Kamervragen over FIBS en Tirrenia

Uitgerekend tijdens het MLB Fall Academies Tournament vorige week in het Park21-stadion van Hoofddorp Pioniers kwam het nieuws ter sprake dat de Italiaanse bondsvoorzitter Riccardo Fraccari uitleg moet geven voor zijn aanpak van de academie in Tirrenia.

Honkbal is daar ondergebracht in een complex van sportaccommodaties van het Italiaans Olympisch Commité CONI. Vergelijk dat maar met het Nederlandse Papendal, maar dan dichtbij de zonnige Middellandse Zeekust tussen Pisa en Livorno. Het Parlement in hoofdstad Rome heeft nu vragen voorgelegd aan de Minister-President van Italië over het winstbejag van de FIBS bij de opleiding van leerlingen van de academie, die daar in samenwerking met Major League Baseball wordt gerund.

Het zijn parlementsleden van de jonge politieke partij M5S (Movimento 5 Stelle = Beweging 5 Sterren, red.), die vorig jaar met een kwart van de stemmen meteen al behoorde tot de twee grootste partijen van het land (bijna negen miljoen stemmen). Zij constateerden in september bij de honkbalbond financiële handelingen, die zij principieel onjuist achten.

Verantwoording

De Kamervragen zijn ondertekend door de gedeputeerden Valente, Mezzana, D’Uva, Batelli, Gallo, Crippa, Vacca en Baroni en zijn gericht aan de Italiaanse premier Matteo Renzi, sinds 22 februari 2014 regeringsleider van het land. Deze zal de kritische vragen voorleggen aan de voorzitter van de onder vuur liggende honkbalbond om daarop antwoord te ontvangen ter verantwoording van het financieel handelen in Tirrenia.

De partij M5S, die in 2009 werd opgericht door onder meer lijsttrekker Beppe Grillo, heeft als een van haar speerpunten de bestrijding van de corruptie in Italië. De vragen over de aanpak van de honkbalacademie in Tirrenia werden op 16 september wereldkundig gemaakt door ANSA, het nationaal persbureau van Italië. Dit nieuwsitem werd de volgende morgen overgenomen door de Corriere dello Sport, de tweede grote sportkrant van Italië.

Cruciale zin

De cruciale zin in het artikel luidt: “Twee gedeputeerden van de partij M5S hebben een parlementair verhoor voorgesteld, onder meer gebaseerd op de kwestie dat de honkbalbond FIBS publieke gelden heeft gebruikt om de non-profit organisatie FIBS Academy SRL op te zetten. Terwijl de FIBS een deel van zeven procent invordert op de waarde van profcontracten voor de in het centrum van Tirrenia opgeleide spelers.”

Het zijn de op honkbal gespecialiseerde Italiaanse websites Baseballmania en My Baseball Altervista, die het opzienbarende nieuws verder hebben uitgeplozen. Bondsvoorzitter Riccardo Fraccari werd door Baseballmania om commentaar gevraagd. Hij reageerde bagatelliserend: “Dit is een feit, dat me een goed figuur kan laten slaan. Wie dat verhoor heeft voorgesteld, kent de realiteit van de feiten niet. Het merendeel van de sportbonden heeft een deelnemende onderneming. Zelfs CONI Servizi is in dienst van het CONI. Ik herhaal dat dit me juist in staat stelt om een goede indruk te maken”.

Overschreden

De conclusie is duidelijk: Fraccari ontkent de verweten praktijken niet en het moet nader blijken hoe de politieke partijen te zijnder tijd gaan reageren op de officiële antwoorden van Fraccari op de vragen uit het Italiaanse parlement.

Fraccari gaf ook antwoord op de vraag van Baseballmania, als zouden zijn bondsbestuurders Massimo Fochi voor honkbal en Totoni Sanna voor softbal hun bevoegdheden hebben overschreden: “Het bondsbestuur werkt zoals altijd en de zaken gaan op dezelfde manier door tot 2016. Het is waar dat ik voor mijn internationale verplichtingen vaak in het buitenland ben en daarom worden binnenlandse kwesties afgehandeld door die twee vice-voorzitters. Maar er zal niets anders gaan in vergelijking met hoe het tot nu toe is gegaan.”

Wederopbouw

De door de honkbalpers aangekaarte problematiek in de Italiaanse bond bevestigt de eerder geuite kritiek van de vorige technisch directeur van de KNBSB Robert Eenhoorn, als zou het kwalijk zijn dat Fraccari twee petten blijft dragen als voorzitter van zowel de Italiaanse bond FIBS als de wereldbond WBSC.

Ook over het verloren Europees Kampioenschap werd Fraccari aan de tand gevoeld door Baseballmania. Fraccari: “We zijn erheen gegaan met een jonge ploeg en veel spelers uit de Italiaanse competitie. Daarover zijn we tevreden. We hebben alle wedstrijden gewonnen en we hebben verloren van de Nederlanders, tegen wie we dichtbij een kanteling in de finale waren. Met deze ploeg werken we aan een wederopbouw van het aantal Italiaanse spelers in de selectie, zoals we nog niet eerder hebben meegemaakt. Dit ook weer dankzij het werk van de Academie en in het belang van de clubs. En laten we nooit vergeten dat we alleen met een winnende nationale ploeg geld krijgen van het CONI. Het besturen van een sportbond is niet makkelijk, laat de mensen dat toch begrijpen. Ik moet met zo veel dingen rekening houden!”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page