Loek van Mil terug in de hoofdklasse

Loek van Mil keert terug in de Nederlandse hoofdklasse. De dertigjarige boomlange pitcher heeft een overeenkomst afgesloten met landskampioen Curaçao Neptunus. Deze week verblijft Van Mil eerst nog met het Europese All Star Team in Japan voor deelname aan de Global Baseball Match.  “Ik ga mijn best doen om Neptunus te helpen om kampioen te blijven”, blikt Van Mil alvast vooruit.

De 2.15 meter lange pitcher uit Oss kwam in 2006 voor het laatst uit in de Nederlandse hoofdklasse. Hij speelde toen voor het Bussumse Mr.Cocker HCAW, waarvoor hij een jaar eerder zijn debuut in de hoofdmacht had gemaakt. In 2006 tekende van Mil een profcontract bij Minnesota Twins en vertrok hij naar de Verenigde Staten.

Later maakte Van Mil ook nog deel uit van de selectie van hoofdklasser L&D Amsterdam, maar een rentree in de Nederlandse competitie bleef tot dusver uit.

Hoogste niveau

Van Mil speelde uiteindelijk acht seizoenen als profhonkballer in de Verenigde Staten. Hij kwam uit voor de organisaties van Minnesota Twins, Los Angeles Angels, Cleveland Indians en Cincinnati Reds. Zowel in 2012 als in 2013 bereikte hij het hoogste niveau van de Minor League. Hij speelde zeventien wedstrijden voor de Triple A-teams Columbus Clippers, Salt Lake Bees en Louisville Bats.

Na afloop van het seizoen 2013 werd het contract van de Nederlandse pitcher met Cincinnati Reds ontbonden en maakte Van Mil de overstap naar de Japanse profcompetitie. Eind 2013 trainde Van Mil al op proef mee met Fukuoka SoftBank Hawks. Begin februari volgde een nieuwe try-out bij Tohoku Rakuten Golden Eagles.

Nippon Professional Baseball

Deze laatste Japanse club bood de Nederlandse pitcher uiteindelijk een profcontract aan. In dienst van het Ni-gun team speelde Van Mil vorig jaar 26 wedstrijden in de Eastern League. Voor dit tweede team van Rakuten Eagles kwam hij tot een verdiende puntengemiddelde van 4.68 met 23 strikeouts en zestien vrije lopen in 32 2/3 inning. Van Mil won één wedstrijd, verloor er twee en behaalde vier saves.

Aan het einde van het seizoen werd Van Mil bij de hoofdmacht gehaald en speelde hij nog eens zeven wedstrijden in de Nippon Professional Baseball. Daarin kwam hij in 8 2/3 innings tot een verdiende puntengemiddelde van 4.15. Rakuten Eagles, dat zijn titel in 2014 niet wist te prolongeren, besloot na afloop van het seizoen zijn selectie ingrijpend te wijzigen. Onder meer de buitenlandse spelers Loek van Mil en Andruw Jones kregen geen nieuw contract aangeboden. Hierop heeft Van Mil besloten voorlopig een punt te zetten achter zijn profcarrière.

Onverwachts

Vorige maand meldde Van Mil zich bij landskampioen Curaçao Neptunus. Deze Rotterdamse club heeft de Nederlandse pitcher nu ingelijfd. Hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen: “Loek komt eigenlijk onverwachts. Natuurlijk is er nog een mogelijkheid dat hij in Japan gaat spelen. Maar mocht dat niet zo zijn, dan is hij een hele waardevolle aanvulling op de pitchingstaff. Hij zal zeker onze pitchers kunnen helpen op elk gebied. Een pitcher met zoveel ervaring willen wij graag hebben. Het is mooi om te zien dat oud-profs het niveau van de hoofdklasse willen versterken.”

Bij Neptunus gaat Van Mil, naast zelf spelen, zich ook bezighouden met het begeleiden van de jonge pitchers bij de club. “Het is een gezonde club met een rijke historie, goede coaches en een prima team”, licht Van Mil zijn keuze voor Curaçao Neptunus toe. “Ik kijk uit naar het seizoen en ga mijn best doen om te helpen kampioen te blijven.” Volgende week neemt Van Mil eerst nog met het Europese All Star Team deel aan de historische serie van twee wedstrijden tegen het nationale team van Japan.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page