Van den Hurk naar Japanse kampioen

De Nederlandse pitcher Rick van den Hurk vervolgt zijn carrière in de Japanse profcompetitie. De 29-jarige honkballer tekent een contract bij de Japanse kampioen Fukuoka Softbank Hawks. In de Nippon Professional Baseball heeft Rakuten Eagles besloten het contract van Andruw Jones niet te verlengen.

Van den Hurk kwam de afgelopen twee seizoenen uit voor Samsung Lions in de Korea Baseball Organisation (KBO). In deze Koreaanse profcompetitie werd hij met zijn club twee jaar op rij kampioen.

Onlangs ontving de Nederlandse pitcher prijzen voor het beste verdiende puntengemiddelde (3.18) en de meeste strikeouts (180) uit de KBO. Van den Hurk won dit jaar voor Samsung Lions dertien wedstrijden en verloor er vier.

Interesse

De afgelopen weken werd duidelijk dat de kans op een langer verblijf in Zuid-Korea klein waren. Vanuit Japan was er van verschillende clubs interesse voor Van den Hurk. Uiteindelijk heeft hij gekozen voor Fukuoka Softbank Hawks, dat eind oktober de landstitel veroverde. In de best-of-seven van de Nippon Series werd met 4-1 gewonnen van Hanshin Tigers.

Volgens Japanse media heeft de 29-jarige Van den Hurk een principe-akkoord bereikt met Fukuoka Softbank Hawks. Hij wordt daar de ploeggenoot van voormalig Major League-pitcher Daisuke Matsuzaka, die tussen 2007 en 2014 acht seizoenen speelde voor Boston Red Sox en New York Mets. Bij zijn nieuwe club gaat Van den Hurk in twee jaar tijd naar verluid 400 miljoen yen verdienen. Dat komt neer op een bedrag van circa € 2,7 miljoen.

Ontslagen

Fukuoka Softbank Hawks nam dit jaar de titel over van Rakuten Eagles, dat kampioen was geworden van Japan in 2013. Eagles eindigde dit jaar op een teleurstellende zesde en laatste plaats in de Pacific League. De club heeft vooralsnog besloten het contract met de Curaçaose honkballer Andruw Jones niet te verlengen en is op zoek naar een vervanger. Jones kwam in twee seizoenen voor zijn Japanse club wel tot vijftig homeruns, maar zijn slaggemiddelde bleef steken op .232. Afgelopen seizoen sloeg Jones zelfs slechts 99 honkslagen in 138 wedstrijden (.221).

Balentien vervolgt zijn carrière wel in de Japanse profcompetitie. Gisteren kwam hij met Yakult Swallows tot een nieuwe overeenkomst voor een verhoging van zijn salaris. De dertigjarige honkballer van Curaçao begint aan zijn tweede seizoen uit zijn lopende driejarige contract. Balentien verdient komend seizoen circa 2,5 miljoen dollar. Balentien speelt sinds 2011 in Japan.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page