San Marino wapent zich voor Europa Cup 2016

Het is nog maar 2014, maar het management van T&A San Marino bereidt zich nu al voor op het Italiaanse seizoen 2015 en op het Europese seizoen 2016. De nieuwe Europa Cup structuur, die door de Europese honkbalbond CEB werd voorgesteld voor komend jaar 2015 en inmiddels is uitgesteld tot in ieder geval het seizoen daarna, vormde voor de drievoudig Europese kampioen en titelhouder uit het dwergstaatje aanleiding maatregelen te treffen om op het hoogste niveau van ons werelddeel te blijven meedoen.

Tot voor kort wilde de CEB alleen de kampioensclubs van acht grotere honkballanden laten meedoen aan de European Champions Cup en dit al in komend seizoen 2015 invoeren. Daarmee leek San Marino zonder Italiaans kampioenschap te zijn uitgesloten, maar deze week werd bekend gemaakt dat de oude structuur van twee poules van ieder zes clubs nog even behouden blijft in 2015. Die worden dan gehouden in Parijs en Rotterdam. Intussen was general manager Mauro Mazzotti van San Marino echter al aan de slag gegaan zijn club te wapenen tegen de Europese beperkingen.

De plannen van de CEB betekenden voor San Marino dat de club alleen op het hoogste niveau van Europa kan meedoen, als de enige club van de enclave in Itali|e ook het kampioenschap van het grote omringende land behaald heeft. Hoewel de Italiaanse spelersmarkt pas sluit op 31 maart volgend jaar, slaat San Marino al in het huidig najaar zijn slag.

Onderhandelingen

Drie spelers van concurrerende clubs in de Italian Baseball League hebben reeds een contract getekend met de ambitieuze club van GM Mazzotti en met een vierde speler worden nog onderhandelingen gevoerd. Aldus preciseerde hij tegenover de Nederlandse honkbalsite de huidige transferpositie van zijn club.

De meest opvallende transfer naar San Marino is die van de aanvoerder van de Italiaanse nationale ploeg Mario Chiarini. Deze 33-jarige Italiaans geboren en geschoolde buitenvelder heeft zijn hele loopbaan in de honkbaltop gespeeld voor de Pirates in Rimini. Sinds 1997 maakte hij daar deel uit van de hoofdmacht, die in die periode viermaal landskampioen werd: als Semenzato Rimini in 1999, 2000 en 2002 en als Telemarket Rimini in 2006. De club was tevens verliezend finalist in 1998 en 2001 en dat was Rimini ook in de afgelopen drie seizoenen tegen winnaars San Marino in 2012 en 2013 en Bologna in 2014.

Nieuwkomers

Gabriele Ermini

Gabriele Ermini
Foto: © Ezio Ratti-FIBS

De lokroep om toch nog eens de Italy Series winnend af te sluiten bracht captain Chiarini wellicht over de drempel tussen de club van zijn carrière en die van de favoriete formatie uit het naburige San Marino. Bij deze door staat en sponsor trouw gesteunde club ontmoet hij bekende andere Italiaanse nieuwkomers: de 38-jarige Gabriele Ermini en de 33-jarige Junior Oberto, die volgens Mazzotti beiden definitief getekend hebben voor zijn clubseizoen 2015.

Vandaag verklaarde hij aan de Nederlandse honkbalsite dat hij met de Italamerikaan Jack Santora nog in onderhandeling is, hoewel andere honkbalmedia al spreken van een bereikte overeenkomst.

Perfect game

De 38-jarige Santora speelt sinds 2007 in Italië en steeds voor Rimini in de rollen van infielder en switch hitter. Het afgelopen seizoen sloeg hij daar een gemiddelde van .265 en een slugging van .412. Daarmee overtreft hij de prestaties van zijn aanvoerder bij Rimini, want Chiarini sloeg gemiddeld .254 en .341 als slugging. De tweede aanwinst van San Marino komt over van de nieuwe landskampioen UGF Bologna, waar Gabriele Ermini werd ingezet op het eerste honk, maar vooral als linksvelder. In het voor die club succesvolle seizoen was Ermini goed voor het slaggemiddelde van .297 in het regular season en .250 in de play-offs.

De derde definitieve versterking van San Marino is de linkshandige pitcher Junior Oberto. Deze geboren Venezolaan met Italiaans paspoort speelt sinds 2003 in Italië en dat deed hij tot en met 2014 voor Grosseto. Met die club behaalde hij het Italiaanse landskampioenschap in 2004 als Prink Grosseto en in 2007 als Montepaschi Grosseto. Bovendien dong zijn club in 2006 mee in de Italy Series onder de naam Colonie Maremme Grosseto. In het succesjaar 2007 en onder leiding van manager Mauro Mazzotti bereikte Oberto zijn beste werpcijfers en op 14 april van dat jaar gooide hij de enige perfect game uitgerekend tegen T&A San Marino.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page