Ook Olympische kansen honkbal in 2024

Honkbal en softbal maken ook na 2020 een serieuze kans om te worden opgenomen op het Olympische programma. Deze week maakte het Amerikaanse Olympisch Comité (USOC) de kandidatuur bekend van Boston voor de Zomer Spelen van 2024.

Boston kreeg van het USOC de unanieme voorkeur boven de andere kandidaten Washington, Los Angeles en San Francisco. Boston, dat nog niet eerder de Olympische Spelen organiseerde, heeft vooralsnog alleen in Rome een concurrent.

De verwachting is dat ook enkele andere Europese steden, zoals Parijs, Hamburg en Berlijn zich kandidaat zullen stellen. Steden hebben tot 15 september de kans om zich kandidaat te stellen. De eerste schifting word door het Internationaal Olympisch Comité rond april of mei 2016 gemaakt. De definitieve toewijziging gebeurt middels een stemming door de leden tijdens de IOC Sessie van september 2017 in Lima (Peru).

Gastheer

Al achtmaal eerder waren de Verenigde Staten gastheer van een Olympische Spelen. Dat is veruit het meeste van alle landen. De laatste Olympische Zomer Spelen in de Verenigde Staten werden gehouden in 1996 (Atltanta). In 2002 werden de laatste Winter Spelen gehouden in de Verenigde Staten, toen Salt Lake City de gastheer was.

De keuze voor Boston als kandidaat is gunstig voor honkbal en softbal. Met de recente reglementswijzigingen van het Internationaal Olympisch Comité hebben gaststeden de mogelijkheid om sporten aan het Olympisch programma toe te voegen. De populariteit van de sport in de Verenigde Staten en de aanwezigheid van veel accommodaties maken honkbal en softbal serieuze kanshebbers om in 2024 toe te worden gevoegd aan het Olympisch programma. Boston is de thuishaven van Boston Red Sox, dat zijn wedstrijden speelt in Fenway Park.

Tokyo

Ook voor 2020, als Tokyo de gastheer wordt van de Zomer Spelen, zijn op dit moment honkbal en softbal de belangrijkste gegadigden om op te worden genomen op het Olympische programma. Alhoewel ook de World Karate Federation inmiddels gesprekken is gestart met het Japanse organisatiecomité. Karate, dat zijn oorsprong heeft in Japan, deed al eerder pogingen in 2012 en 2016 om toe te worden gelaten tot het Olympisch programma.

De komende weken spreken het organisatiecomité Tokyo 2020 en het Japanese Olympisch Comité ook nog met Riccardo Fraccari van de World Baseball Softball Confederation en de voorzitter van de World Squash Federation.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page