Knappe zeges voor HCAW en UVV

HCAW en UVV hebben al direct in de eerste speelronde van de hoofdklasse voor een verrassing gezorgd. HCAW versloeg titelverdediger Curaçao Neptunus. UVV was eenmaal te sterk voor L&D Amsterdam. Vaessen Pioniers en Corendon Kinheim bleven als enige twee teams ongeslagen en gaan na de eerste speelronde aan de leiding.

HCAW zorgde dit weekeinde voor de grootste stunt. De Bussumse ploeg van de nieuwe hoofdcoach Ralph Milliard verraste zaterdag in de tweede wedstrijd van het seizoen al met een zege tegen titelverdediger Curaçao Neptunus. Bij de Bussumse ploeg eisten twee debutanten de hoofdrol op. Startend pitcher Giovanni Tensen (0-3-6-3) gooide de eerste vijf innings, waarin hij met een 3-4 voorsprong de heuvel verliet. In de derde inning scoorde debutant Boyd Tuhumury één van de drie Bussumse punten, waarmee de bezoekers een 2-0 achterstand ombogen in een 2-3 voorsprong.

Een voorsprong, die HCAW niet meer uit handen gaf. In de vierde inning sloeg Tuhumury vervolgens ook het vierde punt voor zijn ploeg binnen. Op het pitchen van Gijs van Els kreeg Curaçao Neptunus in het restant van het duel nog wel driemaal een loper op het derde honk, maar bleef de gelijkmaker uit. Met drie slag voor Rien Vernooij sloot Van Els de wedstrijd af en verzekerde HCAW zich van de eerste winst dit seizoen.

Rentree

Curaçao Neptunus won twee van de drie wedstrijden tegen HCAW.

Curaçao Neptunus won twee van de drie wedstrijden tegen HCAW.
Foto: © Rob Jelsma

Een dag later herstelde Curaçao Neptunus echter weer de verhoudingen. Met zeventien honkslagen werd HCAW in zeven innings van het veld geslagen. De Rotterdamse ploeg scoorde al viermaal in de eerste inning en gaf die voorsprong niet meer uit handen. Met een homerun bepaalde Dwayne Kemp in de zevende inning de eindstand op 2-14. Shaldimar Daantji (3 uit 3 met twee tweehonkslagen) en Urving Kemp (3 uit 5) sloegen elk drie man over de thuisplaat. Gianison Boekhoudt zorgde zelfs voor vier binnengeslagen en drie gescoorde punten. In de zevende inning gooide closer Loek van Mil, bij zijn rentree in de hoofdklasse, als opvolger van Diegomar Markwell het duel uit.

Ook UVV won deze week eenmaal van een Play-Offs kandidaat. Daarvoor werd donderdagavond al de aanzet gegeven. De Utrechtse ploeg nam toen op Sportpark Ookmeer een 0-1 voorpsrong tegen L&D Amsterdam, maar moest uiteindelijk twee dagen wachten voordat de winst een feit was. Niet lang nadat UVV donderdagavond het eerste punt had gescoord, moest de wedstrijd worden gestaakt, doordat een deel van de veldverlichting uit was gevallen.

Herkansing

Nortbert Jongerius (UVV) probeert een geslagen bal te vangen.

Nortbert Jongerius (UVV) probeert een geslagen bal te vangen.
Foto: © Jan Kruijdenberg

De twee teams moesten hierdoor vandaag nog de laatste vier innings afmaken. Daarin namen pitchers Jim Ploeger (UVV) en Tom de Blok (L&D Amsterdam) het tegen elkaar op. Beide pitchers kwamen tot vijf strikeouts, maar uiteindelijk hield Ploeger de nul vast. De Blok moest wel een punt incasseren nadat Joris van Ballegooy (honkslag) via een gestolen honk en een hit van Dennis de Quint voor de 0-2 had gezorgd. Het was ook Van Ballegooy, die donderdagavond in de vierde inning het enige punt had gescoord, voordat de wedstrijd moest worden gestaakt.

In de herkansing pakte L&D Amsterdam zaterdag later op de dag wel de winst. Kevin Heijstek (4-0-4-0) stond pas in de vijfde inning met één man uit de eerste loper toe op de honken. Uiteindelijk stond hij in zeven innings geen enkel punt toe. Toch moestden de Amsterdammers lang wachten tot zij wel de nul van het scorebord kregen.
Ondanks vijf hits scoorde de thuisploeg pas in de zesde inning voor het eerst. Dat gebeurde nadat Timo van Ancum het pitchen had overgenomen van Kevin Noordzij. Een honkslag van Remco Draijer, geraakt werper voor Bas Nooij en een veldfout brachten het eerste punt van de wedstrijd over de thuisplaat. Na rake klappen van Rashid Gerard en Koen Nooij was de voorsprong opgelopen tot 3-0. Kenny Berkenbosch (honkslag) en Remco Draijer (vier wijd) maakten er een inning later nog 5-0 van op een hit van Rashid Gerard.

Shut-outs

Onder leiding van pitchers Kyle Ward, Dennis Burgersdijk en Robin Schel werd zondag opnieuw gewonnen door L&D Amsterdam. Het pitcherstrio stond slechts drie honkslagen toe en gooide samen dertien keer drie slag. Alleen Omar Williams wist in de vijfde inning te scoren. Toen hadden de Amsterdammers echter al een comfortabele 0-5 voorsprong genomen. Met tweepitters sloegen Kenny Berkenbosch en Bas Nooij in de vierde inning elk twee ploeggenoten binnen. Met de derde tweehonkslag van de dag bepaalde Patrick Bok in zesde inning de eindstand op 1-8.

Vaessen Pioniers is het nieuwe seizoen van start gegaan met drie shut-outs tegen Mampaey The Hawks. De ploeg uit Dordrecht, die dit seizoen alsnog in de hoofdklasse kon starten nadat AdoLakers zichzelf had opgeheven, wist deze week geen enkel punt te scoren. Na de 6-0 op donderdagavond volgden nog twee zeges dit weekeinde.

Voortvarend

Dudley Leonora (Corendon Kinheim) probeert het tweede honk te bereiken,

Dudley Leonora (Corendon Kinheim) probeert het tweede honk te bereiken,
Foto: © Robert Bos

Lars Huijer keerde zaterdag met een overwinning terug in de hoofdklasse. De voormalig profhonkballer van Seattle Mariners en Chicago Cubs gooide zes inning met vijf strikeouts, één keer vier wijd en slechts drie honkslagen tegen. Hij legde daarmee de basis voor de 5-0 shut-out. Quintin de Cuba opende de score in de tweede inning, waarna vier Hoofddorpse runs in de vierde slagbeurt al de eindstand op het scorebord brachten.

Ook zondag begon Vaessen Pioniers voortvarend. Een honkslag van Daniel Fernandez en een tweehonkslag van Danny Rombley brachten na zes ballen al het eerste punt op het scorebord. Nog eens drie hits later was de voorsprong al opgelopen tot 0-3. Via onder meer een solohomerun van nieuwkomer Quintin De Cuba bouwde de Hoofddorpse ploeg de voorsprong uit tot 0-10. De aangewezen slagman van Pioniers sloeg in zes slagbeurten met onder meer vier hits vier punten over de thuisplaat. Pitcher Elton Koeiman kreeg de winst op zijn naam. Bij Mampaey The Hawks werd Bobby Carrington de verliezend pitcher.

Ongeslagen

Pitcher Glenn Wassink (Corendon Kinheim)

Pitcher Glenn Wassink (Corendon Kinheim).
Foto: © Robert Bos

Evenals Vaessen Pioniers bleef ook Corendon Kinheim deze week ongeslagen. Desalniettemin ging het voor de Haarlemse ploeg een stuk moeizamer tegen DSS, dat zijn debuut maakte in de hoofdklasse. DSS sloeg zaterdag nog wel meer honkslagen (7 tegen 5) dan zijn tegenstander, ging met een voorsprong de achtste inning in, maar bleef uiteindelijk toch tegen Corendon Kinheim met lege handen achter.
Bij een 5-4 achterstand scoorde Kevin Moesquit (vier wijd) voor Kinheim de gelijkmaker op een hit van Dashenko Ricardo. In de negende inning trok de ploeg van hoofdcoach Wim Martinus alsnog aan het langste einde toen Jeffrey Arends (tweehonkslag) kon profiteren van een veldfout.

Zondag was DSS opnieuw gewaagd aan zijn Haarlemse buurman. Op het pitchen van Tim Halderman wist Corendon Kinheim zeven innings lang niet verder uit te lopen dan 2-1. In de zevende inning dwong Kinheim echter een pitcherwissel af via een hit van Mervin Gario en een tweehonkslag van Dashenko Ricardo. Hierna liep de ploeg van hoofdcoach Wim Martinus uit naar de 6-1 winst. Bij Corendon Kinheim gooide startend pitcher Glenn Wassink (3-2-2-1) zeven solide innings.

Uitslagen eerste speelronde:

Curaçao Neptunus – HCAW: 12-2 (8 innings)
Curaçao Neptunus – HCAW: 3-4
HCAW – Curaçao Neptunus: 2-14 (7 innings)

L&D Amsterdam – UVV: 0-2
L&D Amsterdam – UVV: 5-0
UVV – L&D Amsterdam: 1-8

Vaessen Pioniers – Mampaey The Hawks: 6-0
Vaessen Pioniers – Mampaey The Hawks: 5-0
Mampaey The Hawks – Vaessen Pioniers 0-10

DSS – Corendon Kinheim: 1-10
DSS – Corendon Kinheim: 5-6
Corendon Kinheim – DSS: 6-2

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page