WBSC-voorzitter Fraccari: ‘Historisch evenement’

In minder dan een maand tijd reist een unieke Europese selectie af naar Tokyo voor deelname aan de Global Baseball Match, de eerste serie wedstrijden tussen Europa en Samurai Japan. “Het wordt een ongekend en historisch evenement”, blikt voorzitter Riccardo Fraccari van de World Baseball Softball Confederation alvast vooruit.

De twee wedstrijden tussen het Europese All Star Team en Samurai Japan, de nummer één van de wereldranglijst, worden op 10 en 11 maart gespeeld in het Tokyo Dome. Dit stadion biedt plaats aan 55.000 toeschouwers. Het wordt voor het eerst dat een volledig continent wordt vertegenwoordigd in een officiele internationale honkbalwedstrijd.

De serie is tot stand gekomen door de nauwe samenwerking, die de World Baseball Softball Confederation (WBSC) en de Nippon Professional Baseball (NPB) zijn aangegaan met het oog op de mogelijke terugkeer van honkbal op de Olympische Spelen van 2020. Eerder werd het Japanse Tokyo om die reden al gepresenteerd als een belangrijke speelstad van de aankomende Premier 12.

Hoge verwachtingen

De Global Baseball Match is een volgende stap in de samenwerking. “Het wordt een ongekend en historisch evenement”, blikt de Italiaanse voorzitter Riccardo Fraccari alvast vooruit. “Het zorgt voor een uitbreiding van het honkbal met een totaal nieuwe competitievorm.” Fraccari heeft hoge verwachtingen van de Global Baseball Match. “Ik ben ervan overtuigd dat deze nieuwe vorm van internationale honkbalcompetitie, die wordt uitgerold door WBSC, spannend en zeer aantrekkelijk wordt voor de spelers, fans en andere belangrijke betrokken partijen.”

Het Europese All Star Team staat onder leiding van manager Steve Janssen, die vorig jaar Nederland naar de Europese titel leidde. Hij heeft samen met de Italiaan Marco Mazzieri spelers geselecteerd uit alle 43 Europese landen, die als lid zijn aangesloten bij de World Baseball Softball Confederation (WBSC). De definitieve selectie wordt later deze maand bekendgemaakt.

Dream Team

Inmiddels is ook de Japanse manager Hiroki Kokubo druk bezig met het samenstellen van zijn selectie. Hij maakt momenteel een rondgang langs de trainingskampen van verschillende Japanse profclubs om potentiële spelers voor Samurai Japan aan het werk te zien. Eerder gaf Kokubo al aan met een ‘Dream Team’ aan te willen treden. Het team zal voor een belangrijk deel bestaan uit dezelfde spelers die vorig jaar  deelnamen aan de door Samurai Japan gewonnen MLB-Japan All-Star Series.

Fraccari hoopt dat de samenwerking tussen de WBSC en de Japanse Nippon Professional Baseball in de toekomst verder wordt uitgebreid. “Ik wil graag dat Japan een grote rol gaat spelen in de globalisering van het honkbal”, liet hij vorige maand al weten tijdens een grote persbijeenkomst van de WBSC. “Bijvoorbeeld doordat Japan in de toekomst zijn openingswedstrijd van de competitie gaat spelen in Europa.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page