Europese honkballers klaar voor eerste test

Het Europese All Star Team is klaar voor de eerste serieuze test. Die wordt morgen gehouden op het trainingscomplex van Yomiuri Giants. Europa speelt dan in de voorbereiding op de Global Baseball Match een oefenwedstrijd tegen het Minor League-team van Yomiuri Giants.

De Europese honkballers werkten vandaag hun derde gezamenlijke training af. Voor de tweede dag op rij was het team van manager Steve Janssen te gast op het trainingscomplex van Yomiuri Giants. Doordat het veld in verband met de regen onbespeelbaar was, werd uitgeweken naar de indoor trainingsfaciliteit, dat bestaat uit een klein, maar volledig overdekt honkbalveld.

In deze indoorhal van het farmteam van de Japanse profclub Yomiuri Giants hielden coaches Steve Janssen en Marco Mazzieri enkele verdedigende oefeningen en werd een slagtraining gehouden. Als het weer het toelaat, wordt morgen tegen het tweede team van Yomiuri Giants een oefenwedstrijd gespeeld. Het is de enige wedstrijd van Europa in de aanloop naar de serie tegen het nationale Japanse team.

Clinic

Hierna volgt vervolgens op maandag nog een laatste centrale training in het QVC Marine Field, aan de oevers van de baai van Tokyo. Het stadion is tijdens het seizoen de thuisbasis van de Japanse profclub Chiba Lotte Marines.

Overleg tussen de coaches Steve Janssen en Marco Mazzieri.

Overleg tussen de coaches Steve Janssen en Marco Mazzieri.
Foto: © WBSC

Aansluitend op de training van vandaag gaven een aantal Europese honkballers in Kawasaki een clinic van een uur aan Japanse en in Japan woonachtige Nederlandse kinderen. Gisteren stond er voor de begeleidingsstaf een bezoek op het programma aan Fukushima, ongeveer 240 kilometer ten noorden van Tokyo.

Nasleep

Als gevolg van de aardbeving en de daarop volgende tsunami van 11 maart 2011 raakte de kerncentrale in Fukushima zwaar beschadigd. De tsunami zorgde voor bijna 24.000 slachtoffers. Hoewel niemand direct overleed door de vrijgekomen radioactieve straling, moesten wel duizenden bewoners uit omliggende gebieden worden geëvacueerd.

Vier jaar na de kernramp, heeft Fukushima nog altijd te lijden onder de nasleep van die beruchte dag in maart. Gisteren bezochten onder meer manager Steve Janssen en technisch directeur Gijs Selderijk de Japanse stad, die daarmee aandacht wil vragen voor de opbouw, die nog in volle gang is.

Zomer Spelen

Woensdag nog liet een functionaris van de stad Fukushima weten gastheer te willen zijn van wedstrijden uit de voorronde van een Olympisch honkbaltoernooi in 2020. Honkbal maakt door recent voorgestelde wijzigingen van het Internationaal Olympisch Comité kans om opnieuw toegelaten te worden tot het Olympisch programma. Daarvoor zijn de Zomer Spelen in Tokyo van 2020 de eerste gelegenheid.

“Wij zitten nog steeds in de opbouwfase na de ramp”, aldus de Japanse ambtenaar Hiroaki Kuwajima. “Het zou een droom zijn om atleten van wereldklasse te mogen ontvangen. Fukushima heeft daar de juiste accommodaties voor. Het is hier veilig en het zal veilig blijven.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page