Jansen en Profar door operaties lang aan de kant

Het nieuwe seizoen in de Major League gaat van start zonder binnenvelder Jurickson Profar en pitcher Kenley Jansen. De twee Curaçaose profhonkballers missen de start van het (oefen)seizoen door operaties. Vooral voor Profar kan dat verstrekkende gevolgen hebben.

De 27-jarige Kenley Jansen onderging afgelopen dinsdag al een operatie aan zijn linkervoet. Hij staat daardoor naar schatting acht tot twaalf weken aan de kant en mist zo niet alleen Spring Training, maar bovendien ook de start van het nieuwe seizoen. De verwachting is dat de closer van Los Angeles Dodgers pas medio mei weer inzetbaar is.

De pitcher van Curaçao, die al in Dodger Stadium was voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen, ging onder het mes nadat hij vorige week voor het eerst last kreeg bij het rennen. Na een serie onderzoeken werd een uitgroeisel gevonden op zijn middenvoetsbeentje. Die is nu in het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles operatief verwijderd.

Lucratieve verhoging

Jansen, die vorig jaar in 68 wedstrijden als closer 44 saves behaalde, vernieuwde vorige maand nog zijn contract. Hij kwam met Los Angeles Dodgers een lucratieve verhoging overeen tot 7,425 miljoen dollar.

Ook Jurickson Profar kan een streep zetten door zijn Spring Training. De tweede honkman van Texas Rangers, die vandaag 22 jaar is geworden, gaat maandag onder het mes in Arlington. Zijn revalidatie kan mogelijk zelfs het hele seizoen duren. Vorig jaar miste Profar ook al het gehele seizoen, nadat hij tijdens Spring Training een spier in zijn schouder had gescheurd  toen hij tijdens een Cactus League-wedstrijd een dubbelspel probeerde te maken.

Pijnvrij

Tot tweemaal toe leek Profar vorig jaar hersteld te zijn, maar allebei de keren kreeg hij opnieuw last van het kwetsuur. De blessure verhinderde hem ook om deel te nemen aan de Arizona Fall League en de Dominicaanse wintercompetitie. Eind vorig jaar leek er voor het eerst aanzienlijke verbetering te zijn. Profar begon vorige maand zelfs relatief pijnvrij met het gooien over een grotere afstand.

Uit de MRI-scan, die Profar elke drie weken onderging, bleek afgelopen dinsdag ineens weer een vergrote spanning op een spier in zijn rechterschouder. Nader onderzoek wees uit dat het ging om een gescheurde kraakbeenring. Hierop werd besloten om Profar aankomende maandag in Arlington een schouderoperatie te laten ondergaan.

Natuurlijk herstel

De afgelopen maanden heeft Profar altijd een operatie afgehouden. De talentvolle honkballer van Curaçao gaf de voorkeur aan een natuurlijk herstel. Mede daardoor miste Profar het gehele seizoen 2014 en is de kans groot dat hij nu ook in 2015 vanaf de kant zal moeten toekijken. Texas Rangers had eerder al laten weten Profar het seizoen in de Minor League te laten starten.

Profar werd lang gezien als één van de grootste talenten in het Amerikaanse honkbal. Op twintigjarige leeftijd maakte hij in 2012 zijn debuut in de Major League en sloeg hij bovendien een homerun in zijn eerste slagbeurt. In twee seizoenen kwam de korte stop van Curaçao uiteindelijk tot 94 wedstrijden met zeventig honkslagen (.231) en zeven homeruns.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page