Roger Bernadina niet in Play-Offs

Los Angeles Dodgers start vrijdag zonder buitenvelder Roger Bernadina aan de Play-Offs. Bernadina, die de eerste speler uit de Nederlandse hoofdklasse had kunnen worden, die in actie zou zijn gekomen in de World Series, is voor de start van de Division Series van het roster gehaald.

Roger Bernadina was eerder deze maand nog een belangrijke kandidaat voor het Nederlands honkbalteam tijdens het Europees kampioenschap. Bondscoach Steve Janssen kon echter een streep door zijn naam zetten, toen hij op 6 september alsnog werd opgeroepen voor de hoofdmacht van Los Angeles Dodgers.

Sindsdien speelde Bernadina (.167 in 53 wedstrijden dit seizoen) mee in negen wedstrijden en beleefde hij zondag zijn hoogtepunt toen hij in de laatste wedstrijd uit de reguliere competitie tegen Colorado Rockies vier punten binnen sloeg, waaronder drie met een homerun, zijn eerste van dit seizoen. Hij kwam tot twee hits, zijn eerste sinds hij begin vorige maand weer werd opgeroepen.

Huis

Inmiddels heeft Los Angeles Dodgers zich al verzekerd van de eerste plaats in de National League West en daarmee deelname aan de Division Series van de National League, die vrijdag van start gaan. Die maakt Bernadina echter niet meer mee. Hij is één van de eerste spelers die van het roster zijn gehaald om de selectie terug te kunnen brengen tot het maximaal toegestane aantal van 25 spelers. Na de wedstrijd van zondag is Bernadina ingelicht. Gisteren werd de beslisisng door de club uit Los Angeles bevestigd.

Evenals Bernadina zijn ook binnenvelder Alex Guerrero en Erisbel Arruebarrena en pitchers Yimi Garcia en Daniel Coulombe van het roster gehaald. Deze vier spelers melden zich nu in Arizona bij het Spring Training-complex van de club. Daar blijven ze beschikbaar in het geval van blessures bij de selectie. Bernadina heeft echter te horen gekregen dat zijn hulp niet meer nodig is. Hij heeft inmiddels toestemming gekregen om terug naar huis te keren.

Nederlands team

Twee andere spelers, die al eerder uitkwamen voor het Nederlands team, starten zeer waarschijnlijk wel met hun team aan de Play-Offs. Bij Los Angeles Dodgers is ook de Curaçaose pitcher Kenley Jansen actief. Jonathan Schoop plaatste zich met Baltimore Orioles voor de Play-Offs. Dit tweetal kan zich bij winst in de Division en Championship Series in het rijtje voegen bij Xander Bogaerts, Hensley Meulens, Ralph Milliard en Bert Blijleven, de enige personen die en voor het Nederlands team zijn uitgekomen en met hun profclub de World Series hebben gewonnen.

Bogaerts werd vorig jaar de eerste Arubaan, terwijl Blijleven nog altijd de enige in Nederland geboren honkballer is die de World Series heeft gewonnen. Blijleven deed dat in 1979 met Pittsburgh Pirates en in 1987 met Minnesota Twins. Bogaerts won de titel vorig jaar, amper twee maanden nadat hij door Boston Red Sox voor het eerst naar de hoofdmacht was gehaald.

Hoofdklasse

Andruw Jones plaatste zich als eerste honkballer van Curaçao voor de World Series, maar verloor met Atlanta Braves zowel in 1996 als in 1999 de finale. Ralph Milliard werd in 1997 de tweede Curaçaose honkballer en de eerste uit de hoofdklasse die zich met zijn ploeg plaatste voor de World Series. Zijn Florida Marlins won het kampioenschap, maar Milliard kwam in de best-of-seven niet in actie. Wel ontving Milliard begin 1998 de felbegeerde World Series-ring.

Kenley Jansen start vrijdag met Los Angeles Dodgers (94-68) aan de National League Divison Series. Tegenstander daarin wordt St. Louis Cardinals (90-72). Er bestaat een kans dat de honkballer van Curaçao in de Championship Series komt te staan tegeover het San Francisco Giants (88-74) van hitting-coach Hensley Meulens. Deze ploeg moet dan wel eerst vanavond zien te winnen van Pittsburgh Pirates (88-74), waarna ook nog de NLDS volgen tegen het sterke Washington Nationals (96-66).

Voortekenen

Jonathan Schoop start aan zijn eerste MLB Play-Offs.

Jonathan Schoop start aan zijn eerste MLB Play-Offs.
Foto: © KeithAllisonPhoto.com

Los Angeles Dodgers wacht al sinds 1988 op een zevende kampioenschap. De wedstrijd tegen St. Louis Cardinals is een herhaling van de National League Championship Series van vorig jaar. Het was niet voor het eerst dat de ploeg uit St. Louis de honkballers uit Los Angeles dwars hebben gelegen. Manager Don Mattingly hoopt dit jaar op revanche en krijgt daarmee een goede kans. De voortekenen zijn er. De ploeg verloor dit seizoen geen enkele keer vier wedstrijden of meer op rij. De laatste keer dat dat gebeurde, was in het kampioensjaar 1998, nog maar de tweede keer in de historie sinds 1924. Dodgers won dit seizoen bovendien 94 wedstrijden, de meeste voor de club sinds 2009.

Net als Bernadina sloeg ook Jonathan Schoop in de laatste wedstrijd uit de reguliere competitie een homerun. Het was de 211e homerun voor de ploeg dit jaar, een seizoensrecord in de Major League. Daarmee heeft Baltimore Orioles zich verzekerd van de Play-Offs in de American League. Schoop (.209) sloeg dit seizoen zestien homeruns en achttien tweehonkslagen en begint aan zijn eerste Play-Offs.

Overtuigend

Vorig jaar ontbrak de club uit Baltimore in de Play-Offs. Dit seizoen eindigde de ploeg van manager Buck Showalter met 96 overwinningen en 66 nederlagen echter overtuigend op de eerste plaats in de American League East. In de strijd om de Division Series wordt Detroit Tigers (90-72) de tegenstander. De twee teams wachten al lang op een nieuwe titel in de World Series. De club uit Detroit won de finale voor het laatste in 1984, Orioles zelfs in 1983. In het reguliere seizoen won Baltimore Orioles slechts één van de zes wedstrijden tegen Detroit Tigers.

De andere Division Series in de American League gaan vanaf 2 oktober tussen Los Angeles Angels (98-64) en Kansas City Royals (89-73), de winnaar van de wildcard. De American League Championship Series gaan van start op 10 oktober. De beste twee teams uit de National League spelen vanaf 11 oktober hun Championship Series. De World Series, tussen het beste team uit de American League en het beste team uit de National League, gaat van start op dinsdag 21 oktober.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page