Opzet Europese clubtoernooien op de schop

De Europese honkbalbond CEB voert komend jaar ingrijpende veranderingen door in de opzet van de Europese clubtoernooien. Door deze wijzigingen komt de finale tussen de winnaars van de twee Europese clubtoernooien te vervallen. De CEB heeft gisteren de plannen gepresenteerd.

Met ingang van 2015 worden nog wel twee Europa Cup-toernooien voor A-landen gehouden, maar spelen de winnaars van beide toernooien op een later moment in het jaar niet meer een finale tegen elkaar. “Het is overduidelijk gebleken dat door de beperkte beschikbare tijd en financiën een tweede evenement in hetzelfde jaar niet mogelijk is”, licht de Nederlandse CEB-voorzitter Jan Esselman toe.

Om die reden is besloten om weer terug te gaan naar de opzet, die werd gehanteerd van 2005 tot en met 2007. Dat was het laatste jaar dat de winnaar van het Europa Cup-toernooi zich ook direct Europees clubkampioen mocht noemen. Corendon Kinheim werd toen als laatste Nederlandse club Europees kampioen. Dit toernooi wordt met ingang van 2015 gespeeld onder de noemer European Champions Cup.

DOOR Neptunus

De deelnemers aan de European Champions Cup, dat in de eerste week van juni wordt gehouden, zijn de landskampioenen van Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland,  Oekraïne, Rusland, Spanje en Tsjechië. Voor Nederland neemt DOOR Neptunus deel aan de eerste European Champions Cup. De winnaar wint de Europese clubtitel en krijgt bovendien de kans om deel te nemen aan de Asia Series van 2015.

Bologna, dat in de best-of-seven van de Italian Baseball Series won van Rimini, heeft recht op hetr Italiaanse ticket voor de European Champions Cup. In 2013 werd de ploeg nog Europees clubkampioen toen het in de European Champions Cup ook al te sterk was voor Telemarket Rimini.

Federations Cup

Voor het eerst sinds 2007 wordt de CEB Cup weer nieuw leven ingeblazen. Ook dit toernooi wordt in de eerste week van juni gehouden. Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en Tsjechië mogen hun nummer twee uit de nationale competitie of de bekerwinnaar sturen. Van België, San Marino en Zwitserland mogen de landskampioenen deelnemen. L&D Amsterdam verwierf eerder dit jaar als verliezend finalist in de Holland Series het recht op deelname aan de European CEB Cup.

De nummer acht van de European Champions Cup degradeert naar de European CEB Cup. De winnaar van de CEB Cup verdient promotie naar de Champions Cup, mits dit land niet al is vertegenwoordigd. De nummer acht van de CEB Cup degradeert naar de Federations Cup, een nieuw kwalificatietoernooi voor de Europese clubtoernooien. Daarnaast zijn door de CEB ook afspraken gemaakt over deelname van San Marino, dat altijd een vreemde eend in de bijt is geweest. San Marino, dat met zijn enige clubteam deelneemt aan de Italiaanse competitie en altijd verzekerd was van deelname, wordt vanaf nu beschouwd als een Italiaans team en krijgt drie jaar het recht op in ieder geval deelname aan de CEB Cup.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page