Rick van den Hurk gepresenteerd in Japan

De Nederlandse pitcher Rick van den Hurk is vandaag door zijn nieuwe club gepresenteerd aan het publiek. “Ik ben vereerd om voor Softbank Hawks te spelen”, liet hij weten aan de massaal toegestroomde pers. De 29-jarige Van den Hurk maakt dit seizoen zijn debuut in de sterke Japanse Nippon Professional Baseball.

De afgelopen twee seizoenen kwam Van den Hurk voor Samsung Lions uit in de Zuid-Koreaanse profcompetitie. Met zijn club werd hij twee jaar op rij kampioen. Afgelopen seizoen werd Van den Hurk de pitcher met het beste verdiende puntengemiddelde (3.18) en de meeste strikeouts (180) in de Korea Baseball Organisation (KBO).

Eind december werd Van den Hurk aangetrokken door de Japanse kampioen Fukuoka Softbank Hawks. Gisteren arriveerde de Nederlandse pitcher in Japan waar hij zich voor het eerst bij zijn nieuwe werkgever meldde. Op de trainingsfaciliteiten van Softbank Hawks in Fukuoka gooide hij zijn eerste ballen.

Kampioen

Vandaag werd hij tijdens een speciale bijeenkomst gepresenteerd aan de pers. “Ik ben vereerd om voor dit team te spelen”, aldus Van den Hurk. “Vorig jaar zijn ze kampioen geworden. Ik ben dan ook erg enthousiast om met dit team te proberen om ook in 2015 kampioen te worden.”

De keuze voor zijn nieuwe club was volgens Van den Hurk niet moeilijk. “Het is een geweldige stad, een geweldig team met een goede historie van spelers die hier hebben gespeeld. Ook zijn hier goede coaches. Er waren dus meerdere redenen die voor mij doorslaggevend waren om voor deze club te kiezen.”

Spring Training

Rick van den Hurk

Rick van den Hurk

In zijn twee seizoenen in Zuid-Korea heeft Van den Hurk een enorme groei doorgemaakt bij Samsung Lions. Mede doordat hij zijn gooibeweging heeft aangepast, lichtte Van den Hurk toe. “Maar in het eerste jaar moest ik ook wennen aan een nieuw land en een nieuwe cultuur. Sindsdien ben ik als persoon en speler beter geworden.”
In Japan hoopt Van den Hurk zijn Koreaanse succes een vervolg te geven. “Het belangrijkste is om als team kampioen te worden”, liet hij weten. Van den Hurk vertelde ook persoonlijke doelen te hebben gesteld. “Maar die houd ik voor mijzelf”, voegde hij daar aan toe.

Spring Training voor Softbank Hawks gaat volgende week van start. Van den Hurk kijkt daar erg naar uit. “Het is belangrijk dat je hard traint tijdens Spring Training. Daar leg je de basis voor het succes tijdens het seizoen. Ik ga dus mijn best doen om goed voorbereid aan het nieuwe seizoen te beginnen.”

Wladimir Balentien

Het Japanse honkbal is voor Van den Hurk niet onbekend. Mede door de Nederlandse internationals Wladimir Balentien en Andruw Jones. “Ik heb met hun in hetzelfde team gespeeld. En heb hun wedstrijden voor hun Japanse clubs ook gevolgd.” Of hij ook advies van de twee Curaçaose spelers uit de NPB heeft gekregen? “Ik sta straks tijdens het seizoen misschien tegenover ze. Ze zullen mij dus niet al teveel advies geven.”

Toch bereidt Van den Hurk zich wel voor op het nieuwe seizoen. “Ik zal de tegenstanders en slagmensen bestuderen en praten met de andere pitchers uit dit team om me goed voor te kunnen bereiden”, vertelt hij. “En ik ga natuurlijk proberen de taal te leren. Dat is belangrijk om te kunnen communiceren met de mesnen in Japan. En dat maakt het ook makkelijker om je aan te passen aan het land.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page