Rikkert Faneyte terug op het honkbalveld

Rikkert Faneyte speelde tachtig wedstrijden in de Major League, kreeg de save op zijn naam in de historische 4-2 overwinning op Cuba tijdens de Olympische Spelen in 2000, werd Coach van het Jaar in 2008, maar verdween daarna uit beeld. Nu keert hij terug op de Nederlandse honkbalvelden. Faneyte: “Ik wil de kennis, van wat ik vind dat goed honkbal is, overbrengen”.

Rikkert Faneyte maakte voor San Francisco Giants in 1991 zijn profdebuut. Slechts twee jaar later werd hij, na Win Remmerswaal, nog maar de tweede in Nederland geschoolde honkballer die de Major League bereikte. Faneyte speelde uiteindelijk drie seizoenen op het hoogste niveau in de Verenigde Staten voor San Francisco Giants en Texas Rangers. Maar waar zijn opvolger Robert Eenhoorn uiteindelijk bondscoach en technisch directeur van de KNBSB werd, bleef Faneyte in de luwte.

Daar komt nu echter verandering in. Eerder deze maand maakte Faneyte zijn plannen bekend om clinics te gaan geven aan spelers en coaches. Met dat idee liep Faneyte al enige tijd rond. “Ik kom regelmatig bij Amsterdam Pirates om te kijken naar hoofdklassewedstrijden. In die wedstrijden zie ik dat er dingen fout gaan, waarvan ik denk dat dat niet nodig is. Dan kan ik zeggen dat het slecht en waardeloos is, ik kan ook kijken of ik daar iets aan kan doen.”

Ervaring

Faneyte besprak zijn ideeën met bevriende oud-hoofdklassespelers Byron Ward en Pepijn Beerman. Ward speelde zelf jarenlang in de hoofdklasse voor onder meer Haarlem Nicols en Amsterdam Pirates. Beerman speelde op het hoogste niveau voor Amsterdam Pirates en Almere’90. Het drietal besloot uiteindelijk samen van start te gaan. Faneyte: “Ik wil de kennis van wat ik vind dat goed honkbal is, overbrengen op de coaches en spelers.”

Met dit initiatief wil Faneyte op zijn eigen manier een bijdrage leveren aan het verhogen van het niveau in Nederland. “Ik heb in mijn leven een stuk ervaring en kennis opgedaan in het honkbal. Dat wil ik nu delen. Ik denk dat ik iedereen wel iets zinnigs te melden heb over honkbal. Als ik mijn ervaring en kennis met coaches kan delen, kunnen zij dit weer doorgeven aan hun spelers. Zo bereik ik hopelijk zoveel mogelijk mede honkballiefhebbers.”

Vechten

Faneyte: "Je moet vechten voor je plek".

Faneyte: “Je moet vechten voor je plek”.

Een groot deel van inhoud van zijn clinics is gebaseerd op zijn tijd in de Verenigde Staten. “De basis van hoe het honkbal volgens mij moet. Ik ben aan die basis gekomen door te kijken naar goede honkballers. Wat doen zij goed? Waarom doen zij het goed? Door te praten met goede honkballers. Zoveel mogelijk informatie verkrijgen, en die informatie op een goede manier toepassen.”

Zijn periode in de Major League heeft Faneyte dan ook grotendeels gevormd. “Je bent in de Major League omringd door hele goede honkballers. Niet alleen je teamgenoten, maar ook de tegenstanders. Deze spelers halen een bepaald constant niveau. Als je daar in mee wilt, zal je jezelf steeds moeten verbeteren. Dat begint al in single A. Daar zit je in een team met 25 spelers die allemaal hetzelfde willen: naar de Major League. Je zal dus moeten vechten voor je plek.”

Voor Faneyte is zijn periode in de Major League (“Ik had het voor geen goud willen missen”) inmiddels een gesloten boek. “Ik ben nooit meer bij San Francisco Giants teruggeweest. Soms krijg ik via via nog wel groeten van mensen die ik daar heb leren kennen.” Maar veel mensen uit zijn periode bij San Francisco Giants heeft hij sindsdien niet meer gesproken, vertelt Faneyte. “Ik heb niet of nauwelijks nog contact met mensen uit mijn profperiode.”

Weerstand

Rikkert Faneyte

Rikkert Faneyte
Foto: © Rob Jelsma

Bij het Nederlands honkbal bleef Faneyte na de beëindiging van zijn spelersloopbaan in 2001 nog wel betrokken. In de seizoenen 2008 en 2009 was hij hoofdcoach van L&D Amsterdam. Deze Amsterdamse club leidde hij in 2008 zelfs naar de landstitel. Na afloop van dat jaar werd Faneyte door de KNBSB uitgeroepen tot Coach van het Jaar. “Dat was een prachtig jaar”, blikt Fanyete terug. “Maar het tweede jaar vond ik een lastig en zwaar jaar, met redelijk wat weerstand. Daar ben ik toen niet goed mee omgegaan. Het tweede jaar was veel leerzamer als coach dan het eerste. Ik geloof dat een coach door ervaring beter wordt.”

Een terugkeer als coach bij een club in de hoofdklasse is voor Faneyte nu echter nog niet aan de orde. “Dat wil niet zeggen nooit”, stelt hij. “Maar als ik daar nu ja op zeg, beperk ik mezelf in de mogelijkheden om bij meerdere clubs langs te gaan. En ik wil de komende periode het liefst een zo groot mogelijk publiek bereiken.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page