Deelnemers aan Premier 12 bekend

De wereld- en softbalbond WBSC heeft vandaag de nieuwe wereldranglijst bekendgemaakt. De twaalf beste honkballanden ontvangen een uitnodiging voor de Premier 12. Nederland behield zijn vijfde plaats en was daarmee al zeker van deelname aan het lucratieve mondiale toernooi, dat volgend jaar voor het eerst wordt gehouden.

Tijdens het wereldkampioenschap voor spelers onder de 21 jaar kregen landen deze maand een laatste kans om te klimmen op de wereldranglijst en zo plaatsing voor de Premier12 af te dwingen. Het WK werd gisteren gewonnen door gastheer Chinese Taipei, dat in de finale met 9-0 won van het tot dan toe nog ongeslagen Japan.

Zuid-Korea won eerder op de dag in de strijd om het brons met 10-4 van Nicaragua. Door de finaleplaats is Japan nu geklommen naar de eerste plaats op de wereldranglijst. Japan is na Cuba en de Verenigde Staten nog maar het derde land dat de ranglijst aanvoert.

Kandidaten

Mexico (dertiende op de wereldranglijst) en Australië (vijftiende op de ranglijst) waren de voornaamste kandidaten om zich via het WK voor spelers onder de 21 jaar nog te plaatsen voor de Premier 12.  De Mexicaanse honkballers eindigden echter met één overwinning op het WK op een elfde en laatste plaats. Daardoor zakte Mexico zelfs van de dertiende naar de veertiende plaats.

De Australische honkballers deden het deze maand op het WK een stuk beter en werden uiteindelijk zesde. Australië klom daarmee naar een dertiende plek, slechts 0.60 punten tekort voor plaatsing voor de Premier 12. Daardoor behield Panama, in Taiwan afwezig tijdens het WK, zijn twaalfde plaats en mag het daardoor deelnemen aan de Premier 12.

Verschuivingen

Het WK zorgde ook voor enkele andere verschuivingen in het klassement. Zuid-Korea steeg door zijn derde plaats op het WK van een tiende naar een achtste plaats en passeerde daarmee Puerto Rico (negende) en Venezuela (tiende). Nicaragua steeg door zijn knappe vierde plaats op het WK van plaats 25 naar plaats achttien.

Ook Tsjechië deed goede zaken op het wereldkampioenschap in Taiwan. De Tsjechische honkballers zorgen voor een sensatie door achter de Aziatische toplanden op een vijfde plaats te eindigen. Op de slotdag won Tsjechië de wedstrijd om de vijfde en zesde plaats met 5-6 van Australië. Daarmee steeg Tsjechië vier plaatsen op de wereldranglijst, maar komt het met een twintigste plaats niet in aanmerking voor de Premier 12.

Nederland

Nederland behield, ondanks de teleurstellende resultaten in Taiwan, zijn vijfde plaats op de wereldranglijst en was voor aanvang van het WK al zeker van deelname aan de eerste Premier 12, dat volgend jaar november eveneens in Taiwan wordt gehouden.

Italië eindigde zaterdag door de winst op Nederland als zevende op het WK en behield zijn elfde plaats op de wereldranglijst. De Italiaanse honkballers zijn daarmee, naast Nederland, de tweede Europese deelnemer aan de Premier 12. Curaçao zakte op de nieuwe wereldranglijst een plaats naar de 37e positie. Aruba behield zijn 48e plaats op de wereldranglijst.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page