Nederland eindigt op WK als negende

Het Nederlands Koninkrijksteam heeft zijn laatste wedstrijd op het wereldkampioenschap met 4-3 verloren van Italië. Daarmee sluit de ploeg van bondscoach Steve Janssen het toernooi in Taiwan af op een negende plaats. Voor Oranje was het de vijfde nederlaag in zeven wedstrijden.

Nederland en Italië speelden vandaag in het Taiwanese Dou-Liou Baseball Stadium om de eerste plaats in de verliezerspoule en de zevende plaats in het eindklassement. De Italianen begonnen in de verliezersronde ongeslagen aan het laatste duel.

De ploeg van bondscoach Steve Janssen was er alles aan gelegen om de laatste wedstrijd te winnen om daarmee het teleurstellend verlopen wereldkampioenschap alsnog goed af te kunnen sluiten. In de Taiwanese middag werd Oranje echter al in de eerste inning op een kostbare 2-0 achterstand gezet.

Homerun

Pitcher Vincent Anthonia kreeg met twee man uit een honkslag tegen van Alberto Mineo. Hij kon de score openen toen Federico Celli de tweede pitch die hij van de Curaçaose pitcher kreeg het rechtsveld in ramde voor een driehonkslag. Federico Celli maakte er vervolgens zelf 2-0 van op een hit van Alessandro Grimaudo.

Nederland probeerde in de vierde inning iets te doen aan de achterstand toen Dudley Leonora nog maar de eerste homerun voor Oranje dit toernooi sloeg. Hij het was nog maar de tweede hit, die de Italiaanse pitcher Filippo Crepaldi in de beginfase van dit duel had toegestaan.

Afstand

Een Italiaanse honkloper wordt ingesloten.

Een Italiaanse honkloper wordt ingesloten.
Foto: © John van Amstel

Veel haalde het niet uit. In de gelijkmakende vierde slagbeurt namen de Italiaanse honkballers opnieuw afstand. Alessandro Grimaudo en Mattia Mercuri openden de slagbeurt met honkslagen, waarna Alessandro Grimaudo kon scoren toen catcher Aldair Adamus in de fout ging bij een aangooi. Op een honkslag van Sebastiano Poma maakte Mercuri er vervolgens 4-1 van.

Hierna nam Maickel Rietel het pitchen over. De speler van Mr.Cocker HCAW haalde zijn team uit de inning en kreeg hierna alleen nog een tegenstander op het tweede honk na een tweepitter van Leonardo Colagrossi in de zesde inning.

Kansen

Het Koninkrijksteam kreeg zodoende nog wel kansen om terug te komen in de wedstrijd. Met twee man uit sloeg uitblinker Dudley Leonora (3 uit 4) een tweehonkslag om even later voor het tweede Nederlandse punt te zorgen op een hit van Kevin Moesquit. Een inning later was Steven Wharwood zelfs dichtbij de gelijkmaker.

Nederland had in deze slagbeurt na drie vrije lopen de honken vol gekregen. Met twee man uit sloeg Kirvin Moesquit een honkslag in het linksveld. Milton Croes scoorde hierop de 4-3. Ook Wharwood probeerde de thuisplaat te bereiken. De aangooi van linksvelder Federico Celli was echter op tijd om de gelijkmaker te voorkomen.

Negende plaats

Steven Wharwood wordt uitgetikt op de thuisplaat.

Steven Wharwood wordt uitgetikt op de thuisplaat.
Foto: © John van Amstel

Ook een nieuwe kans na honkslagen van opnieuw Dudley Leonora en van Milton Croes leverde in de achtste inning niet de gelijkmaker op. Italië hield in de slotfase van de wedstrijd de minimale voorsprong vast en bleef daarmee ongeslagen in de verlierzersronde. Voor de Italiaanse honkballers was het de vierde overwinning dit toernooi. Daarmee eindigt Italië op een zevende plaats.

Nederland eindigde in de verliezerspoule met twee overwinningen en twee nederlagen op gelijke hoogte met Venezuela, dat eerder op de dag verrassend met 1-5 had verloren van het nog puntloze Mexico. Doordat Nederland in de eerste ronde nog met 3-6 had verloren van de Venezolaanse honkballers, moet Nederland genoegen nemen met een derde plaats in de verliezersronde en een negende plaats in het eindklassement.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
NEDERLAND  0 0 0 1 0 1 1 0 0  3  8 1
ITALIË     2 0 0 2 0 0 0 0 X  4 12 0

Pitchers Nederland
Vincent Anthonia (4 1/3+1 man): 3-1-8-1
Maikel Rietel (4 2/3): 0-0-4-0

Pitchers Italië
Filippo Crepaldi (5 2/3+2 man): 2-2-5-0
Matteo Bocchi (1+1 man): 0-3-0-0
Andrea Pizziconi (2 1/3): 3-0-3-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page