Team USA niet, Japan wel op WPT

De Verenigde Staten komen in juli toch niet naar Rotterdam voor deelname aan de vijftiende editie van het World Port Tournament. De Amerikaanse honkbalbond heeft dit kenbaar gemaakt bij de Rotterdamse organisatie. Als vervanger is Japan bereid gevonden de vrijgekomen plaats in te nemen.

De Verenigde Staten,, die dit jaar onder leiding staan van de succesvolle manager Ed Blankmeyer (St. John’s University), waren één van de vijf teams, die drie maanden geleden als deelnemers aan het World Port Tournament werden gepresenteerd. Recentelijk heeft de Amerikaanse honkbalbond toch besloten niet af te reizen naar Rotterdam.

“De Verenigde Staten hebben aangegeven in verband met hun drukke programma af te zien van deelname”, bevestigt toernooivoorzitter Bart Volkerijk. “Zij willen hun programma twee weken eerder beëindigen, waardoor ze niet naar Rotterdam kunnen komen.”

Tevreden

Hoewel Volkerijk teleurgesteld is over het besluit, is hij tevreden met de vervanger. In plaats van de Verenigde Staten komt nu in juli Japan, de huidige nummer één van de wereld, naar Rotterdam. Volkerijk: “Daar zijn wij heel blij mee. Ook in het licht van de relatie tussen de KNBSB en Japan en de aankomende Premier 12 en de mogelijke terugkeer van honkbal tijdens de Olympische Spelen in 2020 is dit een goede kans.”

Na het wegvallen van de Verenigde Staten, bleek Japan snel bereid om de vrijgekomen plek in het deelnemersveld op te vullen. Welk vertegenwoordigend team Japan naar Rotterdam stuurt, weet Volkerijk nog niet. “De exacte samenstelling van het team is nu nog niet bekend. De komende periode wordt gekeken naar welk vertegenwoordigende team Japan naar het World Port Tournament gaat sturen”, licht Volkerijk toe.

Wereldranglijst

Japan was al eerder in beeld als deelnemer van het World Port Tournament, maar uiteindelijk zag de organisatie hier van af om het aantal deelnemers op vijf te houden. Nu Japan alsnog de uitnodiging heeft geaccepteerd, keert het sterke Japanse nationale honkbalteam voor de derde keer in totaal en de eerste keer sinds 2009 terug in Rotterdam.

Japan, de nummer één op de wereldranglijst en gastheer van de Premier 12 later dit jaar, heeft in Rotterdam nog wat goed te maken. Zowel in 2007 (vijfde plaats) als 2007 (vierde plaats) eindigde Japan op de laatste positie.

Deelnemers

De organisatie van het World Port Tournament maakte vandaag ook bekend dat het heeft besloten om het toernooi een dag eerder van start te laten gaan. Hierdoor begint het evenement al op zaterdag 18 juli. In totaal worden daarmee op negen dagen wedstrijden gespeeld. Volkerijk: “Zo hebben we op de finaledag na, elke speeldag twee wedstrijden.”

Naast Japan en gastheer Nederland zijn van zaterdag 18 tot en met zondag 26 juli titelverdediger Cuba, Chinese Taipei en Curaçao de andere deelnemers aan de vijftiende editie van het World Port Tournament. Japan komt al direct in de eerste wedstrijd in actie. Zaterdag 18 juli is om 13.30 uur Curaçao de tegenstander. Het Nederlands honkbalteam opent het toernooi later op de dag om 19.00 uur met een wedstrijd tegen Chinese Taipei.
Hierna volgen voor Oranje nog wedstrijden tegen Curaçao (zondag 19 juli om 12.30 uur), Cuba (dinsdag 21 juli om 19.00 uur) en Japan (woensdag 22 juli om 19.00 uur). Vanaf donderdag starten de Play-Offs. De finale wordt gespeeld op zondag 26 juli om 13.30 uur.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page