Nederland in slotfase onderuit tegen Venzuela

Het Nederlandse Koninkrijksteam is in de eerste ronde van het wereldkampioenschap voor spelers onder de 21 jaar puntloos gebleven. In de laatste poulewedstrijd gaf Oranje tegen het eveneens nog puntloze Venezuela de wedstrijd in een desastreuze negende inning uit handen. De ploeg van bondscoach Steve Janssen verloor uiteindelijk met 3-6.

De honkballers van Steve Janssen waren vanochtend in het Dou-Liou Stadium dichtbij hun eerste overwinning. In de zesde en zevende inning had het Koninkrijksteam knap een 0-3 achterstand weggewerkt. Maar in de negende inning gaf Oranje de winst echter alsnog weg.

Pitcher Maickel Rietel opende deze slagbeurt met vier wijd voor Jhoyner Perez. Na een opofferingsstootslag van Jhonaike Longa en een wilde worp kreeg midvelder Jules Peters een diepgeslagen bal niet onder controle. Daarop kon Perez zijn ploeg opnieuw op voorsprong brengen. Een honkslag van Alsy Leon en een driehonkslag van Juan Morales maakten hierna een einde aan alle hoop voor Nederland.

Controle

Cezan Rafaela bereikt veilig het tweede honk.

Cezan Rafaela bereikt veilig het tweede honk.
Foto: © John van Amstel

Dat gebeurde juist op een moment dat Nederland de wedstrijd over leek te nemen. Het Koninkrijksteam was in de beginfase nog op achterstand gezet, nadat startend pitcher Anferny Hoeve moeite had met zijn controle. Hij gooide vijf keer vier wijd en twee keer geraakt werper. De eerste tegenstander die hij raak gooide, kon al in de eerste inning de score openen na een tweehonkslag van Frank Tineo en een grondbal van Rafael Suarez. In de vierde inning liet de Curaçaose pitcher Anferny Hoeve de honken volstromen na nog een geraakt werper en twee vrije lopen. Nu sloeg Josue Alvarado raak en bracht hij daarmee zijn ploeg op een 0-3 voorsprong.

Dat verschil kon Nederland lange tijd niet goed maken. De Venezolaanse pitcher Juan Vegas gooide zes keer drie slag en kwam moeiteloos door de eerste innings heen. Maar in de zesde inning wist Oranje het tij te keren. Dudley Leonora kon na een doorgeschoten bal het eerste punt scoren, nadat hij met een stootslag-honkslag op de honken was gekomen. Het was nog maar de derde honkslag voor Oranje dit duel.

Hoop

Pitcher Maickel Rietel in actie in de wedstrijd tegen Venezuela.

Pitcher Maickel Rietel in actie in de wedstrijd tegen Venezuela.
Foto: © John van Amstel

Het gaf de Nederlandse ploeg voldoende hoop op meer. Een inning later wist Oranje zelfs op gelijke hoogte te komen. Pinch-runner Entwin Reigina kon scoren nadat de Venezolaanse eerste honkman bij een poging een dubbelspel te maken de bal langs het tweede honk smeet. Even later scoorde pinch-hitter Daniel Fernandes (honkslag) de gelijkmaker op een opofferingsslag van Kirvin Moesquit.

Het mocht echter niet baten. In de zevende inning namen de Venezolaanse honkballers nog een laatste eindsprint om hun eerste overwinning op dit wereldkampioenschap in de wacht te kunnen slepen. De 3-6 eindstand nemen beide teams mee naar de verliezersronde, die donderdag van start gaat. Nederland en Venezuela spelen daarin, met de nummers vier, vijf en zes uit poule A, om de zevende tot en met elfde plaats.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
VENEZUELA  1 0 0 2 0 0 0 0 3  6 6 3
NEDERLAND  0 0 0 0 0 1 2 0 0  3 4 1

Pitchers Venezuela
Juan Vegas (6 1/3): 6-3-3-1
Miguel Caigua (1 2/3): 1-0-1-1
Jhorman Cabrera (1): 0-1-0-1

Pitchers Nederland
Anferny Hoeve (4 2/3+2 man): 4-5-2-0
Bayron Cornelisse (1 2/3+2 man): 1-1-2-0
Maickel Rietel (2 2/3): 0-2-2-1

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page