Pirates kampioen van Curaçao, Balentina MVP

St. Maria Pirates is kampioen geworden van Curaçao. De ploeg van manager Raymond van Gurp boekte zaterdag zijn vierde en beslissende zege uit de best-of-seven tegen Wildcats. Catcher Ramiro Balentina werd na afloop van de finale uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.

Het was het tweede jaar op rij dat beide ploegen tegenover elkaar stonden in de honkbalfinale van Curaçao. Ook vorig jaar was St. Maria Pirates te sterk voor Wildcats.

St. Maria Pirates opende donderdag 11 september de eerste wedstrijd uit de serie met een 7-6 overwinning. Het duel werd pas in de elfde inning beslist na een walk-off honkslag van Ramiro Balentina. De voormalig speler van het Haarlemse Corendon Kinheim, die vorig jaar terugkeerde naar Curaçao, bleef hierna ook in de rest van de serie belangrijk voor zijn ploeg.

Homerun

Toch wist Wildcats de titelverdediger in de best-of-seven lang bij te houden. Zowel de tweede (13-5) als de vierde (3-2) wedstrijd werd gewonnen. St. Maria Pirates, dat de derde wedstrijd met 7-4 had gewonnen, besliste de serie vanaf de vijfde wedstrijd. Met twee overwinningen op rij was het kampioenschap een feit.

In de vijfde wedstrijd sloeg Ramiro Balentina drie honkslagen uit vijf slagbeurten, terwijl Curtney Doran voor zijn ploeg een homerun sloeg. Raydell Isabella (9-3-8-3) gooide de volledige wedstrijd. Het leverde St. Maria Pirates een 9-3 overwinning op, waarmee het team nog één zege voor de titel nodig had.

Die zege liet niet langs op zich wachten. Twee dagen later was St. Maria Pirates ook in de zesde wedstrijd te sterk. Via punten in de eerste, tweede en derde inning nam de ploeg zaterdagavond in het Johnny Vrutaal Stadion een 0-4 voorsprong. Die gaf St. Maria Pirates hierna niet meer uit handen. Uiteindelijk won de titelverdediger door maar liefst achttien hits na negen innings met 4-11.

Reguliere competitie

Johnny Gregorius Jr. (3 uit 4) en Quincy Ascencion (3 uit 5) namen elk drie hits voor hun rekening. Gregorius sloeg evenals Dennis Gustina een driehonkslag, terwijl Djonny Joubert en Ascencion elk een tweehonkslag sloegen. Pitcher Roderick Eustatius (2-4-4-0) kreeg na zeven innings de winst op zijn naam.

St. Maria Pirates had ook de reguliere competitie al als winnaar afgesloten. In de halve finales werd afgerekend met Royal Scorpions, de nummer vier uit de reguliere competitie. Wildcats (nummer twee) versloeg Groot Kwartier Stars (nummer drie) voor plaatsing voor de finale.

Oud-international

Bij St. Maria Pirates speelde in het slot van de reguliere competitie Yurendell de Caster drie wedstrijden mee. Hij kwam daarin tot zeven hits in drie wedstrijden (.714), waaronder drie tweehonkslagen en een homerun. Een andere oud-international in de selectie van St. Maria Pirates was Jonathan Balentina, die vorig jaar voor Nederland gooide op de World Baseball Classic. Balentina gooide de beslissende finalewedstrijd als closer uit.

Wildcats trad in de finale aan met onder meer voormalig profhonkballer Ardley Jansen, oud-hoofdklassespelers Ruderly Manuel (Sparta/Feyenoord) en Ludwin Obispo (ADO) en pitcher Richard Moesker, die eerder dit jaar werd gedraft door St. Louis Cardinals.

Beste slagman

Angelo Bito van St. Maria Pirates werd beste pitcher van het seizoen. Hij stond in negen wedstrijden slechts twee verdiende punten toe (0.78) In 23 innings gooide Bito 21 keer drie slag. Pitcher Joan Rifaela kwam voor Marchena Braves zelfs tot 73 strikeouts in veertien wedstrijden (53 1/3 innings).

Beste slagman werd Cezan Rafaela. De speler van St. Rosa Indians, die in Amerika honkbalt voor North Central Missouri College, kwam in elf wedstrijden tot zeventien hits (.378). Ramiro Balentina eindigde op de tweede plaats met twintig honkslagen in zestien wedstrijden (.364). Edinho Meyer (Royal Scorpions) sloeg de meeste honkslagen (25).
Zijn ploeggenoot Levi Carolus Jr. sloeg de meeste homeruns (7). Shurendell Mujica, die tijdens de Haarlemse Honkbalweek nog voor Nederland uitkwam, wist de meeste honken te stelen. Hij kwam voor Groot Kwartier Stars tot zestien gestolen honken in zeventien wedstrijden.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page