Nederlands 21U-team in november naar WK

Het Nederlands honkbalteam neemt van vrijdag 7 tot en met zondag 16 november in Taiwan deel aan de eerste editie van het wereldkampioenschap voor spelers tot 21 jaar. Steve Janssen is aangewezen als bondscoach, terwijl voor het eerst een nationaal jeugdteam wordt samengesteld uit spelers van Nederland en Curaçao.

Het wordt voor het eerst dat er een wereldkampioenschap wordt gehouden voor spelers tot 21 jaar. Eerder dit jaar werd daarvoor het Taiwanese Taichung als gastheer aangewezen. Er nemen twaalf teams deel aan het toernooi.

Het Nederlands team wordt in Taichung één van de deelnemers. De jonge selectie start zaterdag onder leiding van manager Steve Janssen in Hoofddorp met de trainingen. De voorselectie is samengesteld uit een groot aantal hoofdklassespelers, waaronder binnenvelders Jesse Aussems en Rashid Gerard, die momenteel met L&D Amsterdam in de Holland Series uitkomen. Drie andere spelers zijn de voormalig profhonkballers Scott Ronnenbergh (Vaessen Pioniers), Kevin Weijgertse (Mr.Cocker HCAW) en Kevin Moesquit (Mampaey The Hawks).

Ongeslagen winnaar

De voorlopige selectie wordt aangevuld met voormalig profhonkballer Dudley Leonora van Sint-Maarten en vijftien spelers van Curaçao, waaronder Shurendell Mujica, die deze zomer nog met het Nederlands team deelnam aan de Haarlemse Honkbalweek. Het wordt daarmee voor het eerst dat een nationaal jeugdteam ook wordt samengesteld door spelers uit Nederland, Curaçao en Aruba. Van die vijftien Curaçaose honkballers speelden er elf afgelopen seizoen voor het honkbalteam van een Amerikaanse college of high school.

De definitieve selecties van 24 spelers moeten uiterlijk 28 oktober worden ingediend bij de wereldhonkbalbond IBAF. Selecties voor het wereldkampioenschap mogen bestaan uit zes spelers tot 23 jaar, waarvan er drie tegelijk mogen worden opgesteld.

Kwalificatie

Het is voor het eerst sinds 2012 dat een Nederlands team deelneemt aan een mondiaal jeugdtoernooi. In dat jaar eindigde het Nederlands AAA-team in Seoel (Zuid-Korea) op een teleurstellende elfde plaats op het wereldkampioenschap voor spelers tot 18 jaar. Op dat toernooi werd alleen alleen van Tsjechië gewonnen.

Het wereldkampioenschap voor spelers tot 21 jaar wordt een belangrijk toernooi voor kwalificatie voor de Premier 12 volgend jaar eveneens in Taiwan. Na het WK wordt de laatste wereldranglijst voor dit jaar opgesteld. Daarvan ontvangen de twaalf beste teams een uitnodiging. Nederland staat momenteel vijfde en is vrijwel zeker van een uitnodiging.

Deelnemersveld

Pitchers Richard Moesker en Jerrison Beaumont

Pitchers Richard Moesker en Jerrison Beaumont

Het volledige deelnemersveld voor het wereldkampioenschap in Taichung moet nog door de wereldhonkbalbond IBAF worden bekendgemaakt. Inmiddels hebben ook Chinese Taipei (nummer 4), Italië (11e op de wereldranglijst), Mexico (13e op de wereldranglijst) en Australië (15e op de wereldranglijst) hun deelname al bevestigd.

Verder zijn Japan (nummer 2), Zuid-Korea (nummer 8), Venezuela (nummer 10) en Panama (nummer 12) komende maand zeer waarschijnlijk eveneens van de partij in Taiwan. Met name voor Italië, Panama en Mexico wordt het WK dus van belang met het oog op kwalificatie voor de Premier 12.

Speellocatie

Wedstrijden worden gespeeld in Taichung City (het Intercontinental Baseball Stadium en het Taichung Baseball Stadium). Daarnaast is ook het Dou-Liou Baseball Stadium in Dou-Liou City als speellocatie aangewezen.

De twaalf deelnemende teams worden opgedeeld in twee poules, waarbij de beste drie teams uit elke poule zich plaatsen voor de tweede ronde. De nummers één en twee uit deze finaleronde plaatsen zich voor de eindstrijd. De nummers vier tot en met zes uit de twee poules van de eerste ronde spelen plaatsingswedstrijden om de zevende tot en met twaalfde plaats.

Voorlopige selectie

Pitchers (16):
Vincent Anthonia (Jackson State University), Jerrison Beaumont (Trinity Christian Academy), Tom de Blok (Mr.Cocker HCAW), Reggie Bomberg (Vaessen Pioniers), Bayron Cornelisse (Vaessen Pioniers), Tim Halderman (DSS), Anferney Hoeve (North Central Missouri College), Orsen Josephina (Wild Cats), Dienston Manuela (Niagara University), Richard Moesker (Trinity Christian Academy), Mirangelo Muller (Riverland Community College), Entwin Reigina (Curaçao), Maikel Rietel (Mr.Cocker HCAW), Scott Ronnenbergh (Vaessen Pioniers), Floris Timmer (DOOR Neptunus) en Kaj Timmermans (Mr.Cocker HCAW).

Catchers (4):
Aldair Adamus (John Wood Community College), Max Clarijs (Mr.Cocker HCAW), Rowan van Hoek (Mr.Cocker HCAW) en Sander Paap (Corendon Kinheim).

Binnenvelders (10):
Jorin van Amstel (Mr.Cocker HCAW), Jesse Aussems (L&D Amsterdam), Terrence Garcia (Broome Community College), Rashid Gerard (L&D Amsterdam), Stephen Henson (AdoLakers), Dudley Leonora (St. Maria Pirates), Kevin Moesquit (Mampaey The Hawks), Kirvin Moesquit (Highlands Christian Academy), Shurendell Mujica (Groot Kwartier Stars) en Kevin Weijgertse (Mr.Cocker HCAW).

Buitenvelders (8):
Rayshelon Carolina (Monroe Community College), Tivon Faneyte (Christchurch High School), Daniel Fernandes (DOOR Neptunus), Dennis Gustina (St. Maria Pirates), Urving Kemp (DOOR Neptunus), Brennan Nijhof (UVV), Jules Peters (Mampaey The Hawks) en Steven Wharwood (Mampaey The Hawks).

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page