Janssen: ‘We hadden het slechter kunnen treffen’

“We hadden het slechter kunnen treffen”, is de nuchtere reactie van bondscoach Steve Janssen op de poule-indeling voor de Premier 12. Daarin werd het Nederlands team gisteren in Zuid-Korea gekoppeld aan gastheer Chinese Taipei, Cuba, Canada, Puerto Rico en Italië.

In de andere poule voor de Premier 12 zijn Japan, de Verenigde Staten, de Dominicaanse Republiek, Zuid-Korea, Venezuela en Mexico ingedeeld. De beste vier teams uit elke poule plaatsen zich voor de kwartfinales.

“In voetbal wordt wel eens gesproken van een groep des doods. De poule met Japan en Amerika kun je rustig de groep des morsdoods noemen”, aldus Janssen. “Het is natuurlijk zo dat die vijfde plaats op de wereldranglijst ons geen windeieren legt en dat hebben we wel zelf afgedwongen met onze prestaties in het verleden. Maar al met al ben ik niet ontevreden.”

Opmerkelijk

Bij de poule-indeling voor de Premier 12 heeft de World Baseball Softball Confederation (WBSC) de teams op volgorde van plaatsing op de wereldranglijst ingedeeld. Opmerkelijk genoeg werd er door de WBSC hierbij alleen afgeweken bij de plaatsing van de gastheren Japan en Chinese Taipei, die allebei in een andere poule werden ingedeeld. Hierdoor werd Japan, de nummer één van de wereld, niet bij Nederland in de poule ingedeeld, maar treft Oranje in november in de eerste ronde Chinese Taipei.

Of Oranje tijdens de Premier 12 met eenzelfde sterke selectie kan aantreden als tijdens de laatste World Baseball Classic, is nog allerminst zeker. Janssen: “Op dit moment gaan we er maar even niet van uit dat de spelers uit de Major League bij de Premier 12 beschikbaar zijn voor ons Koninkrijksteam en de andere deelnemende landen.” Niettemin houdt de Belg wel hoop: “Achter de schermen wordt daar natuurlijk wel over gepraat. Hoe het gaat lopen, zullen we in de loop van het seizoen moeten zien.”

Oefenduels

Eerst richten Janssen en zijn technische staf zich met het Nederlands team op het World Port Tournament, dat op zaterdag 18 juli van start gaat. “Dat is al over twee maanden en daar ligt de focus op. We trainen met de selectie op maandag, dinsdag en woensdag overdag in Hoofddorp. Veel meer extra’s kunnen we voor het WPT niet doen. We hadden nog even de hoop dat een van de tegenstanders een paar dagen eerder naar Nederland zou kunnen komen, zodat we een paar oefenduels hadden kunnen spelen, maar dat gaat niet lukken.”

In Rotterdam treft Nederland twee landen, die voor de Premier 12 bij Oranje in de poule zijn ingedeeld. Dit zijn Cuba en Chinese Taipei. De andere tegenstanders tijdens het World Port Tournament worden Japan en Curaçao.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page