Dubbelslag Bas de Jong tijdens Stars Awards

Bas de Jong is de vijfde speler ooit geworden die twee jaar op rij door de honk- en softbalbond KNBSB is uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler in de honkbal hoofdklasse. Hij won bovendien voor het derde jaar op rij de prijs voor de beste slagman. De honkbal- en softbalprijzen werden vanavond uitgereikt tijdens de jaarlijkse Stars Awards in Rotterdam.

De honkbal- en softbaltop van Nederland verzamelde zich vanavond in het Van der Valk Hotel Rotterdam-Blijdorp. Daar werden niet alleen de beste spelers en speelsters van het afgelopen seizoen in het zonnetje gezet, maar werd ook afscheid genomen van Robert Eenhoorn. Hij verruilde dit jaar zijn functie als technisch directeur bij de KNBSB in voor een functie als directeur algemene zaken bij voetbalclub AZ.

Bekijk ook:

Bij de uitreiking van de honkbalprijzen sloeg Bas de Jong voor het tweede jaar op rij een dubbelslag. Hij werd gekroond tot Meest Waardevolle Speler en won de prijs voor de beste slagman. De Jong is de eerste speler in achttien jaar tijd, die twee keer op rij is uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Nederlandse hoofdklasse. De buitenvelder van L&D Amsterdam voegt zich daarmee in het rijtje met de illustere namen Han Urbanus (1954 en 1955), Hamilton Richardson (1968 en 1969), Ed Tromp (1980 en 1981) en Michael Crouwel (1996 en 1997).

Genomineerde spelers

De Jong was één van de vier genomineerde spelers voor de titel MVP. Met onder meer 28 gescoorde en 42 binnengeslagen punten kreeg hij de voorkeur boven Gianison Boekhoudt (DOOR Neptunus), Bryan Engelhardt (Corendon Kinheim) en Vince Rooi (Vaessen Pioniers). Rooi werd vorige maand nog door de bezoekers van de Nederlandse honkbalsite gekozen tot Meest Waardevolle Speler van het seizoen 2014.

Impressie van de Stars Awards.

Impressie van de Stars Awards.
Foto: © Rob Jelsma

Met vijftig honkslagen en een slaggemiddelde van .373 werd De Jong dit jaar ook opnieuw de beste slagman van de hoofdklasse. Een titel die hij ook al won in 2012 en 2013. De Jong is de tweede speler ooit die de prijs driemaal op rij heeft gewonnen. De andere was Hamilton Richardson, die de prijs tussen 1963 en 1966 zelfs viermaal op rij in de wacht sleepte. Net als vorig jaar was de honkballer uit Amersfoort echter ook dit keer niet in de gelegenheid om de prijzen in ontvangst te nemen. Ploeggenoot Roeland Henrique nam opnieuw voor hem de honneurs waar.

Beste werper

Kevin Heijstek zorgde in Rotterdam voor meer Amsterdams succes. De ploeggenoot van De Jong bij L&D Amsterdam werd voor het eerst uitgeroepen tot Beste Werper. Heijstek gooide 77 keer drie slag in 101 1/3 inning en kwam tot een verdiende puntengemiddelde van 1.33. Hij won tien wedstrijden en bleek voornamelijk van belang tegen de sterkere tegenstanders. Daarmee kreeg hij de voorkeur boven Arshwin Asjes (Corendon Kinheim) en Orlando Yntema (DOOR Neptunus).
Heijstek is de opvolger van zijn ploeggenoot Rob Cordemans, die in de de afgelopen vijftien jaar deze prijs acht keer had gewonnen. De laatste drie jaar zelfs op rij.

De prijzen voor de meeste homeruns en meeste gestolen honken gingen eveneens naar dezelfde winnaars als vorig jaar. Bryan Engelhardt (Corendon Kinheim) werd voor de zevende keer Homerun King met negen homeruns. Eerder won hij die prijs al in 2004, 2006, 2009, 2010, 2011 en 2013.
Roeland Henrique wist voor L&D Amsterdam 22 honken te stelen en werd daar voor onderscheiden. Berry van Driel ontving de prijs die hij verdiende als Meest Waardevolle Speler van de Holland Series, die hij als winnend werper met DOOR Neptunus afsloot.

Guus van der Heijden Memorial Trophy

Eric de Bruin reikte een onderscheiding uit aan pitcher Maickel Rietel.

Eric de Bruin reikte een onderscheiding uit aan pitcher Maickel Rietel.
Foto: © Rob Jelsma

De Guus van der Heijden Memorial Trophy werd vanavond uitgereikt aan Stijn van der Meer. De 21-jarige korte stop die op dit moment uitkomt voor Lamar University in Texas werd uitgeroepen tot beste international onder de 23 jaar. Van der Meer, die tijdens de Haarlemse Honkbalweek in 2012 zijn debuut in Oranje had gemaakt, nam dit seizoen voor de tweede maal deel aan het toernooi in Haarlem. Hij speelde in alle zeven wedstrijden van het Nederlands team en kwam tot vier hits (.174) en vier gescoorde punten. Hij maakte slechts één veldfout (.938). Het Europees kampioenschap moest hij in verband met studieverplichtingen in de Verenigde Staten aan zich voorbij laten gaan.

Het is de tweede persoonlijke prijs voor Stijn van der Meer. In 2011 ontving hij al de Ron Fraser Award voor de meest veelbelovende jeugdspeler. Die prijs ging vanavond naar Paul Brands. De zeventienjarige talentvolle binnenvelder kwam dit jaar in zijn eerste seizoen bij het Rookie-team van Pioniers tot een slaggemiddelde van .300. De speler van Jong Oranje is inmiddels opgenomen in de hoofdmacht van de Hoofddorpse ploeg.

Debuut

Beste jeugdwerper werd Maickel Rietel. De jonge speler van Mr.Cocker HCAW ontving daarvoor vanavond de Roel de Mon Award. Rietel maakte dit jaar voor de Bussumse club zijn debuut in de hoofdklasse en nam met het Nederlands team deel aan het wereldkampioenschap voor spelers onder de 21 jaar. In de reguliere competitie werd Rietel de beste speler bij de Bussumse ploeg. Hij gooide 67 2/3 innings in vijftien wedstrijden en kwam tot een verdiende puntengemiddelde van 3.72 met 36 keer drie slag.

Steve Janssen werd uitgeroepen tot Coach of the Year. De Belg leidde de nationale Nederlandse ploeg in Tsjechië naar de eerste Europese titel sinds 2007. Vorige maand werd Janssen daarom ook al uitgeroepen tot Coach of the Year door de European Baseball Coaches Association (EBCA). Janssen is de opvolger geworden van Hensley Meulens, de winnaar van vorig jaar.

Persoonlijke prijzen honkbal:
Meest Waardevolle Speler: Bas de Jong (L&D Amsterdam)
Beste slagman: Bas de Jong (L&D Amsterdam)
Beste werper: Kevin Heijstek (L&D Amsterdam)
Homerun King: Bryan Engelhardt (Corendon Kinheim)
Meeste gestolen honken: Roeland Henrique Jr. (L&D Amsterdam)
Guus van der Heijden Memorial Trophy: Stijn van der Meer (DOOR Neptunus)
Roel de Mon Award: Maickel Rietel (Mr.Cocker HCAW)
Ron Fraser Award: Paul Brands (Pioniers Rookies)
MVP Holland Series: Berry van Driel (DOOR Neptunus)
Coach of the Year: Steve Janssen (Nederland)
Leen Volkerijk Award: Peter van Dalen
Bill Arce Award: Robin van Doornspeek

Persoonlijke prijzen softbal:
Meest waardevolle Speelster: Karin Tuk (Oolders Omaco Sparks Haarlem)
Beste slagvrouw: Karin Tuk (Oolders Omaco Sparks Haarlem)
Beste werpster: Dagmar Bloeming (Oolders Omaco Sparks Haarlem)
Homerun Queen: Karin Tuk (Oolders Omaco Sparks Haarlem)
Meeste gestolen honken: Chantal Versluis (Oolders Omaco Sparks Haarlem)
Egbert v/d Sluis Memorial: Jessie van Aalst (Hotel Ambassador Terrasvogels), beste jeugdinternational
Riet Vermaat-trofee: Quincey Catsburg (DSS), voor beste jeugdwerpster
Bep van Beijmerwerdt-trofee: Isa Los (Tex Town Tigers), voor meest veelbelovende jeugdspeelster
MVP Holland Series: Chantal Versluis (Oolders Omaco Sparks Haarlem)
Coach of the Year: Juni Francisca (Oolders Omaco Sparks Haarlem)
Nol Houtkamp Award: Fred Remmers en Bart van Knegsel
The Slugger: Organisatiecomité WK Softbal

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page