Janssen over WK 21U-team: ‘Een gezonde mix’

Nog geen maand geleden werd Nederland gepresenteerd als één van de deelnemers aan het splinternieuwe wereldkampioenschap voor spelers onder de 21 jaar. Voor dat wereldkampioenschap in Taiwan is het Koninkrijksteam ingedeeld in de zwaarste poule. En dat voor een team dat op de eerste speeldag van het toernooi pas voor het eerst samen op het veld staat. Bondscoach Steve Janssen: “Het wordt geen eindejaars plezierreisje”.

Het eerste wereldkampioenschap voor spelers onder de 21 jaar gaat vrijdag van start. Het Nederlandse Koninkrijksteam is één van de deelnemers aan dit sterk bezette toernooi, waar voor enkele teams plaatsing voor de lucratieve Premier 12 te verdienen is. Steve Janssen, fulltime beschikbaar voor de honk- en softbalbond KNBSB, was een logische keuze als bondscoach. “Vanaf het moment dat de uitnodiging voor het wereldkampioenschap in de bus viel, moest er veel op korte termijn gebeuren”, blikt Janssen terug op de hectische afgelopen weken.

Het team staat straks in Taiwan onder leiding van de Belgische succescoach, die twee maanden geleden nog met de A-selectie Europees kampioen werd. Van de profs naar de collegehonkballers. Een logische stap volgens Janssen: “Deze spelers staan dichter bij de A-selectie dan bij Jong Oranje. Het is een gezonde mix van spelers uit de hoofdklasse en Curaçaose spelers van de Amerikaanse colleges”.

Brug

Daarmee heeft Nederland sinds lange tijd weer een selectie samen kunnen stellen met spelers die tegen het nationale team aanzitten. Een wens die ook bij Janssen leefde. “We hebben over deze mogelijkheid meerdere malen gesproken. Het geeft de kans om een brug te vormen tussen het AAA- en het A-team. En dat er iets moest komen, dat spreekt voor zich. Het wordt nu interessant om te zien hoe dit zich gaat ontwikkelen.”

Janssen: "Het was een hele puzzel".

Janssen: “Het was een hele puzzel”.
Foto: © Rob Jelsma

Met name de aantrekkingskracht van honkballers uit Nederland, Curaçao en Aruba maakte de vorming van dit team tot dusver een lastige hobbel. Janssen: “Er zijn al zoveel jongens door Amerikaanse profclubs getekend. Daardoor is de pool steeds kleiner geworden.” Dat die kans er nu wel is, komt mede door bemiddeling vanuit de Taiwanese organisatie, die Nederland de kans gaf om aan het WK deel te nemen. “De banden met Taiwan zijn er al jaren. Het is goed dat daardoor deze mogelijkheid is gecreëerd.”

Logische stap

De keuze voor een Koninkrijksteam was daarbij volgens Janssen een logische stap. “We gaan met het Nederlands team heen, dus iedereen met een Nederlands paspoort komt daarvoor in aanmerking. Dat is een weg die de KNBSB een aantal jaar geleden is ingeslagen. En die heeft ons geen windeieren gelegd.” Eenvoudig was de samenstelling van het team niet. “We hadden alle spelers al wel in beeld. Maar dan moet je gaan kijken wie voor het toernooi in aanmerking komt. En vooral wie beschikbaar is.” Daarbij werd een groot beroep gedaan op Ben Thijssen. Janssen: “Hij is contactpersoon nummer één voor ons op het eiland. Het verricht daar heel goed werk.”

Er moesten vooral belangrijke keuzes worden gemaakt voor de zes dispensatiespelers (spelers tot 23 jaar, red.), die Nederland mee mag nemen naar Taiwan. Daarvoor kwamen onder meer Jesse Aussems en Rashid Gerard in aanmerking, twee spelers die eerder al uitkwamen voor het A-team. “We kregen uiteindelijk te maken met wat afmeldingen bij pitchers, waardoor we daar nog nieuwe spelers moesten toevoegen. Het was een hele puzzel. Maar uiteindelijk moesten we voor dispensatiespelers keuzes maken op basis van leeftijd.”

Profspelers

De selectie herbergt geen enkele actieve profhonkballer, waardoor het Koninkrijksteam het onder meer moet doen zonder talentvolle spelers als Ozhaino Albies, Juremi Profar, of Darren Seferina. “Het toernooi is niet gesanctioneerd door Major League Baseball”, licht Janssen toe. Hierdoor mogen deelnemers geen gebruik maken van profspelers, die onder contract staan van een Major League-organisatie. Toch hebben niet alle deelnemende landen zich hier iets van aangetrokken. “We zijn er al achter gekomen dat bijna alle teams toch alsnog zelf organisaties hebben benaderd om profspelers in hun team op te kunnen nemen.” Om er aan toe te voegen: “Ik denk dat wij straks het enige team zullen zijn zonder profhonkballers”.

Lang daarbij stil staan hoeft Janssen niet. “Ik baal er absoluut niet van dat wij geen profhonkballers in ons team hebben. Het staat natuurlijk buiten kijf dat profhonkballers je veel kunnen opleveren, maar we moeten niet kijken naar wat wij niet hebben. Ik ben ontzettend blij met wat we nu hebben. Ons team is zeer talentvol. Bovendien krijgen we nu een kans om te kijken wat dit ons voor de toekomst kan brengen. We zien uiteindelijk wel waar het schip strandt.”

Ontzien

Janssen: "We zitten in de zwaarste groep".

Janssen: “We zitten in de zwaarste groep”.
Foto: © Rob Jelsma

Mede door schoolverplichtingen in het buitenland en in Nederland kan de selectie pas woensdagavond vertrekken. Twee dagen voor de start van het toernooi. Zodoende krijgt de Belgische coach pas in Taiwan op de eerste speeldag van het WK zijn team voor het eerst bij elkaar op het veld. “Gelukkig hebben we kunnen regelen dat alle spelers vanuit de Verenigde Staten in het laatste deel van hun vlucht bij elkaar zitten.” Bovendien heeft Nederland de eerste speeldag vrijaf. Janssen: “Dat geeft ons kans voor een extra training. Maar ook de mogelijkheid om de spelers op donderdag na aankomst in Taiwan wat meer te ontzien.”

Veel tijd om te acclimatiseren is er dus niet. Ook niet voor de begeleiding. Direct een dag na aankomst staat Janssen met zijn complete selectie voor het eerst op het veld en moeten de coaches al aan de slag om bij de eerste wedstrijden te tegenstanders te bekijken. “Vrijdag zal iedereen het wel heftig hebben. Daarom hebben we op die dag ook maar één training in plaats van twee. Zo kunnen we het lichaam wat ontzien.” Een ding is zeker: “Het wordt geen eindejaars plezierreisje”, stelt Janssen helder. “Het wordt hard werken.”

Zwaarste groep

Dat geldt ook voor de spelers. Want met vijf van de tien landen uit de top 10 van de wereldranglijst, is het deelnemersveld straks in Taiwan sterk. “We zitten in de zwaarste groep. Van landen als Japan, Australië, Nicaragua en Venezuela weet je dat het allemaal honkballanden zijn. Het wordt een behoorlijke competitie.” In de eerste ronde ontloopt Nederland onder meer de Europese teams Tsjechië en Italië. Voor Janssen maakt dat het toernooi juist interessanter. “Tegen Tsjechië speel je al in verschillende vormen het hele jaar door.”

Toch betekent dat wel dat over de tegenstanders nu nog maar weinig bekend is. Janssen: “Het enige wat ik weet over onze tegenstanders, is dat Japan met een selectie komt met vrijwel alleen maar spelers uit de Nippon Professional Baseball.” Toch blijft Janssen nuchter: “Als sporter ga je, als je het veld opkomt, voor de winst. Maar je moet ook realistisch zijn. De organisatie moest allemaal snel gebeuren. En dan ga je aan de slag met de mogelijkheden die je hebt. Het niveau wordt straks op het WK heel hoog. Maar als de tegenstanders sterk zijn, is dat altijd alleen maar beter.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page