Steve Janssen: ‘Als uithangbord van Europa naar Japan’

Voor het eerst in de historie speelt een Europees All Star Team een serie van twee wedstrijden tegen Samurai Japan, het sterkste nationale profteam van Japan. Het Europese team staat in maart onder leiding van bondscoach Steve Janssen: “De WBSC heeft Nederland gevraagd om voortrekker te zijn”.

Voorzitter Riccardo Fraccari van de World Baseball Softball Confederation (WBSC) maakte eerder deze week in een hotel in Tokyo de plannen bekend voor een serie van twee wedstrijden tussen een Europees All Star Team en een Japanse nationale profselectie. De wedstrijden worden op dinsdag 10 en woensdag 11 maart in Tokyo Dome gespeeld. De Japanse trip wordt volledig bekostigd door de Japanse proforganisatie Nippon Professional Baseball (NPB).

Hoewel de plannen pas deze week werden gepresenteerd, is de Belg Steve Janssen al langer bezig met de voorbereiding op deze unieke serie. “Ik ben benaderd door de WBSC om manager te zijn van het Europese All Star Team”, licht de bondscoach van Oranje toe. “Ik ben daarna aan de slag gegaan en heb Marco Mazzieri (Italiaanse bondscoach, red.) gevraagd mij daarin te assisteren.” Mazzieri wordt straks in Japan naast Janssen de bench-coach van het Europese team.

Hele eer

De serie tussen het Europese All Star Team en Samurai Japan is een vervolg op de MLB-Japan All-Star Series, die vorig jaar in november werd gehouden tussen een Major League Baseball All Star Team en Samurai Japan. De best-of-five werd met 3-2 gewonnen door de Japanse profhonkballers uit de Nippon Professional Baseball.

De beste spelers uit Europa nemen het in maart op tegen Samurai Japan.

De beste spelers uit Europa nemen het in maart op tegen Samurai Japan..
Foto: © World Baseball Classic, Inc.

Over zeven weken is het de beurt aan Europa om het op te nemen tegen de beste profhonkballer uit Japan, de nummer één op de wereldranglijst. Janssen: “Je gaat toch als het ware als het uithangbord van het Europese honkbal naar Japan toe. Ik denk dus dat het alleen maar een hele eer is om daar aan deel te mogen nemen.”

Voortrekker

Nederland zal als regerend Europees kampioen voor een belangrijk deel in het Europese All Star Team zijn vertegenwoordigd. “Nederland is door de WBSC gevraagd om voortrekker van het All Star Team te zijn”, licht Janssen toe. Toch zullen ook diverse andere landen in het team van Janssen worden vertegenwoordigd.

In overleg met Marco Mazzieri heeft Janssen de afgelopen periode een voorselectie opgesteld. “Vanuit de WBSC zijn er geen restricties opgelegd voor wat betreft de vertegenwoordigende spelers en landen. Daar hebben we totaal de vrije hand in gekregen”, begint Janssen. “Op ons voorlopige roster zijn nu zeven landen vertegenwoordigd. Dat was bij de WBSC in goede aard gevallen.”

Profhonkballers

Of alle zeven landen straks in maart ook daadwerkelijk zijn vertegenwoordigd, is volgens Janssen nog afwachten. De komende periode wordt de selectie teruggebracht tot 28 spelers. Daarin ontbreken de actieve profhonkballers uit de Verenigde Staten bevestigt Janssen. “Zij zitten op dat moment in Spring Training bij hun club en kunnen dus geen vrij krijgen om deze wedstrijden te spelen.”

Andruw Jones

Andruw Jones.
Foto: © World Baseball Classic, Inc.

Over de profhonkballers uit de Aziatische competitie, waaronder de Nederlandse en Italiaanse pitchers Rick van den Hurk (Fukuoka Softbank Hawks) en Alex Maestri (Orix Buffaloes), is Janssen wel positief. “Dat zijn spelers die wel de mogelijkheid hebben om aan deze serie deel te nemen, als ze vrij worden gegeven door hun clubs. Hier zie ik weinig problemen. Alleen Wladimir Balentien is in verband met zijn blessure nog een vraagteken.” Ook tienvoudig Gold Glove Award-winnaar Andruw Jones is nadrukkelijk in beeld bij de technische staf. Janssen: “Zolang zijn status als free-agent het toelaat, is hij ook aanwezig.”

Hoogstaand team

Met een team bestaande uit voornamelijk spelers uit de Europese competitie krijgt Janssen een taaie kluif aan de profhonkballers van Japan. Dat beseft de bondscoach van Nederland zich ook. “Japan heeft de bedoeling om met een echt Samurai All Star Team aan de slag te gaan. Voor Japan is het ook een voorbereiding op de Premier 12. Zij willen zich voorbereiden door zoveel mogelijk internationale wedstrijden te spelen. Dat het een ongelooflijk hoogstaand team wordt, spreekt voor zich.”

De trip naar Japan heeft veel overeenkomst met het wereldkampioenschap voor spelers onder de 21 jaar. Ook toen moest Steve Janssen in korte tijd een volledig nieuw team gereed krijgen. Toch heeft de Belg daar alle vertrouwen in. “De planning is dat iedereen rond 3 of 4 maart wordt ingevlogen. We hebben dan daar nog een dag of vier of vijf om met z’n allen aan de slag te gaan en volop te trainen.”

Training

De meeste spelers zijn al volop in training. “In Nederland zitten we nog indoor. Dus dat is nog wel even aanpassen”, weet Janssen. “Maar er zijn ook spelers in winterball, of spelers die trainen op Curaçao in het lekkere weer.”

In de voorbereiding heeft Janssen dan ook alle vertrouwen. “We zullen vervolgens die vijf extra dagen in Japan vol benutten om te trainen en elkaar te leren kennen om er zo een goede groepsdynamiek van te maken. Het is natuurlijk de bedoeling dat we in Japan laten zien dat er in Europa ontzettend lekker wordt gehonkbald.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page