Amerikaan Hartley pitching-coach bij Oranje

De 53-jarige voormalig Major Leaguer Mike Hartley wordt met ingang van dit seizoen de nieuwe pitching-coach bij het Nederlands team. De Amerikaan werd vandaag door de honk- en softbalbond KNBSB gepresenteerd. Hij start vanaf volgende week maandag met zijn nieuwe functie. Hij neemt onder meer met Oranje deel aan het World Port Tournament.

Hartley verbleef afgelopen dagen in Barcelona, waar hij al de pitching-coach was van het Nederlands AAA-team tijdens het MLB Spring Tournament, een toernooi voor academy-teams uit verschillende Europese landen.

De in de Verenigde Staten geboren Hartley maakte zijn debuut in de Major League in 1989 voor Los Angeles Dodgers. Hij speelde hierna in zes seizoenen 202 wedstrijden voor vijf verschillende Major League-teams. In 1995 speelde Hartley zijn laatste wedstrijden in de Major League voor Baltimore Orioles. Tussendoor gooide hij in 1994 een seizoen voor Chiba Lotte Marines in de Japanse Nippon Professional Baseball.

Pitching-coach

In 1995 werd het contract van Hartley ook door de club uit Baltimore ontbonden. Hij zou hierna nog twee seizoenen als profhonkballer spelen. In 1997 voor Reno Chukars in de onafhankelijke Western League en in 2005 voor Mesa Miners in de Golden Baseball League.

Na zijn profcarrière ging Hartley zich toeleggen op het coachen. Eerst in eigen land bij semi-pro teams, high schoolteam en drie seizoenen als pitching-coach bij de profclub Reno Silver Sox (van 2005 tot en met 2007). Maar vanaf 2008 maakt hij ook de overstap naar Europa.

Europa

Van 2008 tot en met 2010 was hij de hoofdcoach van het Duitse Heidenheim Heideköpfe, waarmee hij in 2009 de Duitse landstitel veroverde. In 2010 werd hij met zijn Duitse ploeg bovendien tweede tijdens de Final Four. In 2011 werd hij aangesteld als bondscoach voor Kroatië, waarmee hij het kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap won.

In 2012 was hij manager bij het Italiaanse Grosseto. Sinds kort is hij ook actief voor de KNBSB. Met het Nederlands AAA-team nam hij afgelopen dagen deel aan het succesvol verlopen MLB Spring Tournament in Barcelona.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page