Ook wedstrijden Premier 12 in Japan

Naast Chinese Taipei wordt ook Japan organisator van de Premier 12. Dat is vandaag bekendgemaakt door de World Baseball Softball Confederation (WBSC) . In het Japanse Tokyo Dome worden de belangrijkste wedstrijden van het toernooi gespeeld.

Japan was eerder in beeld voor de organisatie van de Premier 12. De Chinese Taipei Baseball Association (CTBA) voerde vorig jaar al gesprekken met de Japanse honkbalbond over een gezamenlijke organisatie. Mede in verband met de financiële eisen besloot Japan zich echter terug te trekken.

Met het oog op de mogelijke terugkeer van honkbal en softbal op de Olympische Spelen van 2020 in Japan, is nu alsnog besloten om ook wedstrijden in Tokyo te organiseren. Japan krijgt zelfs de belangrijkste wedstrijden van het toernooi. In het Tokyo Dome worden de halve finales, de wedstrijd om de derde en vierde plats en de finale van de Premier 12 gespeeld. Op een later moment wordt nog bekendgemaakt in welk Japanse stadion de openingsceremonie wordt gehouden.

Olympische kwalificatie

De bekendmaking van Japan als speelstad van de Premier 12 is vanochtend gedaan in Tokyo tijdens één van de twee persbijeenkomsten van de WBSC. Morgen volgt een tweede bijeenkomst in het Taiwanese Taipei. In het Grand Prince Hotel Shin Takanawa was onder meer WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari aanwezig. Hij werd bijgestaan door Katsuhiko Kumazaki, commissioner van de Nippon Professional Baseball, Tom Peng en Tai-Cheng Chen, voorzitters van respectievelijk de Baseball Federation of Asia en de Chinese Taipei Baseball Association.

190115_logo_premier12Honkbal en softbal zijn de twee voornaamste sporten die door het organisatiecomité van de Olympische Spelen in 2020 kunnen worden toegelaten tot het programma. Mocht dat ook daadwerkelijk gebeuren, dan kan de tweede editie van de Premier 12, die in 2019 plaatsvindt, als Olympisch kwalificatietoernooi gaan gelden. Fraccari lichtte vandaag toe dat bij die editie mogelijk vier teams zich zouden kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen. De overige vier deelnemende teams zouden zich kunnen plaatsen via aanvullende continentale kwalificatietoernooien.

Speeldata

Vandaag werden ook de speeldata van de eerste Premier 12 bekendgemaakt. Het toernooi wordt gehouden van zondag 8 tot en met zaterdag 21 november 2015. In deze periode worden op negen dagen wedstrijden gespeeld, waarbij de eerste ronde en de kwartfinales plaatsvinden in Chinese Taipei. Het Japanse nationale team speelt de openingswedstrijd. Daarnaast is vandaag het officiële logo van de Premier 12 gepresenteerd. Bij de bijeenkomst in Tokyo waren zo’n honderd vertegenwoordigers van de , voornamelijk Aziatische, media aanwezig.

Aan de eerste editie van de Premier 12 nemen de twaalf beste landen op de wereldranglijst deel. Die lijst wordt aangevoerd door Japan. Nederland staat momenteel op een vijfde plaats en is samen met Italië (nummer elf) het enige Europese team tijdens de eerste editie van het mondiale toernooi. In februari heeft de WBSC overleg met Major League Baseball over mogelijke deelname van spelers van 40 man rosters van de Amerikaanse profclubs.
De twaalf deelnemende teams worden opgedeeld in twee poules. De vier beste teams van elke poule plaatsen zich voor de kwartfinales. In totaal worden dit toernooi 38 wedstrijden gespeeld. De poule-indeling en het wedstrijdschema worden op een later moment bekendgemaakt.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page