DOOR Neptunus in Holland Series volledig terug

DOOR Neptunus is volledig terug in de Holland Series tegen L&D Amsterdam. De Rotterdamse titelverdediger, die in deze best-of-seven met 2-0 en 3-1 achter heeft gestaan, won vandaag de zesde wedstrijd. Daarmee is nu een zevende en beslissende wedstrijd nodig geworden.

De tweehonkslag van Benjamin Dille in de achtste inning vertelde vanavond het verhaal van de wedstrijd. Met de rug tegen de muur knokten de Rotterdamse honkballers van DOOR Neptunus voor wat ze waard waren. En hoewel de overwinning in de achtste inning eigenlijk al binnen bereik was, stapte de getergde titelverdediger geen enkel moment op de rem.

Twee veldfouten van L&D Amsterdam werden in deze achtste slagbeurt hard afgestraft. Met volle honken en een 5-3 voorsprong voor DOOR Neptunus joeg Benjamin Dille de bal diep het midveld in. Hij veegde daarmee in één keer de honken schoon en maakte een einde aan het laatste kleine beetje hoop dat L&D Amsterdam nog had op een overwinning.

Beladen

Voor de tweede wedstrijd op rij is L&D Amsterdam er niet in geslaagd de landstitel voor zich op te eisen. Nadat afgelopen zondag bij een 3-1 voorsprong in wedstrijden al niet op eigen veld kon worden gewonnen, lukte dat ook vanavond niet in Rotterdam. Daarmee heeft de titelverdediger een indrukwekkende inhaalrace volbracht en is nu een zevende en beslissende wedstrijd nodig geworden.

De aanloop naar de zesde wedstrijd uit de Holland Series was beladen. Diegomar Markwell, de beoogde starter voor deze wedstrijd, kreeg een schorsing van vier wedstrijden voor het maken van een slaande beweging tijdens een opstootje in de tweede wedstrijd van de Holland Series. Hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen werd op zijn beurt zelfs voor vijf wedstrijden geschorst doordat hij in zowel wedstrijd twee als wedstrijd vier uit het veld was gestuurd na aanmerkingen op de leiding.

Straffen

Adrian Anthony scoort in de achtste inning.

Adrian Anthony scoort in de achtste inning.
Foto: © Rob Jelsma

De straffen lieten lang op zich wachten, waardoor Diegomar Markwell vorige week donderdag nog een complete wedstrijd kon gooien. Donderdag legde de strafcommissie voor de zesde wedstrijd alsnog de straffen op, waarbij L&D Amsterdam-speler Chris Mowday (voor zijn rol in het opstootje in het tweede duel) en DOOR Neptunus-speler Kalian Sams (voor zijn opmerkingen na zijn strikeout in eveneens de tweede wedstrijd) werden vrijgesproken.

DOOR Neptunus hoopte met een beroep de straf van Diegomar Markwell op te schorten tot na de Holland Series, maar gisteravond kwam de Commissie van Beroep echter alsnog bij elkaar en werden de straffen bekrachtigd. Markwell voor vier duels en ’t Hoen uiteindelijk voor drie.

Initiatief

Hierdoor moest hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen vandaag vanaf de tribune toekijken, terwijl Orlando Yntema de rol van startend pitcher moest overnemen. Dat ging Yntema goed af. Hij hield de slagploeg van L&D Amsterdam zes innings lang op twee punten en legde daarmee de basis voor de winst. Die twee punten werden in de derde inning gescoord na een tweehonkslag van Bas de Jong.

Maar hierna nam DOOR Neptunus het initiatief volledig over, totdat Bejamin Dille in de avonduren de genadeklap toediende. De wedstrijd werd pas zo laat beëindigd, doordat de slechte weersomstandigheden er eerder op de dag voor hadden gezorgd dat het duel pas na half zes kon starten.

Nieuwe kans

Hoofdcoach Evert-Jan 't Hoen feliciteert zijn spelers.

Hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen feliciteert zijn spelers.
Foto: © Rob Jelsma

Twee innings had DOOR Neptunus nodig om de 0-2 achterstand weg te werken. Met twee man uit en Adrian Anthony (vier wijd) op het eerste honk sloegen Benjamin Dille en Raily Legito in de derde inning honkslagen om de achterstand te halveren. Een inning later sloeg eerst Shurman Marlin met een tweehonkslag twee ploeggenoten binnen, waarna Adrian Anthony op zijn beurt met een tweepitter Marlin weer over de thuisplaat sloeg. Het leverde een 4-2 voorsprong op, die DOOR Neptunus niet meer uit handen gaf.

Ondertussen moesten de Amsterdammers lang wachten op een nieuwe kans. Na de hit van Bas de Jong in de derde inning was Percy Isenia in de zevende inning pas de eerstvolgende speler van L&D Amsterdam met een honkslag. Hij sneuvelde echter na een grondbal van Jesse Aussems. De tweede honkman was een stuk succesvoller. Na een grondbal van Rashid Gerard en een honkslag van Roeland Henrique scoorde Aussems het derde punt voor zijn ploeg.

Historie

Had L&D Amsterdam nog een kleine hoop op de winst en de landstitel, daar kwam in de achtste inning een einde aan nadat Benjamin Dille met volle honken de bal het midveld in timmerde en de eindstand bepaalde op 8-3. DOOR Neptunus heeft daarmee een zevende en beslissende wedstrijd uit het vuur gesleept.

Het wordt nog maar de tweede keer in de historie dat een best-of-seven van de Holland Series pas in de zevende wedstrijd wordt beslist. De eerste keer was in 1989, toen Haarlem Nicols met 4-3 won van het Rotterdamse Neptunus. Nu 25 jaar later krijgt DOOR Neptunus een nieuwe kans om een zevende wedstrijd wel te winnen.

               1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
L&D AMSTERDAM  0 0 2 0 0 0 1 0 0  3  6 3
DOOR NEPTUNUS  0 0 1 3 0 0 1 3 X  8 10 1

Pitchers L&D Amsterdam
Kevin Heijstek (6 2/3+1 man): 4-2-7-1
Kyle Ward (1 man): 0-0-1-0
Jurrian Koks (1+2 man): 1-0-1-1
Daan Hendrix (1/3): 0-0-1-1

Pitchers DOOR Neptunus
Orlando Yntema (7): 6-1-6-1
Kevin Kelly (2): 3-0-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page