Onderscheidingen voor Eenhoorn bij afscheid

Robert Eenhoorn is vandaag bij zijn officiële afscheid van de honk- en softbalbond KNBSB onderscheiden met de Erasmusspeld. De Rotterdamse sportwethouder Adriaan Visser reikte hem deze vanavond uit tijdens de Stars Awards. Ook werd Eenhoorn benoemd tot erelid van de KNBSB. Bij het afscheid was onder meer Hensley Meulens aanwezig.

De honk- en softbalbond KNBSB nam vandaag afscheid van Robert Eenhoorn, die van 2001 tot en met 2008 bondscoach was van het Nederlands honkbalteam en sinds 2009 de functie van technisch directeur bij de KNBSB vervulde. Eenhoorn vervolgt zijn carrière als directeur algemene zaken bij voetbaleredivisionist AZ.

Als manager leidde de voormalig speler van onder meer New York Yankees het Nederlands team naar vier Europese titels op rij en onder meer vierde plaatsen tijdens de wereldkampioenschappen in 2005 en 2007. Daarnaast is de Rotterdammer grondlegger van de Baseball Academies in Nederland. “Het laatste Europees kampioenschap wilde ik echt winnen”, blikte Eenhoorn in zijn dankwoord terug. “Ik was echt zenuwachtig voor die wedstrijd.”

Erasmusspeld

Mede door deze verdiensten ontving Eenhoorn de Erasmusspeld. Wethouder Adriaan Visser van de gemeente Rotterdam overhandigde hem vanavond deze onderscheiding in het Van der Valk Hotel Rotterdam-Blijdorp tijdens de Stars Awards, de officiële uitreiking van de honkbal- en softbalprijzen in Nederland. De Erasmusspeld is in 1979 in het leven geroepen en wordt uitgereikt personen die zich lange tijd op sociaal, cultureel, economisch of sportief gebied verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.

Wethouder Adriaan Visser reikt de Erasmusspeld uit aan Robert Eenhoorn.

Wethouder Adriaan Visser reikt de Erasmusspeld uit aan Robert Eenhoorn.
Foto: © Rob Jelsma

“Eenhoorn was jarenlang sportambassadeur van Rotterdam, hij verzorgde sport clinics en deed zoveel hij kon om de sport te promoten”, licht de gemeente Rotterdam de keuze in een officiële verklaring toe. “Hij is altijd een inspirerend voorbeeld geweest voor vele Rotterdammers en hij heeft veel kinderen begeleid in hun sportontwikkeling. Uit maatschappelijke betrokkenheid deelt hij veel projecten onbezoldigd, zoals het ambassadeurschap van het World Port Tournament Baseball en de clinics voor de jeugd. Ook organiseert Eenhoorn jaarlijks een golfdag, waarvan de baten ten goede komen aan onderzoek in het Sophia Kinderziekenhuis.”

Erelid

Eenhoorn werd vanavond bovendien benoemd tot erelid van de KNBSB. Uit handen van bondsbestuurder Frits Mulder ontving Eenhoorn daarvoor de onderscheiding. De Rotterdammer nam bovendien een schilderij in ontvangst. In 2006 werd Eenhoorn voor zijn inzet voor de honkbalsport al onderscheiden met de Leen Volkerijk Award. Na het gewonnen wereldkampioenschap kreeg de technisch directeur van minister van sport Edith Schipper een Koninklijke onderscheiding. Net als de rest van het Nederlands team werd hij geridderd in de orde van Oranje Nassau.

Robert Eenhoorn ontving van Hensley Meulens een gesigneerd shirt.

Robert Eenhoorn ontving van Hensley Meulens een gesigneerd shirt.
Foto: © Rob Jelsma

Het afscheid van Robert Eenhoorn werd bijgewoond door de complete honkbal- en softbaltop van Nederland. Ook Hensley Meulens, coach van het Nederlands team tijdens de World Baseball Classic in 2013 was voor de bijeenkomst naar Nederland afgereisd. “Robert heb ik als speler al bij New York Yankees meegemaakt. Hij kwam ook bij mij thuis toen mijn tweede dochter was geboren”, licht Meulens de band tussen hem en Eenhoorn toe. “Ik ben blij dat hij mij de kans heeft gegeven om manager te zijn tijdens de World Baseball Classic.”

Prominenten

In zijn toespraak benadrukte Meulens het belang van Eenhoorn voor het honkbal. “Hij heeft aan de wereld laten zien dat Nederland een honkballand is.” Eenhoorn was zichtbaar blij met de lovende woorden van Meulens, die dit jaar als hitting-coach met San Francisco Giants de World Series won. “Hensley heeft mij opgenomen toen ik bij New York Yankees kwam. Daardoor voelde ik mij thuis”, aldus Eenhoorn.

Andere aanwezige prominenten waren Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF en Joop Alberda, tegenwoordig technisch directeur bij de KNZB. De Curaçaose Major Leaguers Andrelton Simmons, Jurickson Profar en Mariekson Gregorius hadden speciaal voor Eenhoorn een videoboodschap opgenomen.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page