Janssen: ‘Er zit veel meer in Europees honkbal’

Het Europese team was vandaag slechts zes uit verwijderd van een historische overwinning op het sterke Samurai Japan. In het Tokyo Drome draaiden de Japanse honkballers met drie hits op rij een 1-3 achterstand om in een 4-3 overwinning. “De ballen gingen de verkeerde kant op”, blikt verliezend pitcher Loek van Mil terug.

Zeven innings lang hadden de Europese honkballers van manager Steve Janssen de wedstrijd volledig onder controle. Pitchers Rob Cordemans, Alessandro Maestri en Jose Escalona gaven maar nauwelijks kansen weg.

In de achtste inning kwam echter alsnog de omslag op het pitchen van de Nederlandse international Shairon Martis. Hij liet twee lopers toe op de honken en kon daarna al meteen weer de dug-out opzoeken. Voor Martis was het vandaag precies negen jaar geleden dat hij voor Nederland zijn debuut had gemaakt met een no-hitter tegen Panama tijdens de World Baseball Classic.

Teleurstellend

Nu moest hij na twee slagmannen al worden vervangen voor Loek van Mil, die op zijn beurt drie hits later tegen een achterstand aankeek. “De uitslag is teleurstellend, maar niet de manier waarop ik heb gegooid”, liet Van Mil direct na de wedstrijd weten.
De pitcher, die afgelopen seizoen in dienst van Rakuten Eagles in de Japanse competitie speelde, ontkent dat hij te snel naar de heuvel moest, nadat Shairon Martis na twee keer vier wijd al moest worden vervangen. “Nee, ik was er klaar voor”, benadrukt Van Mil.

Uiteindelijk kreeg Van Mil het verlies op zijn naam. Van Mil: “Bij honkbal kunnen de kleine dingen het verschil maken. En dat gold ook voor deze wedstrijd. Ik ging voor grondballen. Die kreeg ik ook, maar ze gingen de verkeerde kant op en dat heeft me de overwinning gekost.”

Inruilen

Na afloop kon de Belgische manager Janssen, ondanks de ambiance, zijn teleurstelling niet onderdrukken: “Wij zijn hier niet gekomen om goede wedstrijden te spelen. We zijn hier gekomen om te winnen.” Niettemin keek Janssen wel tevreden terug op de prestaties van de Europese honkballers. “Dit is niet de opkomst van het honkbal in Europa. Nederland en Italië hebben al laten zien dat zij goed tegenstand kunnen bieden tijdens bijvoorbeeld de World Baseball Classic en het wereldkampioenschap in 2011, waar Nederland de wereldtitel won. Maar vandaag was te zien dat er veel meer in het Europees honkbal zit.”

“Ik ben blij dat ik drie honkslagen heb geslagen”, voegt eerste honkman Curt Smith er aan toe. “Maar ik zou ze liever inruilen voor de overwinning.”

Foto’s: © WBSC/Samurai Japan

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page