Eerste zege voor Nederland op WK 21U

Het Nederlands Koninkrijksteam heeft de allereerste wedstrijd ooit gewonnen op een wereldkampioenschap voor spelers onder de 21 jaar. De ploeg van bondscoach Steve Janssen opende vanochtend in Taichung de verliezersronde met een overtuigende 7-2 overwinning op Mexico. Derde honkman Cezan Rafaela sloeg drie punten binnen.

Na een teleurstellende start van het wereldkampioenschap, is Nederland vandaag in Taichung begonnen aan de tweede ronde van het wereldkampioenschap. Het Koninkrijksteam verloor in de loodzware poule B vier wedstrijden op rij en speelt nu in de verliezersronde om de plaatsen zeven tot en met elf. Daarin was vandaag Mexico de eerste tegenstander. Evenals Nederland wisten ook de Mexicaanse honkballers tot dusver niet te winnen.

Mexico staat momenteel nummer dertien op de wereldranglijst en heeft de punten hard nodig om Panama en wellicht Italië op de wereldranglijst te kunnen passeren. Na afloop van het wereldkampioenschap ontvangen de beste twaalf teams van de wereld een uitnodiging voor de lucratieve Premier12, een nieuw door de wereldhonkbalbond IBAF in het leven geroepen toernooi, dat een vervanger moet worden van het wereldkampioenschap.

Lege handen

Vooralsnog blijft Mexico echter met lege handen. In het Taichung Baseball Stadium troefde het Nederlands Koninkrijksteam met goede pitching en honkslagen op het juiste moment zijn tegenstander af. Kirvin Moesquit opende voor Nederland al in de eerste inning de score. Na zijn tweehonkslag kon hij de thuisplaat passeren op een hit van Kevin Weijgertse. Pas in de vijfde inning slaagde Mexico erin om op het pitchen van Tom de Blok iets aan die achterstand te doen. De speler van Mr.Cocker HCAW had in de eerste drie innings al vijf keer drie slag gegooid en slechts twee honkslagen toegestaan.

Francisco Ferreiro scoorde in de vierde inning de gelijkmaker, maar het duurde niet lang voordat Nederland opnieuw op voorsprong kwam. Dennis Gustina en Kirvin Moesquit opende de slagbeurt met hits, waarna beide spelers werden binnengeslagen door een tweehonkslag van voormalig profhonkballer Kevin Moesquit. Na een tweede tegenpunt in de zesde inning bezegelde Oranje in de zevende inning de winst.

Verkeerd

Pitcher Luis Gutierrez begon nog wel met strikeouts voor Dudley Leonora en Kevin Moesquit, maar werd vervangen toen hij vier wijd gooide op Kevin Weijgertse. Die zet van de Mexicaanse manager pakte verkeerd uit, want de nieuwe pitcher Carlos Balboa kwam geen enkel moment in de wedstrijd. Hij gooide eerste vier wijd op Aldair Adamus, raakte vervolgens Milton Croes met een pitch en kreeg met volle honken hierna een harde dreun om zijn oren van Cezan Rafaela. Met zijn tweehonkslag langs de lijn in het linksveld stuurde de Curaçaose derde honkman maar liefst drie spelers over de thuisplaat. Rafaela maakte er zelf 7-2 van op een hit van Max Clarijs.

Het betekende na vier slagmensen alweer het einde van de wedstrijd voor pitcher Balboa. Closer Jésus Cambuston had zijn zaakjes beter voor elkaar, maar toen was het leed voor Mexico al geleden.  Met de winst op het nog puntloze Mexico is Nederland de verliezersronde goed begonnen. Morgen vervolgt het Koninkrijksteam het toernooi met een wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Zaterdag sluit Oranje het toernooi af tegen Italië.

Strikeouts

De vier pitchers dit duel voor het Nederlandse Koninkrijksteam gooiden samen elf strikeouts, slechts twee keer vier wijd en stonden maar vijf honkslagen toe. Zelf kwam Nederland tot tien hits, waaronder twee voor Dennis Gustina (2 uit 4) en Kirvin Moesquit (2 uit 5). Milton Croes (1 uit 3), Max Clarijs (1 uit 3), Kevin Weijgertse (1 uit 3), Cezan Rafaela (1 uit 4), Dudley Leonora (1 uit 4) en Kevin Moesquit (1 uit 5) sloegen de overige hits.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
MEXICO     0 0 0 1 0 1 0 0 0  2  5 2
NEDERLAND  1 0 0 0 2 0 4 0 X  7 10 0

Pitchers Mexico
Brandon Huez (4 1/3+1 man): 4-2-7-1
Luis Gutierrez (2 1/3+1 man): 2-2-0-1
Carlos Balboa (4 man): 0-1-2-0
Jésus Cambuston (1 1/3): 1-0-1-0

Pitchers Nederland
Tom de Blok (5+2 man): 6-2-4-0
Bayron Cornelisse (2): 3-0-1-0
Scott Ronnenbergh (1): 1-0-0-0
Aldair Adamus (1): 1-0-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page