‘Ik heb het zeven jaar met heel veel plezier gedaan’

Begin december werd bekend dat een aantal oudgedienden van L&D Amsterdam afscheid hebben genomen van de hoofdmacht. In het imposante rijtje namen van Percy Isenia, Björn Hato, Chris Mowday, Bas en Jos de Jong en Jurrian Koks ontbreekt nog een naam: die van Mathijs Coorengel. De veertienjarige Mathijs is zeven jaar lang batboy geweest bij het eerste team en moet vanwege schoolverplichtingen met pijn in het hart afscheid nemen.

Zeven jaar als batboy. Dat is een hele tijd. De speler van het tweede aspirantenteam van Amsterdam Pirates heeft in al die jaren bijna geen wedstrijd gemist. Vanwaar die toewijding? Mathijs: “Ik zat al vanaf dat ik klein was met mijn ouders op de tribune op L&D Amsterdam aan te moedigen. Ik ben altijd heel erg fan geweest van Bas de Jong. Die moedigde ik dan nog het hardst aan.”

Het was ook de tweevoudig Meest Waardevolle Speler van de hoofdklasse die Matthijs bij het team haalde. “Bas kwam een keer naar mij toe en vroeg of ik niet in de dug-out wilde zitten”, blikt Mathijs terug. Lang hoefde hij daar niet over na te denken. “Bas heeft mij toen leren batboyen.”

Volwaardig teamlid

Hoe is het om batboy te zijn? Matthijs: “Je moet wel weten wat je doet. Je kunt niet zomaar het veld oplopen. Je haalt niet alleen de helmen en knuppels van de spelers op, maar je brengt ook de ballen naar de plaatscheidsrechter en je haalt water voor de teams. Er komt dus echt wel wat meer bij kijken.”

Batboy Mathijs Coorengel.

Batboy Mathijs Coorengel.
Foto: © Rob Jelsma

Mathijs maakte deel uit als volwaardig teamlid bij de Amsterdamse hoofdklasser. “Mijn naam stond gewoon op het roster en het scorebord.” Ook mocht hij mee met het team naar de Final Four in Tsjechië in 2011. “Daarnaast heb ik een trofee gekregen voor de beste batboy en twee gouden en een zilveren medaille. Ook mocht ik de eerste bal gooien tijdens de Play-Offs.”

Beleefd

Zijn positie als batboy was redelijk uniek. Op Corendon Kinheim na zijn er geen teams in de hoofdklasse met een vaste batboy bij het eerste team. Mathijs: “Het kwam weleens voor dat de tegenstander mij lachend vroeg wanneer ik bij hen zou komen.” Toch word je niet zomaar batboy. “Je moet gemotiveerd en beleefd zijn. Dat zijn wel de belangrijkste criteria.”

Als het aan Mathijs ligt, komen er in de toekomst meer batboys. “Het aantal batboys valt nu erg tegen. Het zou leuk zijn als er meer clubs zijn met een batboy. Het is echt heel leuk en je leert er erg veel van. Zeker op het gebied van spelinzicht. Je krijgt een andere kijk op een wedstrijd. Ik heb het zeven jaar met heel veel plezier gedaan.”
Zijn opvolger heeft Mathijs al ingewerkt. “Dat voelde wel raar”, vertelt hij. “Ik zat afgelopen seizoen weleens in de dugout met de gedacht dat ik er volgend seizoen geen deel meer van zou uitmaken.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page