Bondsvoorzitter Fraccari gaat aftreden in Italië

De Italiaanse honkbalbond FIBS heeft vorige week een bijzondere bondsvergadering gehouden in Bologna. Een van de onderwerpen was de herverkiezing van de bondsvoorzitter: echter niet de herverkiezing van de huidige voorzitter Riccardo Fraccari.

Tijdens de bondsvergadering werd wel gesproken over een statutenwijziging voor herverkiezingen van bondsvoorzitters in het algemeen. Sterker nog: herverkiezing van Fraccari is dit jaar zelfs niet aan de orde, want de huidige preses heeft laten weten een volgende termijn in Italië niet te ambiëren.

Het Italiaanse honkbal moet dus op zoek naar een opvolger van Fraccari, die zich dan verder kan wijden aan zijn functie van voorzitter van de mondiale honkbal- en softbalfederatie WBSC. Hoewel rekening moet worden gehouden met aspiraties van buiten de FIBS-hiërarchie, blijft de meest logische kandidaat voor de opvolging van Fraccari de huidige vice-voorzitter belast met honkbalzaken Massimo Fochi.

Parma

Deze voormalige honkballer werd op 11 februari 1964 geboren in Parma en debuteerde op twintigjarige leeftijd op het hoogste competitieniveau in Italië voor World Vision Parma, waar toen Win Remmerswaal de buitenlandse pitcher was voor de eerste van de drie wedstrijden per weekeinde.

Zijn hele carrière van speler is Fochi verder bij Parma gebleven, waar de toenmalige bondsvoorzitter Aldo Notari zelfs vanuit het FIBS-kantoor in Rome aan de touwtjes trok. Notari was ook in Parma geboren (6 september 1932), had daar ook gespeeld en was er een succesvolle clubvoorzitter geworden.

Zooitje

In 1985 vroegen de andere clubs aan hun vice-bondsvoorzitter Notari om de leiding van de FIBS overte nemen, omdat zijn voorganger Bruno Beneck een zooitje ervan had gemaakt. Fochi maakt misschien dezelfde stap bij de volgende verkiezingsronde in Italië.

Hoewel het mislukte speerpunten van Fraccari zijn geweest gedurende zijn drie voorzitterstermijnen om een IBL-club en een MLB-stadion in zijn prestigieuze hoofdstad Rome te krijgen, wordt de eerste wens nu plotseling vervuld zonder dat hij daarop enige invloed heeft gehad. Afgelopen weekeinde begon het nieuwe seizoen van de Italian Baseball League met een reguliere wedstrijd in de hoofdstad Rome.

Huuropzegging

De onverwachte oorzaak daarvan is de late huuropzegging door het gemeentebestuur van Nettuno. De reserveploeg  van Nettuno mag daardoor niet meer gebruik maken van het plaatselijke Steno Borghese stadion en wijkt voor thuiswedstrijden voorlopig uit naar het Acquacetosa complex in Rome. Daartoe moeten de ploeg en de fans uit Nettuno een uur reizen om het thuisveld te bereiken als er geen files staan op de wegen van het vissersplaatsje naar en vooral in de miljoenenstad.

Massimiliano Sartori (Padova) sloeg in de eerste week van het seizoen een grandslam-homerun.

Massimiliano Sartori (Padova) sloeg in de eerste week van het seizoen een grandslam-homerun.
Foto: © Lorenzo Bellocchio/FIBS

Dat afgelegen veld heeft Angel Service Nettuno 2 niet geholpen bij de eerste twee wedstrijden van het nieuwe IBL seizoen. Het op bezoek zijnde T&A San Marino won daar routinematig met 1-4 en 3-7. De andere club die volgens verwachting beide eerste wedstrijden won was Rimini, dat in eigen huis twee bescheiden overwinningen behaalde op Citta di Nettuno: 5-2 en 3-2.

Spectaculair

De overige vier clubs in de Italian Baseball League verdeelden de punten. Parma had in de eerste wedstrijd thuis al tien innings nodig om Godo te verslaan (4-3) en delfde daar in de tweede wedstrijd het onderspit tegen de underdog: 1-2. Spectaculair was de nederlaag van de nieuwe landskampioen UnipolSai Bologna: in eigen huis kwam het de in de eerste vijf innings opgelopen 0-6 achterstand niet meer te boven en ging Tommasin Padova tenslotte met 4-6 met de eerste winst aan de haal.

Derde honkman Massimiliano Sartori sloeg in de vijfde inning een grandslam-homerun voor Padova op het pitchen van starter Marquis Fleming. De volgende dag in Padova was was de wraak van Bologna verschrikkelijk: 4-16.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page