Dure nederlaag voor Nederlands U21-team

Het Nederlands Koninkrijksteam heeft in Taiwan ook zijn derde wedstrijd op rij tijdens het wereldkampioenschap voor spelers onder de 21 jaar verloren. Daarmee staat de formatie van bondscoach Steve Janssen op de rand van uitschakeling voor de finalepoule. In het Taichung Baseball Stadium verspeelde Oranje in de zesde inning van de wedstrijd tegen Nicaragua een 0-4 voorsprong. Uiteindelijk won Nicaragua met 6-4.

Nederland had het wereldkampioenschap geopend met nederlagen tegen Australië en Japan. Winst tegen Nicaragua was dus noodzakelijk om in de loodzware poule B zicht te houden op de finalepoule. Daar leek Oranje in eerste instantie ook in te slagen. Maar in de vijfde inning kantelde Nicaragua de wedstrijd en trok het alsnog aan het langste eind.

De honkballers van Steve Janssen waren het duel nog wel sterk begonnen. Startend pitcher Vincent Anthonia liet al direct in de eerste inning de honken volstromen, maar werd uit de problemen gehaald door een knap dubbelspel via de thuisplaat van derde honkman Cezan Rafaela. De Curaçaose pitcher kreeg daarna pas weer een honkslag tegen in de vierde inning, een tweepitter van Elioth Narvaez, maar kwam ongeschonden de eerste vijf innings door.

Aanvallender

Nederland begon zelf een stuk aanvallender. Zowel in de eerste als tweede inning kreeg het Koninkrijksteam twee lopers op de honken. Kirvin Moesquit opende vervolgens de derde slagbeurt met een tweehonkslag om even later de score te openen op een grondbal van Dudley Leonora.

Pitcher Vincent Anthonia.

Pitcher Vincent Anthonia.
Foto: © John van Amstel

Twee innings later liep Oranje zelfs uit naar 0-4. Opnieuw scoorde Kirvin Moesquit. Ditmaal kwam hij met vier wijd op de honken en schoof hij op naar drie nadat de defensie van Nicaragua in de fout was gegaan bij een stootslag van Dudley Leonora. Met lopers op het eerste en derde honk gooide pitcher Steiner Guillermo een wilde worp waarop Moesquit kon scoren. Met een honkslag sloeg Aldair Adamus hierna ook Leonora binnen. Een hit van Cezan Rafaela en vier wijd voor Jorin van Amstel zorgden voor volle honken, waarna nu een vrije loop voor Urving Kemp Nederland op 0-4 bracht.

Geslonken

In de vijfde inning ging het echter mis. Anthonia kreeg de eerste tegenstander in deze slagbeurt na een veldfout op de honken, waarna Nicaragua via een tweehonkslag en honkslag zijn eerste punten kon scoren. Anthonia werd op de heuvel vervangen door Reggie Bomberg, maar na vier wijd, een geraakt werper en een honkslag moest ook hij inrukken.

Inmiddels was de voorsprong geslonken tot 3-4 en moest Kaj Timmermans proberen de schade te beperken. Dat lukte niet. Met volle honken sloeg Eduardo Rizo een tweehonkslag waarop de gelijkmaker kon worden gescoord. Johnny Trewin probeerde hierop zijn ploeg zelfs op voorsprong te brengen, maar hij sneuvelde op de thuisplaat door een goede aangooi vanuit het linksveld. Vier ballen later kwam Nicaragua echter alsnog op voorsprong, nadat catcher Aldair Adamus een hooggeslagen bal uit zijn handen liet vallen. Hierop scoorde Manuel Pavon de 5-4.

Dreun

Kirvin Moesquit scoort voor Nederland.

Kirvin Moesquit scoort voor Nederland.
Foto: © John van Amstel

Nederland kwam de dreun in de zesde inning niet meer te boven. In de zevende inning kreeg Oranje na een hit van Cezan Rafaela en vrije lopen voor Urving Kemp en Milton Croes nog wel lopers op alle honken, maar wist Oranje niet mer te profiteren. Uiteindelijk wist in het restant van het duel alleen Nicaragua nog te scoren. Catcher Jacksamir Reyes bepaalde in de achtste inning met zijn driehonkslag de eindstand op 6-4.

Nederland kreeg nog een laatste kans toen Jorin van Amstel en Kevin Weijgertse in de negende inning vier wijd kregen, maar met twee man uit maakte een hooggeslagen bal van Milton Croes uiteindelijk een einde aan de wedstrijd. Oranje kwam dit duel tot negen hits. Cezan Rafaela (2 uit 3) en Dudley Leonora (2 uit 5) namen er elk twee voor hun rekening. Urving Kemp (1 uit 2), Jorin van Amstel (1 uit 3), Kirvin Moesquit (1 uit 4), Kevin  Moesquit (1 uit 4) en Aldair Adamus (1 uit 4) sloegen de overige honkslagen.

Door de derde nederlaag op rij is Nederland nu afhankelijk geworden van het resultaat van de wedstrijd tussen Australië en Venezuela. Alleen bij winst van Venezuela later vandaag houdt Oranje nog zicht op de finalepoule. Dan moet het Koninkrijksteam wel morgen zelf winnen van de Venezolaanse honkballers.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
NEDERLAND  0 0 1 0 3 0 0 0 0  4  9 4
NICARAGUA  0 0 0 0 0 3 0 1 X  6 10 1

Pitchers Nederland
Vincent Anthonia (5+3 man): 3-3-5-2
Reggie Bomberg (3 man): 0-1-1-0
Kaj Timmermans (2+1 man): 0-0-4-1
Scott Ronnenbergh (1): 2-0-0-1

Pitchers Nicaragua
Braulio Silva (3 2/3+1 man): 2-4-4-0
Joseph Guillermo (1+4 man): 1-3-2-1
Deyvin Averruz (2+2 man): 1-2-2-0
Francisco Valdivia (2 1/3): 0-2-1-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page