bondscoach Marco Mazzieri werd in de finale uit het veld gestuurd.
Foto: © Ezio Ratti/FIBS

Dan gaat het verslag door met gewone leesletters, waarmee verwezen wordt naar de enige periode, dat Italië drie keer op rij kampioen van Europa werd. Dat gebeurde ongeveer veertig jaar geleden, toen hun bondsvoorzitter Bruno Beneck de Ital-Amerikanen binnen haalde: profs uit de Verenigde Staten, die in Italië aangekomen een Italiaans paspoort kregen. Het duurde van 1975 tot 1981 in Haarlem, dat Italië het Europese werelddeel kon domineren. Toen had Nederland het juiste wapen gevonden op de geïmporteerde profs.

Discutabele beslissingen

“Na een ongelooflijke finale rijk aan regen, zon, theater, homeruns en discutabele beslissingen van de Tsjechische scheidsrechter achter de plaat, vindt de Italiaanse abdicatie plaats en blijft Nederland ons voor in de wedstrijd en in aantal Europese titels: 21-10”, schrijft de Gazzetta dello Sport. In de tweede alinea schrikt Italië van de homerun van de Nederlandse lead-off, die de uitspelende titelverdediger meteen in de achtervolging dwingt.

De ploeg van bondscoach Marco Mazzieri is al gehandicapt door de blessure van hun succesvolste speler Alex Liddi, die hij als derde honkman zaterdag opliep in een poging Dashenko Riccardo op het eerste honk uit te krijgen: tevergeefs. Daardoor beperkte Liddi zich op zondag tot de rol van aangewezen slagman in de finale. In de derde inning vult Liddi als derde de honken, maar Cordemans slaagt erin twee Italiaanse slagmannen te hypnotiseren.

Nederlandse bombardement

Felicitaties voor Steve Janssen van de Italiaanse bondscoach Marco Mazzieri na de verloren EK-wedstrijd uit de tweede ronde.

Felicitaties voor Steve Janssen van de Italiaanse bondscoach Marco Mazzieri na de verloren EK-wedstrijd uit de tweede ronde.
Foto: © Ezio Ratti/FIBS

Met twee strikeouts ontneemt hij ons een onvergetelijke gelegenheid, aldus de Italiaanse sportkrant. Daarentegen straft het Nederlandse bombardement ons af met nog meer homeruns. Colla (startende werper, die als geboren Amerikaan uitsluitend voor dit EK naar Europa was gehaald, red) wordt van de heuvel gehaald en daar vervangen door Juan Escalona (ook een buitenlander, maar met Italiaans paspoort uitgekomen in de Italiaanse competitie 2014, red).

“In de zevende inning en met 5-0 achter wekt Chiarini met een tweehonkslag onze geringe hoop op een terugkeer in de wedstrijd. Ook Avagnina produceert een tweehonkslag en slaat daarmee het eerste punt binnen (5-1). Als bij volle honken het tweede punt binnenkomt op een vier wijd wordt reliever Bergman vervangen door Stuifbergen. Deze raakt meteen slagman Vaglio en veroorzaakt dus de 5-3. Maar met één man uit wordt het vierde punt ons geweigerd door een velderskeus en een drie slag voor Liddi bij volle honken.”

Pijn

“Dit was de derde grote gelegenheid die door Italië werd gemist. Maar dat is nu eenmaal honkbal en Nederland reageert meteen weer en nu met een tweehonkslag van Urbanus naar het rechtsveld. Gelukkig nog zonder verdere schade, maar in de achtste inning doet Curt Smith ons al weer pijn met een homerun, geslagen op Pat Venditte. Bijna als de genadeklap om onze laatste hoop de grond in te boren. Italië doet troonsafstand en valt op de knieën. Nederland is weer de baas in Europees honkbal.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page