Hoofdklassespelers naar Amerikaans kampioenschap

Zes spelers uit de Nederlandse hoofdklasse zijn geselecteerd voor een Europese selectie, die in juni gaat deelnemen aan het USA Baseball 17U National Team Championships. In totaal zijn negen Nederlandse honkbaltalenten in het Europese All Star Team opgenomen. Martijn Nijhoff is als coach aan de ploeg toegevoegd.

Het Europese team is samengesteld uit academy-spelers uit acht verschillende Europese landen. Nederland vaardigt negen spelers af. Uit Italië komen vier honkballers. De andere spelers uit de 25-koppige selectie komen uit Litouwen, Kroatië, Duitsland, Tsjechië, Frankrijk en Slovenië. “Dat Major League Baseball dit team naar Amerika stuurt, maakt maar weer eens duidelijk hoe goed het niveau in Europa is”, laat Nijhoff weten

Van de Europese selectie hebben zes spelers al ervaring opgedaan in de Nederlandse hoofdklasse. Paul Brands (Vaessen Pioniers) en Timo van Lingen (DSS) maakten gisteravond hun debuut op het hoogste niveau. Max Draijer en Taylor Clemensia kwamen vorig jaar al uit voor de hoofdmacht van Vaessen Pioniers. Julian Rip (UVV) speelt eveneens sinds vorig jaar in de hoofdklasse. Gijs Timmer gooide vorig seizoen één wedstrijd voor de hoofdmacht van DOOR Neptunus.

Geweldige kans

Naast Brands (C/3B), Rip (CF/3B), Draijer (SS), Clemensia (1B/P), Timmer (P) en Van Lingen (P) zijn ook Boyd Tuhumury (OF), Oliver Severino van der Wijst (INF) en Menno Lenting (INF) in de selectie opgenomen. Nijhoff: “Voor de jongens is het een geweldige kans om ervaring op te doen en zich te meten met de beste spelers ter wereld in hun leeftijdsklasse. Onze manier van opleiden betaalt zich uit.”

De spelers zijn de afgelopen twaalf maanden door Major League Baseball gescout. Dit is onder meer gebeurd tijdens het recent gespeelde MLB Spring Tournament voor Academy-teams in Barcelona. Daar won de AAA-selectie van Nederland vijf van de zes duels, waaronder drie keer van de Italianen.

Scouts

Max Draijer in actie tijdens het MLB Fall Tournament in Hoofddorp.

Max Draijer in actie tijdens het MLB Fall Tournament in Hoofddorp.
Foto: © Rob Jelsma

De Europese selectie neemt van 16 tot en met 24 juni in Palm Beach County (Florida) deel aan het USA Baseball 17U National Team Championships, voor spelers geboren na 1 mei 1997. Het is voor het eerst dat een Europees team aan dit toernooi deelneemt. De Europese honkballers krijgen hiermee de kans zich in de kijker te spelen van scouts van colleges en Major League-organisaties.

De wedstrijden worden gespeeld op het Spring Training-complex van St. Louis Cardinals en Miami Marlins en op het Santaluces Complex. Aan het kampioenschap nemen zo’n 300 teams uit de oostkust van de Verenigde Staten deel.

Minor League-teams

Het evenement doet dienst als try-out voor het Amerikaanse nationale juniorenteam, dat later in het jaar deelneemt aan het wereldkampioenschap. Nederland heeft zich daar als de nummer drie van het Europees kampioenschap niet voor geplaatst.

De kans bestaat dat het Europese All Star Team in de voorbereiding op het kampioenschap nog een tweetal oefenwedstrijden in Florida gaat spelen tegen teams uit de Amerikaanse Minor League. Het European All Star Team staat onder leiding van coaches Andy Berglund (Major League Baseball), Bill Holmberg en Martijn Nijhoff. De Nederlander Pepijn van Ingen gaat mee als fysiotherapeut.

Selectie

Pitchers (11):
Marius Balandis (Litouwen)
Ludovico Coveri (Italië)
Antonio Horvatic (Kroatië)
Sascha Koch (Duitsland)
Timo van Lingen (Nederland)
Daniel Mendelsohn (Duitsland)
Jan Nebenfuhr (Tsjechië)
Michele Pomponi (Italië)
Claudio Scotti (Italië)
Gijs Timmer (Nederland)
Antoine Villard (Frankrijk)

Catchers (3):
Cesare Astorri (Italië)
Paul Brands (Nederland)
Nolan Soliveres (Frankrijk)

Binnenvelders (7):
Flip Claus (Tsjechië)
Taylor Clemensia (Nederland)
Max Draijer (Nederland)
Menno Lenting (Nederland)
Julian Rip (Nederland)
Fred Walter (Frankrijk)
Oliver Severino van der Wijst (Nederland)

Buitenvelders (4):
Pascal Amon (Duitsland)
Marek Chlup (Tsjechë)
Boyd Tuhumury (Nederland)
Bor Starc (Slovenië)

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page