Bas de Jong naar eerste klasser Quick

Bas de Jong verruilt L&D Amsterdam voor Quick uit Amersfoort, dat uitkomt in de 1e klasse. De 35-jarige buitenvelder volgt daarmee zijn jongere broer Jos de Jong, die al eerder dit najaar besloot terug te keren naar Amersfoort. “De keuze komt een beetje voort uit teleurstelling”, aldus Bas de Jong.

Bas de Jong is al driemaal op rij de beste slagman van de Nederlandse hoofdklasse. In 2012 kwam de buitenvelder van L&D Amsterdam in de reguliere competitie tot een slaggemiddelde van .370. Een jaar later was De Jong met .369 opnieuw de beste slagman. In dat jaar werd hij bovendien uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de hoofdklasse.

Dit seizoen was De Jong voor het derde jaar op rij de beste slagman in de hoofdklasse. In de reguliere competitie kwam hij nu tot een gemiddelde van .373. Bovendien leidde de Nederlandse international de hoofdklasse in aantal tweehonkslagen (16) en binnengeslagen punten (42). Op het hoogtepunt van zijn carrière neemt de speler van L&D Amsterdam nu afscheid van de hoofdklasse.

Verjongen

Die keuze kwam vorige maand in een stroomversnelling nadat De Jong van bondscoach Steve Janssen kreeg te horen dat hij geen deel meer uit zou maken van het Nederlands team. Even daarvoor was hij al afgevallen voor de selectie voor het Europees kampioenschap. “Ik heb jarenlang super genoten van honkbal, doordat ik via het Nederlands team een A-status had”, vertelt de honkballer uit Amersfoort. “Daardoor kon ik mij volledig richten op honkbal. Maar van Steve heb ik begrepen dat ze gaan verjongen met het Nederlands team.”

Volgens de Belgische coach paste De Jong niet meer in dat plaatje. “Dan houdt het daar op. Ik heb er alles aan gedaan, maar nu mag ik niet meer meedoen”, vertelt De Jong. “En dat is geen rancune. Dat is topsport”, beseft hij zich realistisch. “Maar daardoor verschuiven nu wel mijn prioriteiten.” De Jong gaat zich nu richten op een maatschappelijke carrière. “Ik kan dan voor wat betreft het fit en gezond houden van mijzelf niet meer de prestatie leveren, die ik van mijzelf verwacht.”

Ambities

En dus besloot De Jong een stap terug te doen en te gaan honkballen in de stad waar hij woont. “Ik kan dan op mijn fiets naar het veld. Bovendien hoop ik dat ik nu nog wat kan betekenen voor Quick.” De Jong kijkt dan ook erg uit naar zijn rentree bij de Amersfoortse club. “De club heeft grote ambities. Ze zijn op het hele front bezig om er wat van te maken. Het ziet er mooi uit. Voor mij maakt dat het ook wel makkelijker om deze uitdaging aan te gaan.”

Inmiddels heeft De Jong zijn ploeggenoten bij L&D Amsterdam ingelicht. “De keuze komt een beetje voort uit teleurstelling. Ik zal het honkbal in de hoofdklasse ook zeker wel gaan missen. Maar uiteindelijk had ik deze keuze toch wel gemaakt. En misschien komt hij nu wel mooi op tijd.”

Jos de Jong

Pitcher Jos de Jong.

Pitcher Jos de Jong.
Foto: © Rob Jelsma

De 35-jarige De Jong volgt het voorbeeld van zijn zes jaar jongere broer Jos de Jong. Hij gooide dit seizoen 50 2/3 innings voor de Amsterdamse hoofdklasser en kwam tot een verdiende puntengemiddelde van 2.66.

Komend seizoen keren de twee broers terug bij de Amersfoortse club waarvoor zij eerder ook al uitkwamen. Bas de Jong kwam na zijn vertrek bij Quick één seizoen uit voor het Oosterhoutse Twins en zeven seizoenen voor Mr.Cocker HCAW. Sinds 2007 komen beide spelers uit voor de Amsterdamse hoofdklasser.
Jos de Jong maakte na afloop van het seizoen 2003 de overstap van Quick naar Amsterdam Pirates. In 2005 en 2006 speelde hij twee seizoenen samen met Bas de Jong voor Mr.Cocker HCAW.

Giovanni Samboe

Met de 38-jarige Giovanni Samboe voegt Quick een derde speler met ervaring in de hoofdklasse aan zijn selectie toe. Samboe speelde eerder van 2005 tot en met 2007 en in 2010 in de hoofdklasse voor Almere en tussen 2011 en 2014 vier seizoenen voor het Utrechtse UVV. Voor zijn komst naar Almere kwam Samboe eveneens al eens uit voor Quick Amersfoort. In 2003 nam hij met de Amersfoortse club deel aan de promotie/degradatiepoule van de hoofdklasse.

Het drietal voegt zich in Amersfoort bij de voormalig hoofklassespelers Wouter Heemskerk. Churandy La Cruz en Wesley Bernardus. Quick werd afgelopen seizoen met twaalf overwinningen in twintig wedstrijden vierde in de 1e klasse A.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page