Drie honkballers gedraft voor Northwoods League

Drie Nederlandse honkballers zijn gedraft door teams uit de Northwoods League, één van de meest toonaangevende zomercompetities van de Verenigde Staten. Het gaat om de hoofdklasse-spelers Julian Rip en Gilian van Lith (UVV) en Orioles-speler Michael Riekerk. Hun draft is een gevolg van de samenwerking van de Collegiate Baseball League Europe met de Northwoods League.

Voor het derde jaar op rij werd afgelopen juli de Collegiate Baseball League Europe gehouden. La Rochelle Admirals werd in juli op Sportpark de Slotbosse Toren in Oosterhout winnaar van de Europese zomercompetitie. In de finale won de ploeg met onder meer Julian Rip met 7-1 van Sant Boi Falcons. Rip (.412), die tijdens de finale een hersenschudding opliep, werd na afloop van het toernooi uitgeroepen tot beste slagman. Gilian van Lith, speler van de verliezend finalist, kreeg de prijs voor de beste pitcher. Van Lith stond tijdens het toernooi in achttien innings slechts drie verdiende punten toe (1.17). Hij gooide bovendien 23 keer drie slag.

Eerder dit jaar ging de Collegiate Baseball League Europe een samenwerking aan met de Amerikaanse Northwoods League. Door deze samenwerking heeft de Northwoods League de beste zes spelers van de afgelopen editie van de CBLE meegenomen in de drafts. Alle zes de spelers zijn inmiddels gekozen door één van de teams uit de Amerikaanse zomercompetitie. De linkshandige pitcher Gilian van Lith kan deze zomer zijn debuut maken voor St. Cloud Rox, terwijl catcher Michael Riekerk werd gedraft door Alexandria Blue Anchors. Derde honkman Julian Rip werd gekozen door Rochester Honkers.

Droom

Catcher Michael Riekerk

Catcher Michael Riekerk.
Foto: © Robert Bos

“Het is voor mij echt een droom, die werkelijkheid gaat worden”, vertelt Van Lith. “Vanaf het moment dat ik hoorde dat je als speler van de CBLE hiervoor in aanmerking kon komen, ben ik er volledig voor gegaan. Ik wil gewoon een keer in de Verenigde Staten spelen.” Tijdens de eerste wedstrijden van de CBLE miste de bijna 21-jarige Van Lith nog de vorm. “Maar toen ik de halve finale moest gooien, ging er bij mij een knopje om. Ik zei tegen mijzelf: als ik nog naar Amerika wil, moet ik vandaag alles er uit halen wat ik kan.” En met succes. Drie maanden later is de honkballer uit Apeldoorn gedraft door één van de Amerikaanse teams uit de NWL. “Ik heb zoveel zin om volgend jaar drie maanden daar elke dag te kunnen honkballen. Alleen al om elke dag op veld bezig te zijn is, voor mij iets waar ik van hou.”

Ook Riekerk is zeer blij met de kans die hij gaat krijgen. “Ik zie dit avontuur als een hele grote kans om mij in het buitenland te laten zien”, vertelt de twintigjarige catcher, die via Sparta/Feyenoord en Euro Stars dit jaar terecht is gekomen bij overgangsklasser Orioles. “Voor mij betekent dit heel veel. Ik heb nog nooit de kans gehad om mezelf op zo’n groot toernooi te laten zien. Ik zal daarom deze kans ook met twee handen vast grijpen en eruit halen wat er uit te halen valt.” Van Lith vult aan: “Ik wil met dit avontuur kijken wat ik uit mijn honkbalcarrière kan halen”. Een profcontract wordt niet zijn voornaamste doel. “Het is niet heel realistisch”, vertelt Van Lith. “Maar als ik wel geluk heb en mijzelf bij scouts in beeld kan spelen, dan zou dat heel mooi meegenomen zijn. Ik ga daar vooral heen om te genieten en te leren.”

Vertraging

Gilian van Lith in actie voor UVV.

Gilian van Lith in actie voor UVV.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Spelen in de Northwoods League zal voor de Nederlandse honkballers een bijzondere ervaring worden weet Jan Maarten Kops, initiatiefnemer van de CBLE en de drijvende kracht achter de samenwerking met de Northwoods League. “De NWL is echt het neusje van de zalm als het gaat om de ontwikkeling van talent. Het biedt deze spelers een prachtige kans om op het allerhoogste niveau met en tegen de absolute top van het Amerikaanse collegehonkbal te spelen.” Madison Malards, één van de teams uit de NWL kan in zijn 36 thuiswedstrijden rekenen op gemiddeld ruim zesduizend toeschouwers, veel meer dan de meeste clubs uit de Minor Leagues. Riekerk: “Deze beleving kan ik gelukkig ook mee gaan maken”. De twee zijn dan ook dankbaar voor de kans die zij door de CBLE hebben gekregen. Riekerk: “Het was een perfect georganiseerd toernooi. Ik heb nu al twee jaar achterelkaar deelgenomen en heb er nooit spijt van gehad.” Van Lith deelt die mening: “Ik heb echt een supertijd gehad en leuke mensen ontmoet. Ik heb echt alleen maar genoten en veel geleerd.”

Daarmee is Van Lith klaar voor de volgende stap in zijn carrière. “Ik ben bijna klaar met mijn studie. Na mijn deelname aan de NWL wil ik wel weer studeren. Maar voor mij wordt dit een tussenjaar, waar ik ga genieten van honkbal.” Voor Riekerk  heeft zijn deelname aan de NWL wat meer gevolgen. “Ik kom helaas niet in aanmerking voor de topsportstatus”, aldus de student Fysiotherapie. “Mijn studie zal een half jaar vertraging oplopen. Ik heb hier al gesprekken over gehad op mijn opleiding en dit was de enige optie voor mij. Deze kans laat ik nu zeker niet liggen.”

Meest Waardevolle Speler

Michael Riekerk in actie voor Orioles.

Michael Riekerk in actie voor Orioles.
Foto: © Robert Bos

De andere drie spelers, die zijn gedraft, zijn de Russische pitcher Dmitry Shtykher (Wisconsin Rapids Rafters), de Bulgaarse pitcher Martin Andonov (Madison Mallards) en het Belgische talent Axel Poesmans (Green Bay Bullfrogs). Shtykher werd in juli nog uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de CBLE. Poesmans kwam dit jaar met zijn tweelingbroer Yves in de CBLE uit voor London Cavaliers. De coaches van kampioen La Rochelle Admirals waren afkomstig van Globe Institute of Technology. Zij waren zo onder de indruk van het Belgische tweetal dat zij de twee honkballers onlangs in New York uitnodigden om te komen spelen en studeren.

Voor initiatiefnemer Jan Maarten Kops een bevestiging dat de CBLE steeds verder groeit. “De CBLE wordt daarmee steeds meer een mooie kans voor Amerikaanse spelers om Europa te ontdekken en voor niet Amerikaanse spelers om contacten te leggen voor speel- en studiemogelijkheden in de Verenigde Staten”, constateert Kops tevreden. “Het format begint nu behoorlijk zijn vruchten af te werpen.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page