Honkballers gestart in de Dominicaanse competitie

De 38 teams uit de Dominicaanse zomercompetitie zijn gisteren gestart met het nieuwe seizoen. Zo’n acht spelers uit Aruba, Bonaire en Curaçao maken dit jaar hun profdebuut in deze competitie, waaronder de in Utrecht geboren Cerilio Soleana.

De Dominican Summer League, één van de Rookie Leagues uit de Amerikaanse Minor League, is gisteren van start gegaan. Bij DSL Orioles is Rachid Engelhardt aan zijn tweede seizoen in de DSL begonnen. Zijn team won gisteren de eerste wedstrijd met 2-3 van DSL White Sox.

Engelhardt bleef in het eerste duel nog aan de kant. Zijn Curaçaose ploeggenoot Rochendrick Alexander speelde als invaller wel de laatste drie innings. Van de honkballers uit Curaçao en Aruba had Terrence Josephina gisteren de beste seizoensstart. De twintigjarige derde honkman sloeg in de eerste wedstrijd van zijn tweede profseizoen direct een honkslag.

Omgeschoold

Ook de evenoude Chris Pieters begon gisteravond aan het nieuwe seizoen. Hij kwam voor DSL Cubs in actie tegen DSL Mets. De profhonkballer uit Curaçao begon al aan zijn vierde seizoen in de organisatie van Chicago Cubs. Vorige seizoenen was hij echter een, nog niet al te succesvolle, linkshandige pitcher. Vanaf dit jaar krijgt hij een nieuwe kans nu hij is omgeschoold tot buitenvelder.

Dit seizoen maken in ieder geval acht honkballers uit het Koninkrijk hun debuut in de Dominicaanse zomercompetitie. Dat zijn Sander Boeldak (Atlanta Braves), Jerson Dometilia (Los Angeles Dodgers), Ildion Martina (Atlanta Braves), Ryan Oduber (Boston Red Sox), Wally Vrolijk (Los Angeles Dodgers) en Cerilio Soleana (Cincinnati Reds).

Utrecht

Die laatste is de eerste in Bonaire opgegroeide en gecontracteerde speler. Soleana werd echter geboren in Utrecht. Hij woonde overigens maar kort in Nederland, voordat hij op eenjarige leeftijd verhuisde naar Bonaire. De pas achttienjarige linkshandige pitcher zag gisteren vanuit de dug-out zijn ploeg met 0-2 winnen van DSL Blue Jays. Soleana zal door zijn club dit seizoen worden gebruikt als reliever.

Ook korte stop Eugene Helder maakt zijn debuut in de DSL. Maar hij speelde vorig seizoen al als profhonkballer voor de organisatie van Seattle Mariners in de Venezolaanse zomercompetitie. Een andere debutant is het pas zestienjarige talent Zaino Henriquez uit Curaçao. De korte stop debuteerde gisteren al als profhonkballer voor DSL Twins.

Ontslagen

Twee honkballers van Curaçao haalden de afgelopen periode de schifting niet. Bryan Philips en Reangelo Willems werden beiden door Atlanta Braves ontslagen.
De negentienjarige korte stop Philips speelde vorig seizoen vijftig wedstrijden (.190) voor de organisatie in de Dominicaanse zomercompetitie. Willems werd al eerder dit seizoen doort Atlanta Braves aan de kant gezet. De twintigjarige Curaçaose buitenvelder speelde in de afgelopen twee seizoenen 63 wedstrijden voor DSL Braves. Daarin kwam hij tot 39 hits (.202).

Het seizoen begon gisteren met een huldiging van DSL Rangers, de kampioen van vorig jaar, die in de finale DSL Red Sox had verslagen met 3-1. Gisteren won de titelverdediger met 1-0 de tot vijf innings ingekorte wedstrijd tegen DSL Cardinals. Pitcher Pedro Payano (7-0-1-0) kreeg de winst op zijn naam. De competitie in de Dominicaanse Republiek loopt door tot en met 22 augustus. Elk team speelt in totaal 72 wedstrijden.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page