Weer politieke polemiek rond FIBS

Nog in het afgelopen najaar dook de Italiaanse politiek vanuit hoofdstad Rome neer op het financieel handelen door de Italiaanse honkbalbond FIBS in het provinciale Tirrenia. Daar werden jonge spelers gedwongen om een vast percentage aan de bond af te dragen, als zij door Amerikaanse scouts een profcontract waardig waren gevonden. Nu in de eerste maand van het nieuwe jaar is het al weer raak. Nu zijn het de clubs van de Italian Baseball League, die benadeeld worden door hun eigen bond met een overeenkomst over de wedstrijdballen voor het komend seizoen.

Het is wederom de grote jonge politieke partij Movimento Cinque Stelle (M5S), die het marchanderen door de honkbalbond aan de kaak stelt. Nieuw in vergelijking met hun vragen over de afdracht door de spelers, is dat de klachten over de benadeelde clubs straks bij het financiële gerechtshof terecht zullen komen.

Het onderzoek in deze kwestie wordt uitgevoerd door het Corte dei Conti. Het was de voorzitter van Nettuno die de situatie het duidelijkst schetste. Piero Fortini vertelde aan de internetkrant Il Fatto Quotidiano: “Vorige week nog heb ik 1000 ballen voor de trainingen gekocht en daarvoor betaalde ik € 2,10 per stuk. Maar de ballen voor de competitie gaan me straks het dubbele hiervan kosten. De bond dwingt ons namelijk die ballen bij een door hun gekozen bedrijf te kopen. Is dit wel rechtmatig?”

Voorkeur
Amer Sports is sinds 1950 een Fins bedrijf dat zich specialiseert in diverse sportartikelen. Een van de handelsproducten van deze multinational is de Wilson speelbal voor de honkbalsport. Hun Italiaanse vestiging nabij Treviso kreeg de voorkeur van de FIBS om de wedstrijdballen voor hun profliga IBL te leveren.

De clubs mogen die ballen alleen kopen bij het loket van Teammate. Dit is een onderneming van de Italiaanse honkbalbond, die ook betrokken was bij de voornoemde transacties in Tirrenia. De website My Baseball Altervista vergelijkt de huidige situatie met de tijd van bondsvoorzitter Aldo Notari: toen werd ook een vast merk voor de wedstrijdbal gekozen, maar waren de clubs vrij deze te kopen waar zij wilden. Zo gaat het nu ook met de wedstrijdballen bij de Italiaanse basketbalbond, die weer geleid wordt door Gianni Petrucci, tot 2013 voorzitter van het Italiaans Olympisch Commitee.

Concurrent
Diens opvolger bij het CONI is op allerlei terreinen druk bezig met het plaveien van de weg van Rome naar de toekenning van de Olympische Spelen in 2024. Daarbij is de Italiaanse hoofdstad dus een concurrent van de honkbalstad Boston aan de Amerikaanse oostkust, dat in eigen land het bid won in de strijd met hoofdstad Washington en de westelijke kandidaten Los Angeles en San Francisco.

De nieuwe Olympische voorzitter in Italië, de bijna 56 jaar wordende zakenman Giovanni Malago, heeft natuurlijk een broertje dood aan de niet-Olympische bondsvoorzitter Riccardo Fraccari, als deze herhaaldelijk verstrikt raakt met politieke vragen uit het parlement in hun hoofdstad.

Transparant
Laatstgenoemde kan wel verklaren dat zijn praktijken in Tirrenia transparant zijn, maar hij wordt door Il Fatto Quotidiano wel fijntjes eraan herinnerd, dat hij al jaarlijks € 2 miljoen belastinggeld via het CONI ontvangt om zijn sporten te runnen.

Inmiddels hebben alle op honkbal gespecialiseerde websites in Itali” het artikel van het algemene nieuwsmedium Il Fatto Quotidiano overgenomen en alleen de website van de FIBS zwijgt tot nu toe in alle talen. De clubs in Italië klagen al lange tijd dat hun bondsvoorzitter veel meer tijd doorbrengt in het buitenland dan in het bondsbureau in Rome. De binnenlandse zaken worden dan waargenomen door zijn twee vice-voorzitters: Massimo Fochi voor honkbal en Totoni Sanna voor softbal. De eerste komt uit het op 4 uur autorijden gelegen Parma, maar de tweede moet steeds per vliegtuig overkomen van het eiland Sardinië. De bekende kritiek van Robert Eenhoorn op de twee petten van Fraccari wordt steeds meer in Italië ondersteund.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page