Bologna en Rimini als koplopers naar Europa Cup

Italië stuurt drie teams uit de top vier van de Italian Baseball League naar de Europa Cup-toernooien. CNF Unipol Sai Bologna, dat in Parijs onder meer de tegenstander wordt van L&D Amsterdam, leidt het klassement. ASD Rimini, dat voor de Europa Cup afreist naar Rotterdam, volgt op een tweede plaats.

T&A San Marino, dat vorig jaar in de Europese clubfinale te sterk was voor ASD Rimini, volgt op een vierde plaats in de Italiaanse competitie. Evenals Bologna is ook titelverdediger T&A San Marino ingedeeld in het Europa Cup-toernooi in Parijs.

De drie teams uit de Italiaanse competitie beginnen komend weekeinde aan hun laatste voorbereiding op het Europese clubtoernooi voordat ze afreizen naar Rotterdam en Parijs. CNF Unipol Sai Bologna reist deze week voor de uitwedstrijden tegen Angel Service Nettuno 2 af naar Rome, terwijl ASD Rimini en T&A San Marino elkaar treffen.

Verrassend

De Italiaanse competitie werd tot het afgelopen weekeinde beheerst door het verrassend sterke optreden van nieuwkomer Tommasin Padova, dat na de eerste helft van de reguliere competitie bovenaan de ranglijst pronkte met tien overwinningen uit veertien wedstrijden. Dat waren er net zo veel als Rimini had behaald, maar Padova had de twee onderlinge wedstrijden tegen Rimini in het tweede weekeinde gewonnen: thuis met 3-0 en uit met 2-6.

Manager Khelyn Smith zorgde met zijn Padova voor een enorme verrassing.

Manager Khelyn Smith zorgde met zijn Padova voor een enorme verrassing.
Foto: © FIBS/Duck Foto Press

Na de eerste zeven weekeindes van de reguliere competitie volgde Bologna pas op de derde plaats met negen overwinningen en het tegenvallende San Marino met de bescheiden score van acht tegen zes. De club uit het ministaatje werd eerder door de CEB op en neer gestuiterd met de prijs voor hoofdcoach Doriano Bindi als beste Europese coach van het jaar 2014 en uitsluiting van deelname als titelverdediger aan het Europa Cup toernooi 2015. Dit laatste plan werd na protesten uit Italië en San Marino van tafel geveegd. Gisteren werden nieuwe plannen gepresenteerd, die nu wel een stuk gunstiger uitpakken voor San Marino.

Vertrouwd vlaggenschip

Pas in het afgelopen weekeinde kreeg de Italian Baseball League weer een vertrouwd vlaggenschip, doordat Bologna kwam bovendrijven op de ranglijst. De landskampioen behaalde het volledige resultaat in de tweede helft van de reguliere competitie tot nu toe door alle vier de wedstrijden te winnen.

Daartoe behoorden de twee laatste wedstrijden tegen Europees kampioen San Marino, dat in Bologna in zeven innings met 12-1 werd verslagen en de volgende dag in San Marino met 3-5. Padova verloor drie van de eerste vier wedstrijden en zakte daarmee weg van de eerste naar de derde positie. Het ging in Rimini met 8-0 onderuit en wist pas in de vierde wedstrijd weer te winnen, namelijk thuis met 6-2 tegen Rimini.

Overvloedige regenval

Na achttien wedstrijden in de twee maanden van de Italiaanse profliga tot nu toe staat Bologna bovenaan met dertien overwinningen, gevolgd door Rimini met twaalf overwinningen, Padova met elf en San Marino met tien zeges. Daarna komen Nettuno 1 en Godo ondanks nog drie wedstrijden in te halen. De reserves van Nettuno versloegen in het afgelopen weekeinde tweemaal het ooit roemruchte Parma (7-6 en 3-1), waardoor Angel Service Nettuno 2 nu voorlaatste is met zesmaal winst uit achttien wedstrijden en Parma de rode lantaren draagt met vier overwinningen uit achttien duels.

De gang van zaken in het seizoen 2015 van de Italian Baseball League wordt tot nu toe beïnvloed door overvloedige regenval, waardoor vijf van de negen weekeindes werden getroffen met uitstel van wedstrijden. Vooral voor de Italiaanse clubs vervelend. Vanwege de grotere afstanden betekent uitstel of een lange busreis heen en terug extra of hotelovernachtingen extra voor de clubs.

Aangeklaagd

Moment uit de wedstrijd tussen T&A San Marino en Bologna.

Moment uit de wedstrijd tussen T&A San Marino en Bologna.
Foto: © FIBS/Bellocchio

Voorts werd het Italiaanse honkbal op hoog niveau getroffen door eigen vuur, hoewel het seizoen in maart met veel fanfare door de Italiaanse honkbal- en softbalbond FIBS werd geopend met een persconferentie, waarvoor als hoofdgast aanwezig was Gianni Malago, de flamboyante voorzitter van CONI, het Italiaanse Olympisch Comité. Alle grandeur in een zaal van het Milanese hoofdkantoor van La Gazzetta dello Sport ten spijt, richtte de Anti Doping autoriteit van het CONI vervolgens zijn pijlen op het hoogste echalon van het Italiaanse honkbal.

Zowel in april als in mei werden internationaal bekende spelers aangeklaagd wegens overtreding van het dopingreglement. Beide spelers behoren tot de vaste selecties van de gerenommeerde managers Marco Mazzieri en Mauro Mazzotti van respectievelijk de nationale ploeg van Italië en meervoudig Europees en Italiaans kampioen T&A San Marino. Het betreft de ook in Nederland bekende spelers Chris Cooper en Lorenzo Avagnina.
Het tweetal had minstens driemaal binnen twaalf maanden niet of te laat de plaats van hun bereikbaarheid opgegeven aan de Anti Doping autoriteit van Italië, een verplichting voor topsporters. De straf die geëist wordt, is een schorsing van zeventien maanden.

Beste slagmannen

De aangeklaagde Lorenzo Avagnina staat momenteel met een slaggemiddelde van .300 op een achttiende plaats van de ranglijst met beste slagmannen. Hij is bovendien de tweede beste slagman van zijn club San Marino achter Wuillians Vasquez met .377 en voor Joe Mazzuca met .291.

Het hoogste slaggemiddelde wordt bereikt door Alexander Romero van Rimini: .388. Andere sterke hitters van Rimini zijn Riccardo Bertagnon (.340), Rainer Olmedo (.313), Giuseppe Mazzanti (.298) en Stefano Desimoni (.290). Bologna brengt voor het geschut mee Alessandro Vaglio (.318), de veertigjarige Claudio Liverziani (.317), Cesar Suarez (.313) en Alex Sambucci (.300).

Belangstelling

Met Alex Candelario heeft Rimini één van de beste pitchers uit de Italiaanse competitie.

Met Alex Candelario heeft Rimini één van de beste pitchers uit de Italiaanse competitie.
Foto: © FIBS/CB-Oldman

Het laagste verdiende puntengemiddelde van Italië staat op naam van Filippo Crepaldi van Bologna (0.93 in negen reliefbeurten over negentien innings), kort gevolgd door de Dominicaan Alexis Candelario van Rimini (0.98 in acht starts en één reliefbeurt over 46 innings).

De overige gemiddelden van naar Parijs en Rotterdam vertrekkende pitchers liggen ruim boven de 2.00 grens. Daartoe behoort de Dominicaan met Italiaans paspoort Carlos Richetti van Rimini, die vorig jaar belangstelling toonde om eens ervaring op te doen in de Nederlandse hoofdklasse. Nu is hij de tweede beste pitcher van zijn club en twaalfde van Italië: 2.62.
Bij San Marino staan Junior Oberto (2.67), Andrea Pizziconi (3.25) en Rodney Rodriguez (3.41) tussen de beste 25 van de Italiaanse competitie. Op die lijst komen ook Marquis Fleming (2.57) en Riccardo de Santis (4.45) van Bologna voor.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page