FIBS reageert verbijsterd op nieuwe EC-opzet

De nieuwe opzet voor de Europese clubtoernooien van volgend jaar hebben voor veel verbijstering gezorgd in Italië. Diverse op honkbal gespecialiseerde websites reageerden met hun nieuwsartikelen al op dezelfde en de volgende dag. Het wachten was echter op een commentaar van de Italiaanse bond FIBS, want de Italian Baseball League gaat als gevolg van de reorganisatie terug van drie deelnemende clubs naar slechts één club.

Afgelopen vrijdag presenteerde de Europese honkbalbond CEB de nieuwe opzet voor de Europese clubtoernooien. Pas gisteren reageerde de FIBS fulmineus met een artikel door de woordvoerder van voorzitter Riccardo Fraccari. In chocoladeletters kopt de website: Revolutie CEB, donderslag bij heldere hemel, tien jaar terug in de tijd, hervorming tegen de trend van alle andere sporten in.

Voornaamste slachtoffer van de nieuwe opzet van de Europa Cup-toernooien is de enige club van het dwergstaatje San Marino. Terwijl in andere sporten wedstrijden tegen ploegen uit dit land een oefenwedstrijdje met een grote overwinning betekenen, is de honkbalclub T&A San Marino de laatste jaren uitgegroeid tot hoofdrolspeler in de Europese competitie. Ongeacht hun resultaat in de Italiaanse competitie, zijn ze ieder jaar weer kampioen van San Marino. Daardoor is de club ook iedere editie deelnemer aan de Europa Cup I. Daarin hebben ze meer ervaring opgebouwd dan welke buitenlandse club dan ook.

Officieel protest

Doriano Bindi heeft als langdurig hoofdcoach sinds enkele jaren de hulp gekregen van Mauro Mazzotti als general manager. Die twee Italianen leiden de club van het ene succes in Italië naar het andere in Europa en dat voor spelers, die geen van allen uit San Marino komen. Zonder kampioen van Italië te zijn, is de EC-winnaar van 2014 nu terug gezet naar de tweede divisie van Europa.

Volgens betrouwbare bron is de verwachting dat het desbetreffende officieel protest bij de CEB zal worden ingediend door het nationaal Olympisch comité van San Marino, dat de ploeg van buitenlandse honkballers beschouwt als haar sportief vlaggenschip.

Grootste probleem

Onvrede bij de coaches van T&A San Marino.

Onvrede bij de coaches van T&A San Marino.
Foto: © Rob Jelsma

Deze misstand wordt onderkend door hoofdredacteur Mino Prati van website Baseball Now Altervista: “Dit heeft te maken met het uitkomen zonder spelers uit San Marino, maar wel met dragers van een Italiaans paspoort en de in Italië toegelaten buitenlandse spelers. Maar het is niet alleen San Marino, want ook Rimini loopt deelname aan de Champions Cup mis, hoewel het daarop heeft gerekend (door het winnen van de Italiaanse beker, red).”

Volgens Prati is het grote probleem echter dat de beslissing van de CEB mikt op het seizoen 2015, waarvan de Italianen hun eigen kalender al hadden ingevuld. “Als dit allemaal pas met ingang van 2016 zal worden ingevoerd, dan is het niet zo’n probleem!”

Dramatischer

Hoofdredactuer Giovanni Colantuono van website Baseballmania.eu drukt zich dramatischer uit. Onder de kop “La CEB declassa i Campioni d’Europa” (De CEB deklasseert de kampioenen van Europa) opent hij met: “Het is waarlijk een zware nederlaag voor het Italiaanse honkbal. We zeggen dit meteen – hierover is geen twijfel – dat de beslissingen van de CEB op het eerste gezicht een straf voor San Marino betekenen, maar in werkelijkheid een harde slag zijn voor de gehele beweging van het Italiaanse honkbal”.

Hij legt dan uit dat het buitensluiten van San Marino en een Italiaanse club ten gunste van een Russische en een Oekraïense club een technisch verlies is voor de Champions Cup. Het grote schrikbeeld voor de FIBS is echter dat San Marino met buitenlanders volgend seizoen kampioen van Italie wordt en dan met voornamelijk San Marinese spelers in de Champions Cup het recht van Italië op een plaats in die A-categorie verspeelt.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page