Italiaanse lof voor Steve Janssen en Europa

De grote winnaar van het tweedaags honkbalevenement in Tokyo is niet winnende werper Diegomar Markwell, niet go ahead slugger Yurrendel de Caster en ook niet eenheidsmeder Steve Janssen. Ondanks de lof, die de sympathieke Belg na afloop door de Italiaanse media wordt toegezwaaid, is daarentegen de Italiaanse bondsvoorzitter Riccardo Fraccari het verheugdst.

Fraccari werd tot nu toe door de onafhankelijke honkbalmedia in Italië bekritiseerd. Al was het alleen maar vanwege zijn langdurige afwezigheid. Zijn tweede pet van WBSC-voorzitter noopt hem vaak tot verblijf in het buitenland, waardoor in eigen land de honkbalzaken worden afgedaan door Massimo Focchi, de vice-voorzitter van de Italiaanse bond.

Dankzij de voornamelijk Nederlandse selectie van Europa voor de Global Baseball Match, met name de startende pitchers Cordemans en Markwell, closer Stuifbergen, sluggers Sams, Smith en De Caster en last not least hun manager Steve Janssen, heeft de in eigen land breed bekritiseerde Fraccari zijn temperatuur in de polls van vriesstand kunnen verhogen tot ruim boven nul in de maand, dat het voorjaar aanbreekt.

Herverkiezing

Manager Steve Janssen wordt gefeliciteerd door WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari.

Manager Steve Janssen wordt gefeliciteerd door WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari.
Foto: © WBSC

Op 22 maart moet Fraccari op voor herverkiezing voor een volgende periode van vier jaar als Italiaans bondsvoorzitter. Een Italiaanse website zoals Baseballmania erkent nu ruiterlijk altijd veel kritiek te hebben geuit op Fraccari, maar dat hij nu toch een heel goede beurt heeft gemaakt in de ogen van de Italiaanse honkbalfan. Ook al gebeurde dat wederom heel ver verwijderd van de eigen velden en met in hun ogen teleurstellend weinig Italiaanse spelers (6 van de 28).

De Japanse ambitie om de Olympische Spelen van 2020 toegewezen te krijgen en om honkbal en softbal alsdan terug op het programma te brengen, bleken goed genoeg voor het financieel aspect van de onderneming en de Nederlandse sportieve inzet aan coaches en spelers zorgden voor zeventien innings Europese voorsprong over twee wedstrijden in het Tokyo Dome. Dit betekende het succes voor de Japanse wensen, maar vooral voor Riccardo Fraccari.

Enthousiasme

Tegelijkertijd haalde de Italiaan de banden aan met de landelijke bonden, die spelers en/of coaches leverden voor de Europese delegatie, die vanaf Frankfurt naar Tokyo vloog. Zo reisden op uitnodiging van Nippon Professional Baseball bestuurlijke vertegenwoordigers van Italië (Focchi), Duitsland (Esilshans), Frankrijk (Seminet), Tsjechie (Dietrich), Spanje (vermoedelijk Melero), Oostenrijk (Husty), Belgie (Laforce) en Nederland (Mulder) voor die pro-Olympische hoogtijdagen hun spelers na naar Tokyo.

Pitcher Loek van Mil.

Pitcher Loek van Mil.
Foto: © WBSC

Waren de Italiaanse media in de twee maanden aanloop naar Tokyo vooral sceptisch in beschouwing en terughoudend met schrijven over het intercontinentaal treffen, maar toen eenmaal Rob Cordemans en hun Alessandro Maestri stand hadden gehouden in de eerste wedstrijd, moet het enthousiasme gegroeid zijn aan de zuidkant van de Alpen. Grote sportkranten als Gazzetta dello Sport en Corriere dello Sport kwamen na de eervolle nederlaag van Europa in het Mekka van het nummer één honkballand van de wereld met uitgebreide reportages.

Vervolg

De twijfel aan de capaciteiten van de Belgische manager Steve Janssen begon te slinken op 10 maart en een dag later sloeg hun houding om in ongebreidelde uitgelatenheid. De Italiaanse reporter Riccardo Schiroli kon zich in een Engels artikel vanuit Tokyo slechts ternauwernood inhouden om de verheugde Janssen te omhelzen. Het was immers maar een half jaar geleden, dat de Belg aan het hoofd van Oranje honkbal twee keer een dreun toediende aan de Azzurri in de laatste wedstrijden van het EK: “Janssen is the manager of Team The Netherlands and I am Italian. And in baseball, Italians and Dutch do not hug each other. Or do they?“.

De Italiaanse binnenvelder Alessandro Vaglio liet aan de website Baseballmania weten dat er wellicht een vervolg komt voor Team Europa: “President Fraccari heeft ons verteld dat dit alleen nog maar het begin is geweest en dat er spoedig meer mogelijkheden zich zullen aanbieden. Ik hoop van harte dat dit voor ons spelers belangrijk vooruitzicht er zal komen.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page