Nederland U21 ook onderuit tegen Japan

Het Nederlands Koninkrijksteam heeft vandaag ook zijn tweede wedstrijd op het wereldkampioenschap voor spelers onder de 21 jaar verloren. In Taichung was Oranje niet opgewassen tegen de ongeslagen favoriet Japan. Drie Japanse pitchers kwamen vandaag samen tot veertien strikeouts om de basis te leggen voor de 7-2 overwinning.

De afgelopen twee dagen had Japan al met 7-9 gewonnen van Australië en met 1-11 van Venezuela. Nederland verloor in zijn eerste wedstrijd met 1-10 van Australië, dat vandaag enigszins verrassend met 3-2 verloor van Nicaragua. Na de overwinningen tegen Australië en Venezuela, bleef Japan tegen Nederland opnieuw ongeslagen. Met de titel in Taiwan kan Japan volgende week de eerste plaats op de wereldranglijst overnemen van de Verenigde Staten.

Japan opende vandaag in het met vijfhonderd toeschouwers gevulde Intercontinental Baseball Stadium al vroeg de score. In de tweede inning wist de ploeg drie honken te stelen en sloeg het drie hits op het pitchen van DOOR Neptunus-speler Floris Timmer. Aoi Enomoto, Takumi Miyoshi en Kenya Wakatsuki brachten hun ploeg daarmee op een vroege 3-0 voorsprong.

Grote kans

Aanvankelijk kon Nederland de sterke Japanse ploeg, bestaande uit grotendeels jonge talentvolle profhonkballers uit de Nippon Professional Baseball, nog wel bijhouden. In de vierde inning stroomden de honken voor Nederland vol na vier wijd voor Kirvin Moesquit en hits voor dispensatiespelers Dudley Leonora en Kevin Moesquit.
Met volle honken kreeg eerst Daniel Fernandes vier wijd, waarna een wilde worp ook het tweede punt over de thuisplaat kon komen. Met nog altijd één man uit kreeg Nederland een grote kans om de stand gelijk te trekken, maar Cezan Rafaela (drie slag) en Jorin van Amstel (vangbal) sneuvelden op rij.

Dudley Leonora wordt op de thuisplaat uitgetikt.

Dudley Leonora wordt op de thuisplaat uitgetikt.
Foto: © John van Amstel

Een slagbeurt later vergrootte Japan het verschil echter al weer tot vijf punten. Takumi Miyoshi opende de slagbeurt met een tweehonkslag. Tegen de tijd dat Seiya Suzuki met zijn tweehonkslag twee punten binnen had geslagen, was de voorsprong al opgelopen tot 7-2. Een spectaculaire vangbal op foutgebied van linksvelder Jorin van Amstel maakte een einde aan de inning.

Beste slagman

Kansloos was het Nederlandse Koninkrijksteam geen enkel moment. In de zesde inning stroomden opnieuw de honken vol. Nu na hits van Kevin Weijgerste en Kevin Moesquit en geraakt werper voor Max Clarijs. Strikeouts voor Cezan Rafaela en Urving Kemp maakten echter een einde aan de laatste serieuze kans voor Oranje.

In de laatste drie innings sloeg alleen Steven Wharwood nog raak voor een honkslag, maar kwam de Japanse bullpen ook tot vijf strikeouts. Met twee van de vijf hits was voormalig profhonkballer Kevin Moesquit (2 uit 4) de beste slagman voor Nederland. Bij Japan kwamen drie spelers tot twee hits. De Japanse ploeg kwam in totaal tot tien honkslagen.
Voor Nederland staan nu de twee belangrijkste wedstrijden op het programma. Morgen treft het Koninkrijksteam eerst Nicaragua, waarna een dag later Venezuela wacht. De ploeg van manager Steve Janssen moet beide wedstrijden winnen om uitzicht te houden op de finalepoule.

          1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
NEDERLAND 0 0 0 2 0 0 0 0 0  2  5 2
JAPAN     0 3 0 4 0 0 0 0 X  7 10 0

Pitchers Nederland
Floris Timmer (5): 0-2-8-1
Entwin Reigina (3): 3-1-2-1

Pitchers Japan
Yudai Mori (5): 6-3-2-0
Kento Kumabara (2): 5-0-3-0
Toshiki Sakurai (2): 3-1-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page