Mampaey The Hawks-coach De Bont: ‘Het voelde gelijk goed’

De 36-jarige Ronald de Bont staat sinds de laatste wedstrijden uit de Runner-up competitie aan het roer bij Mampaey The Hawks. Zaterdag wacht hem de eerste zware taak als hij met zijn team begint aan de promotie/degradatie series tegen het Haarlemse DSS. Als speler heeft De Bont al op een positieve manier kennisgemaakt met deze series. Twee jaar geleden speelde hij promotie/degradatie-wedstrijden tegen het ter ziele gegane Sparta/Feyenoord, nota bene de club waarvoor hij van 2007 tot 2010 nog uitkwam.

De club uit Dordrecht, die voor het tweede jaar in haar bestaan uit is gekomen in de hoofdklasse, moet vanwege de achtste plaats in de Runner-up competitie nu vechten tegen degradatie tegen DSS, de kampioen uit de overgangsklasse.

“We hadden zelf ook niet gedacht dat wij in deze situatie terecht zouden komen”, blikt De Bont terug. “Zeker na de promotie naar de hoofdklasse van twee jaar terug en het redelijk succesvolle eerste jaar in de hoofdklasse. We wisten wel dat een tweede jaar moeilijker zou worden dan een eerste jaar. We raakten natuurlijk steeds bekender in de hoofdklasse. De tegenstanders gingen zich aanpassen aan ons.”

Zuur

De Bont begon het seizoen als pitcher. Maar na het vertrek van Dino Anasagasti en kort daarna ook zijn opvolger Louis Maduro is hij nu de derde coach voor de Dordtse ploeg. “Er is aardig wat tumult geweest met het afscheid van Dino en Louis. Daarna ben ik als speler en oude bekende naar voren geschoven binnen de groep.” Daar hoefde De Bont niet lang over na te denken. “Nee, daar was ik wel snel uit. Het verzoek werd natuurlijk ook gedaan vanuit de jongens. Dat voelde gelijk wel goed, dus ben ik het gaan doen.”

De tegenstander van The Hawks werd pas afgelopen weekeinde bekend. Dit kwam vooral omdat de strijd in de overgangsklasse nog in volle gang was. Toch hebben de honkballers it Dordrecht niet stil gezeten. De Bont: “Aan de ene kant is het een beetje zuur dat de competitie van de hoofdklasse drie weken stil ligt, terwijl de overgangsklasse nog gewoon doorloopt. Maar aan de andere kant was het voor ons toch ook wel prettig om wat rust in de tent te krijgen.”

Discipline

Ronald de Bont in actie tijdens de All Star Game van 2013.

Ronald de Bont in actie tijdens de All Star Game van 2013.
Foto: © Rob Jelsma

De afgelopen weken stonden vooral in het teken van de voorbereiding op de series tegen de kampioen uit de overgangsklasse. “We hebben de trainingen gebruikt om wat meer routine en discipline in het honkbal terug te krijgen. Daarnaast hebben wij drie oefenwedstrijden gespeeld tegen hoofdklassers. Twee keer tegen L&D Amsterdam en eenmaal tegen AdoLakers.” Alle drie de wedstrijden leverden winst op voor de hekkensluiter uit de hoofdklasse.

DSS is natuurlijk geen totaal onbekende voor De Bont. Toch heeft hij wel wat extra huiswerk gedaan. “Ik ben het afgelopen weekeinde bij DSS-Twins gaan kijken”, vertelt hij.

Domino effect

Ondanks dat De Bont nog maar vier weken hoofdcoach is, heeft hij toch al substantieel wat kunnen bijdragen aan het team. “Ik heb vooral gewerkt aan de synergie van de groep. We hebben afgelopen jaar aardig wat tikken om de oren gekregen. Bij de jongens ontbrak het aan ervaring om dat soort klappen goed op te vangen. Dat resulteerde vaak in teleurstelling. Wat ik vooral heb gedaan, is per individu de jongens op te krikken en anders te laten kijken naar de sport, waardoor ze zich wat sterker zijn gaan voelen en juist gaan excelleren. Dan krijg je vanzelf het domino effect.”

Vooralsnog gaat De Bont er niet vanuit dat The Hawks gaat degraderen. Maar uitsluiten kan hij het natuurlijk  niet. “Het is weliswaar een cliché, maar wij onderschatten DSS niet. Mocht The Hawks volgend jaar toch weer overgangsklasse spelen, dan zou dat wel een hele zure appel zijn. Het ligt natuurlijk ook niet in lijn wat de club wil, namelijk de uitbouw van The Hawks als een topsportclub. Degradatie zou dan een behoorlijke stap terug zijn.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page