Mampaey The Hawks naar rechter voor plaats in hoofdklasse

Het gedegradeerde Mampaey The Hawks stapt naar de rechter om alsnog een startbewijs te krijgen voor deelname aan de hoofdklasse van volgend jaar. De club uit Dordrecht wil door middel van een kort geding opnieuw de straf aanvechten, die de honk- en softbalbond KNBSB de club eerder dit seizoen oplegde. Die straf kostte The Hawks uiteindelijk vier kostbare punten, waarmee de ploeg met twee punten verschil in het klassement werd veroordeeld tot de promotie/degradatie series.

De straf, van onder meer twee punten in de mindering, werd opgelegd nadat door de honk- en softbalbond was bepaald dat Eric de Vries als pitching-coach onrechtmatig had deelgenomen aan een wedstrijd van Mampaey The Hawks in de Runner-up competitie. De Vries was op dat moment geen lid van de club uit Dordrecht.

Dat duel tegen UVV op zaterdag 16 augustus werd uiteindelijk met 7-9 door Mampaey The Hawks gewonnen. Door het besluit van de KNBSB moest de wedstrijd over worden gespeeld en wist UVV op 4 september op de slotdag van de competitie in de herkansing met 4-2 wel te winnen. De twee strafpunten bleken uiteindelijk beslissend. In de eindstand van de Runner-up competitie eindigde Mampaey The Hawks met slechts één verschil ten opzichte van AdoLakers op de vierde en laatste plaats, waardoor de ploeg werd veroordeeld tot het spelen van promotie/degradatie-wedstrijden.

Consequenties

Volgens voorzitter Piet Klaverdijk is De Vries tijdens het gewraakte duel niet als coach zodanig aan het werk geweest. “Eric heeft de hele winter met onze pitchers getraind. Hij kent die jongens. Hij was toevallig voor werkzaamheden eerder op de dag al op het veld aanwezig. Hij heeft toen tijdens de wedstrijd alleen even met de pitchers gesproken.”

Daarop werd Klaverdijk tijdens het duel al door de aanwezige competitieleider van de KNBSB gewezen op het onrechtmatig deelnemen aan de wedstrijd van De Vries. “Om consequenties te voorkomen werd me aangeraden om De Vries uit de dug-out te halen”, licht Klaverdijk toe. The Hawks voldeed aan het verzoek in de veronderstelling dat de zaak daarmee afgedaan zou zijn. Niets bleek minder waar. Drie dagen later werd The Hawks alsnog geconfronteerd met een straf. Klaverdijk: “Terwijl er na de wedstrijd geen enkele melding van is gemaakt door een scheidsrechter, of schriftelijk is vastgesteld door een official.”

Beroep

The Hawks is hierna direct tegen de straf in beroep gegaan bij de Commissie van Beroep. “Bij dat beroep werd geen enkel argument van ons weerlegd”, stelt Klaverdijk. “Er werd alleen maar gewezen op reglementen.” Hierop legde de club de zaak neer bij drie verschillende juristen. Klaverdijk: “Allemaal waren ze het erover eens: dit was belachelijk.”

Op aanraden van de juristen heeft Mampaey The Hawks de zaak vervolgens aangekaart bij de Adviescommissie Geschillen KNBSB. Het antwoord liet echter lang op zich wachten. “Het bleek ineens dat de geschillencommissie was opgeheven”, aldus Klaverdijk. Een interim-commissie boog zich vervolgens over de zaak, maar een uitspraak kon niet meer worden gedaan voor het einde van de promotie/degradatie series. Die best-of-five werd met 3-2 gewonnen door overgangsklasser DSS, waarmee degradatie voor Mampaey The Hawks op dat moment een feit werd.

Juridisch onmogelijk

Eric de Vries tijdens de wedstrijd tussen UVV en Mampaey The Hawks.

Eric de Vries tijdens de wedstrijd tussen UVV en Mampaey The Hawks.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Niettemin stelde de Adviescommissie Geschillen Mampaey The Hawks wel in het gelijk. Daarbij werd onder meer gesteld dat de gevolgde procedures onzorgvuldig en niet conform de regels zijn behandeld.” In zijn besluit van maandag 13 oktober heeft de Adviescommissie Geschillen onder meer aanbevolen de door de competitieleiding opgelegde geld- en puntenstraf en de door de strafcommissie opgelegde geldstraf nietig te verklaren. Klaverdijk verbaasd: “Maar elk advies heeft de bondsraad hierna naast zich neergelegd. Wat is de zin van een Adviescommisie Geschillen als elke uitspraak die zij in 2014 hebben gedaan, door het bondsbestuur is genegeerd.”.

Het heeft de club uit Dordrecht gesterkt dat het een zaak heeft. “Dat hebben wij ook laten beoordelen door onze drie juristen. Zij hebben laten weten dat het bijvoorbeeld zelfs juridisch onmogelijk is dat wij voor één feit twee keer worden gestraft”, laat Klaverdijk weten. Daarmee doelt hij niet alleen op de geldboete en de punten in mindering voor het deel laten nemen van een onrechtmatige coach, maar ook op de strafzaak die nu nog loopt voor het niet volgen van de reglementen.

Kostenpost

Bij de rechter hoopt Mampaey The Hawks nu alsnog zijn gelijk te krijgen. Dat kan voor de Dordtse club voor een fikse kostenpost gaan zorgen. Alleen het starten van het kort geding kost al zo’n drieduizend euro. Een bedrag dat snel kan oplopen als op een later moment een hoger beroep nodig wordt. Niettemin hebben de leden gisteravond bij grote meerderheid hun fiat gegeven voor de gang naar de rechter.

De club uit Dordrecht blijft dan ook strijdlustig en vol vertrouwen: “Indien het kort geding gewonnen wordt door Mampaey The Hawks, betekent dit dat de vereniging ook volgend jaar het recht heeft om in de hoofdklasse te spelen, doordat zij dan uiteindelijk op de veilige zevende plaats zou zijn geëindigd.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page