DSS stunt tegen landskampioen Curaçao Neptunus

DSS heeft dit weekeinde voor de grootste stunt gezorgd. Onder leiding van de talentvolle pitcher Tim Halderman verschalkte de promovendus in Haarlem landskampioen Curaçao Neptunus. Doordat de nummers drie Vaessen Pioniers en vier Corendon Kinheim bovendien tweemaal dit weekeinde wonnen, is het verschil bovenin verkleind tot maximaal vijf punten.

De winst van DSS op zondag was niet geheel onverwachts. Donderdagavond produceerde DSS al meer honkslagen dan zijn Rotterdamse tegenstanders. Gisteren gaf de formatie van hoofdcoach Lennart Stut zich al evenmin eenvoudig over.

De twee winstpunten die vandaag in de wacht werden gesleept, waren dan ook volledig verdiend. Met een 2-1 overwinning maakte de Haarlemse promovendus bovendien een einde aan een serie van acht overwinningen op rij van Curaçao Neptunus en maakte DSS de strijd bovenin tussen de top vier spannend. Die werd extra spannend doordat Vaessen Pioniers dit weekeinde al tweemaal L&D Amsterdam versloeg en daardoor ook Corendon Kinheim weer dichterbij de top van het klassement kon komen.

Beslissende voorsprong

Urving Kemp slaat raak voor Curaçao Neptunus.

Urving Kemp slaat raak voor Curaçao Neptunus.
Foto: © Rob Jelsma

Pitcher Halderman, die dit seizoen voor DSS nog niet wist te winnen, stond dit duel slechts tweemaal een loper toe op het tweede honk. Vanaf de vierde inning schakelde hij met zijn veld bovendien tien tegenstanders op rij uit, voordat Shurman Marlin in de achtste inning namens Curaçao Neptunus de ban met een honkslag wist te doorbreken.

Ondertussen had DSS een beslissende voorsprong genomen toen Sven Jongejans (honkslag) en Mark Smit (veldfout) in de vijfde inning konden scoren, mede geholpen door een tweehonkslag van Lex Leijenaar.
Halderman werd na de honkslag van Marlin in de achtste inning op de heuvel vervangen en zag vanuit de dug-out hoe Marlin via een tweehonkslag van Shaldimar Daantji kon scoren. Met een knappe pick-off voorkwam pitcher Kevin Geestman hierna dat Daantji zelf nog verder dan het tweede honk kon komen. Met twee strikeouts maakte hij hierna een einde aan de inning en voorkwam hij dat Curaçao Neptunus verder terug in de wedstrijd kwam.

Zuur

Zaterdag was de winst nog wel voor Curaçao Neptunus. De Rotterdamse ploeg gebruikte vier runs in de vijfde inning om het duel te beslissen. Shaldimar Daantji, Christian Diaz en Raily Legito sloegen deze slagbeurt een honkslag. Pas in de zesde inning stond Orlando Yntema zijn eerste en enige punt toe na drie vrije lopen en een wilde worp. Kevin Kelly en Loek van Mil hielden hierna de 4-1 voorsprong vast voor de achtste winst van Curaçao Neptunus op rij.

Bekijk het fotoverslag

De druiven in het duel tegen Mampaey The Hawks waren zaterdag zuur voor de sterk pitchende Giovanni Tensen (4-3-3-0) en zijn foutloos spelende HCAW. Tensen stond lang alleen een honkslag toe aan Julian Goins (derde inning). Maar in de zesde inning brak een stootslag van Stephen Henson de thuisploeg op. Hij kon steeds een honkje opschuiven totdat Steven Wharwood hem met de derde Dordtse honkslag van dit duel binnensloeg.
Het eerste punt van de wedstrijd, bleef ook het enige punt van het duel. Uiteindelijk ging de winst zodoende naar pitcher Kevin van Veen (8-2-5-2), die acht sterke innings voor zijn rekening had genomen.

Eerste hekklap

HCAW had na de nederlagen op donderdag en zaterdag nog wat goed te maken. De Bussumse ploeg wachtte daar zondag niet lang mee. Bij een 0-1 voorsprong scoorde de ploeg twaalfmaal in drie innings tijd. In de tweede inning sloeg Rossini Frolijk met een tweehonkslag drie punten binnen. Jarreau Martina en Roy Seltenrijch sloegen in de daaropvolgende innings elk twee man binnen met een driehonkslag.
Martina (3 uit 5) sloeg dit duel zelfs tweemaal de bal weg voor drie honken. Derde honkman Rowan van Hoek (3 uit 5) sloeg de vierde Bussumse driepitter. Uiteindelijk won HCAW het duel met 9-13, nadat Mampaey The Hawks via runs in de zevende en achtste inning de achterstand nog had verkleind.

Dudley Leonora (Corendon Kinheim) probeert in het duel tegen UVV veilig het tweede honk te bereiken.

Dudley Leonora (Corendon Kinheim) probeert in het duel tegen UVV veilig het tweede honk te bereiken.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Corendon Kinheim kreeg dit weekeinde zijn revanche voor de nederlaag op donderdagavond tegen UVV. Bryan Engelhardt nam daarvoor zijn ploeg op sleeptouw. Hij scoorde zaterdag driemaal. De linksvelder gaf al direct in de eerste inning met een solohomerun het startschot. Het was nog maar de eerste hekklap van Engelhardt dit seizoen.
Toch bleek UVV ook nu een taaie ploeg. Tot tweemaal toe veegden de Utrechtse honkballers een voorsprong van Kinheim van het scorebord.  Vanaf de vijfde inning liep Kinheim definitief uit nadat Engelhardt opnieuw had gescoord. Twee innings later sloegen
Bryan Engelhardt (tweehonkslag), Jeffrey Arends (honkslag) en Dashenko Ricardo (driehonkslag) raak om uit te lopen tot 6-3, voordat UVV in de negende inning de eindstand bepaalde op 6-4.

Rollen

Zondag volgde ook de tweede winst op rij voor de Haarlemse ploeg van hoofdcoach Wim Martinus. Sven van de Sande (3 uit 5) opende de Haarlemse aanval in de tweede inning. Via een tweehonkslag van Dexter de Weert en een hit van Jochem Koedijk nam Corendon Kinheim een 0-2 voorsprong. Die werd een inning later verdubbeld na hits van Dashenko Ricardo (3 uit 5), Jeffrey Arends en opnieuw Van de Sande.
Dat was voldoende voor de winst, want in het restant van het duel scoorden beiden ploegen nog slechts eenmaal. Pitcher David Bergman (2-2-7-0) kreeg na acht innings werk de winst op zijn naam.

Nick Urbanus was aan slag opnieuw belangrijk voor L&D Amsterdam.

Nick Urbanus was aan slag opnieuw belangrijk voor L&D Amsterdam.
Foto: © Rob Jelsma

Won donderdagavond L&D Amsterdam nog met 2-3, zaterdag waren de rollen omgedraaid. Pitcher Lars Huijer (3-7-4-0) stond in acht innings maar drie honkslagen toe en hield zijn Amsterdamse tegenstander zo puntloos tot de negende inning. Vaessen Pioniers, dat dit duel tot dertien hits kwam, sloeg er ondertussen lustig op los.
In de tweede inning opende Vince Rooi na de eerste van zijn twee tweehonkslagen de score. Toch moesten de honkballers uit Hoofddorp tot aan de achtste inning wachten op het volgende punt. Hits op rij van Daniel Fernandes, Dannny Rombley en Dirk van ’t Klooster brachten Vaessen Pioniers op 0-3. Via tweepitters van Roeland Henrique en Michael Duursma kon L&D Amsterdam het verschil in de negende inning alleen nog verkleinen tot 2-3.

Bekijk een ruime samenvatting van de wedstrijd

Vuurwerk

Dirk van 't Klooster sloeg zondag drie hits.

Dirk van ’t Klooster sloeg zondag drie hits.
Foto: © Rob Jelsma

Zondag zat het vuurwerk in het midden van de wedstrijd. Bij een 0-1 achterstand sloeg Vaessen Pioniers in de vierde inning vijf honkslagen op rij om viermaal te scoren. Een slagbeurt later antwoordde L&D Amsterdam met drie runs na onder meer een driehonkslag van Nick Urbanus.

In de daaropvolgende innings bleken de Hoofddorpse honkballers aan slag effectiever en liepen ze via punten in de vijfde en zesde inning uit naar de 7-5 winst. Pitchers Elton Koeiman, Reggie Bomberg, Sedley Karel en Bayron Cornelisse hielden de Amsterdamse slagploeg op vijf honkslagen, terwijl voor Vaessen Pioniers Danny Rombley (3 uit 5), Dirk van ’t Klooster (3 uit 5) en Mark-Jan Moorman (3 uit 4) samen negen van de vijftien hits sloegen.

Bekijk het fotoverslag

Uitslagen vijfde speelronde

HCAW – Mampaey The Hawks: 2-3
HCAW – Mampaey The Hawks: 0-1
Mampaey The Hawks – HCAW: 9-13

Corendon Kinheim – UVV: 1-4
Corendon Kinheim – UVV: 6-4
UVV – Corendon Kinheim: 1-5

Curaçao Neptunus – DSS: 6-3
Curaçao Neptunus – DSS: 4-1
DSS – Curaçao Neptunus: 2-1

L&D Amsterdam – Vaessen Pioniers: 3-2 (10 innings)
L&D Amsterdam – Vaessen Pioniers: 2-3
Vaessen Pioniers – L&D Amsterdam: 7-5

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page