Janssen: “Goed gevoel om met een overwinning te vertrekken”

Het Tokyo Dome was vandaag van Europa. “Het voelt verschrikkelijk, want we hadden eigenlijk allebei de wedstrijden kunnen winnen”, zei manager Steve Janssen enigszins gekscherend na afloop van de met 6-2 van Japan gewonnen wedstrijd. Maar een kern van waarheid zat er wel in.

De afgelopen dagen heeft het honkbal in Japan voor een belangrijk deel in het teken gestaan van de Global Baseball Match, een historische serie van twee wedstrijden tussen een Europees All Star Team en Samurai Japan, het sterkst mogelijke Japanse nationale team.

Nog niet eerder kwam een Europees team uit in officiële wedstrijden. Met de serie van twee wedstrijden wilden de World Baseball Softball Confederation (WBSC) en de Nippon Professional Baseball (NPB) gezamenlijk aandacht vragen voor de globalisering van het honkbal en het belang benadrukken van de terugkeer van honkbal en softbal op de Olympische Spelen.

Eén doel

Datzelfde Samurai Japan was vier maanden geleden in de Suzuki All Star Series nog te sterk voor het sterrenteam uit de Amerikaanse Major League. Met een groot deel van die Japanse selectie, overigens wel zonder de sterkste pitchers uit dat team, nam Samurai Japan het gisteren en vandaag ook op tegen Europa.

Maar zo succesvol als de nummer één van de wereldranglijst was tegen de Amerikaanse sterren, zo moeizaam ging het tegen het zelfverzekerde Europa, dat maar met één doel was afgereisd naar het imposante Tokyo Dome. Gisteren ontsnapte Japan pas in de slotfase aan een nederlaag en won het nipt met slechts 4-3. Vandaag kwamen de Japanse profs niet eens in de buurt van de overwinning.

Trots

Direct na afloop werd de Belgische manager Steve Janssen op het veld gefeliciteerd door Katzuhiko Kumazaki en Riccardo Fraccari, respectievelijke de hoogste baas van de Nippon Professional Baseball en van de World Baseball Softball Confederation. Janssen wees de eer echter door waar het terecht hoorde te komen. “Ik ben trots op jullie allemaal”, liet hij zijn spelers weten.

“We kwamen hier vandaag om te winnen. En vandaag was een heel goede teamprestatie”, aldus Janssen. “Onze pitching was vandaag erg goed. We hebben goed gegooid van de eerste tot de laatste speler. Ik ben blij dat we hebben gewonnen vandaag, maar we hadden er eigenlijk twee moeten winnen. Deze overwinning voelt zeker goed, maar het gevoel zou beter zijn als we allebei de wedstrijden hadden gewonnen. Maar ik ben in ieder geval blij dat we hier morgen vertrekken met een overwinning op zak.”

Homerun

Uitblinkers vandaag waren onder meer de Nederlandse internationals Kalian Sams, Yurendell de Caster, Tom Stuibergen en winnend pitcher Diegomar Markwell. De speler van Curaçao Neptunus, die de eerste drie innings voor zijn rekening nam en de heuvel verliet bij een 5-0 voorsprong, keek tevreden terug op de wedstrijd. “De wedstrijd van gisteren hebben we weggegeven. Niemand was daar tevreden over. Maar vandaag hebben we gespeeld zoals het hoort en hebben we gewonnen.”

De Caster bepaalde de wedstrijd in de derde inning met zijn homerun: “Ik voelde me erg goed. Sinds gisteren was ik er al op gericht om de bal hard door het midden te slaan. Vandaag ben ik met hetzelfde plan van start gegaan. Ik probeerde niet eens een homerun te slaan. Maar alleen om de bal goed te raken.”

Hoog niveau

“Het is niet eenvoudig om terug te komen van 5-0”, blikte de Japanse manager Hiroki Kokubo terug op de snelle achterstand die zijn ploeg opliep. “Maar je moet het ze meegeven, deze speler zijn van ver gekomen en hebben op heel hoog niveau gespeeld.” Dat zag ook de Japanse startend pitcher Takahiro Matsuba. “Ik voelde wel de druk. Dit was niet zoals een oefenwedstrijd. Vandaag was een wedstrijd die we niet mochten verliezen”, was zijn reactie.

Een groot deel van de spelers van het Europese All Star Team keert over acht maanden terug in het Tokyo Dome voor deelname aan de Premier 12, het nieuwe wereldkampioenschap, waar Nederland zich als nummer vijf en Italië zich als nummer elf van de wereld voor hebben geplaatst. Gastheer Japan plaatste zich als aanvoerder van de wereldranglijst voor de Premier 12.

Foto’s: © WBSC/Samurai Japan

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page