DSS-pitcher Iwamoto: ‘Mijn stijl zal menig slagman verbazen’

Het Haarlemse DSS, dat dit seizoen voor het eerst in haar geschiedenis uitkomt in de hoofdklasse, heeft sinds 16 januari de beschikking over de Japanner Tsuyoshi Iwamoto. De 29-jarige Iwamoto is een linkshandige pitcher, die eerder onder meer speelde in Australië en de Verenigde Staten.

De uit Fukuoka afkomstige Iwamoto debuteerde in 2012 in de Verenigde Staten voor Samurai San Diego in de Western Baseball Association, een zomercompetitie in Zuid-Californië. Twee jaar later kwam hij ook uit voor Texas Stars in de Texas Winter League. Afgelopen seizoen speelde Iwamoto in zijn geboorteland voor JBCA Kashima Dreams.

Begin dit jaar reisde hij af naar Nederland, waar hij zich voegde bij het Haarlemse DSS. “Aanvankelijk had een oud-teamgenoot contact met DSS met de bedoeling om het team te gaan versterken”, licht Iwamoto zijn komst naar Haarlem toe. “Toen bleek dat DSS op zoek was naar een linkshandige pitcher, heeft hij mij aan DSS voorgesteld.”

Eerste indruk

Over de hoofdklasse weet Iwamoto nog niet veel. Maar hij merkt wel op: “Ik weet dat het één van de top honkbalcompetities is. Niet alleen in Europa, maar ook daarbuiten.”

Inmiddels is Iwamoto nu ruim een maand in Nederland en heeft hij al aardig kunnen wennen. Zijn eerste indruk van Nederland is heel positief. “Ik vind dat er hier veel oude gebouwen zijn. Ik bedoel historische architectuur. Het verschilt totaal ten opzichte van Japan.”

Zeldzaam

Hoewel Japan een groot honkballand is, is een Japanse pitcher in de Nederlandse competitie nog altijd niet direct de normaalste zaak van de wereld. ADO (Tetsuhiro Monna en Akira Okamoto) en Sparta/Feyenoord (Hiroaki Fujiwara en Satoru Fujii) haalden er in het recente verleden enkelen naar Nederland.

Iwamoto: “Ik denk zelf dat een Japanse speler in de hoofdklasse inderdaad erg zeldzaam is. In feite werd mij vaak wat gevraagd over het Japanse honkbal. Vooral door Nederlandse spelers in Japan, zoals Wladimir Balentien en Rick van den Hurk. Ik denk dat de tegenstanders eerst erg nieuwsgierig zijn, maar ik hoop dat ze mij uiteindelijk gaan beschouwen als een taaie rivaal.”

Play-Offs

DSS heeft afgelopen jaar vriend en vijand verbaasd doen staan in de overgangsklasse. De promotie hoorde daar ook bij. Iwamoto denkt dat DSS die lijn in 2015 kan voorzetten in de hoofdklasse. “Dit is het eerste seizoen dat DSS in de hoofdklasse speelt. Het lijkt mij moeilijk om dan meteen voor het kampioenschap te strijden”, vertelt hij. “Maar we hebben zeker voldoende capaciteiten om verder te gaan naar de Play-Offs.”

Iwamoto: “Dat is dan ook mijn eerste doel. We zullen zeker voor een verrassing kunnen zorgen.” De nieuwe Japanse aanwinst van DSS hoopt hoge ogen te kunnen gooien in de hoofdklasse. “Ik denk dat mijn stijl van pitchen menig slagman zal verbazen. Maar vooruitlopend op mijn persoonlijke inbreng is het belangrijker om te kijken naar de bijzondere prestaties van DSS.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page