L&D Amsterdam van start met ruime winst

De honkballers van L&D zijn vandaag in de Franse stad Chatres voortvarend van start gegaan op het Europa Cup-toernooi. De Duitse kampioen Solingen Alligators werd met klinkende cijfers aan de kant gezet: 1-11. Uitblinker Nick Urbanus sloeg voor de Amsterdammers een homerun.

L&D Amsterdam keerde vandaag voor het eerst sinds 2013 terug in het Europese clubtoernooi. In dat jaar verloren de Amsterdammers van Bologna en San Marino, waardoor een finaleplaats werd misgelopen. Later deze week treft de ploeg van hoofdcoach Charles Urbanus beide teams uit de Italian Baseball League opnieuw.

De Nederlandse nummer twee moest voor zijn eerste wedstrijd eerst vandaag afreizen naar de Franse stad Chartres, zo’n anderhalf uur rijden vanaf Parijs. Op het Terrain de Gellainville, de thuisbasis van de French Cubs, trof L&D Amsterdam vanmiddag de Duitse kampioen Solingen Alligators.

Enorme stunt

Vorig jaar zorgde dit team voor een enorme stunt door het Italiaanse Nettuno in zeven innings met 11-1 te verslaan. Uiteindelijk bleef het de enige overwinning dat toernooi voor de Duitsers, die als zesde eindigden.

L&D Amsterdam liet zich door die statistiek niet van de wijs brengen en maakte al op de openingsdag van het Europa Cup-toernooi zijn favorietenrol waar. De Nederlandse honkballers hadden geen enkele genade met de Duitse kampioen. Al in de eerste inning sloeg Kenny Berkenbosch zijn ploeg met een driehonkslag naar een 0-2 voorsprong voordat hij zelf voor de 0-3 kon zorgen.

Homerun

Bij een 1-5 voorsprong klaarden de Amsterdammers in de achtste inning het karwei. Maar liefst vijf spelers passeerden in deze slagbeurt de thuisplaat. De eerste twee op een honkslag van Roeland Henrique. Niet veel later vergrootte Nick Urbanus de voorsprong tot 1-10. Rashid Gerard (tweehonkslag) maakte er in de laatste inning nog 1-11 van.

Roeland Henrique wist twee honken te stelen.

Roeland Henrique wist twee honken te stelen.
Foto: © Rob Jelsma

Uitblinker bij de Amsterdammers was Nick Urbanus. De voormalig profhonkballer sloeg in vijf slagbeurten een honkslag, driehonkslag en homerun. Bovendien kreeg hij één keer vier wijd, scoorde hij driemaal en bracht hij twee punten over de thuisplaat. Linoy Croes (4 uit 5) en Roeland Henrique (2 uit 4) deden aanvallend eveneens een duit in het zakje.

Werkvergunning

Bij de Duitsers had Chris Mezger plaatsgenomen op de heuvel. Hij speelde in 2013 negen wedstrijden (2.36) voor UVV in de Nederlandse hoofdklasse, maar moest uiteindelijk in verband met zijn werkvergunning na de reguliere competitie zijn Utrechtse ploeg verlaten. De Amerikaan gooide in dat jaar één wedstrijd voor UVV tegen L&D Amsterdam, waarin hij verliezend pitcher werd.

En ook vandaag kon hij zijn ploeg niet vooruit helpen. Na vier tegenpunten moest hij na drie innings achterblijven in de dug-out. De Amsterdamse pitchers Kevin Heijstek, Tom de Blok en Robin Schel hadden de zaken een stuk beter voor elkaar en stonden samen slechts één punt toe.

                    1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
L&D AMSTERDAM       3 0 1 0 1 0 0 5 1 11 14 2
SOLINGEN ALLIGATORS 0 0 0 0 1 0 0 0 0  1  6 1

Pitchers L&D Amsterdam
Kevin Heijstek (5): 5-1-4-2
Tom de Blok (2): 3-1-0-0
Robin Schel (2) : 4-2-2-0

Pitchers Solingen Alligators
Chris Mezger (3): 2-2-4-0
Luca-Benedicht Wolf (2): 1-2-3-0
Oskar Matzpreksch (2 1/3 +2 man): 0-2-4-0
Nils Hartkopf (1 2/3): 3-1-3-0

Kraker

Eerder in de middag stond al direct op de eerste speeldag de kraker op het programma tussen T&A San Marino en CNF Unipolsa Bologna, de regerend Europees clubkampioen tegen de Italiaanse kampioen. Vorig jaar werd de club uit San Marino winnaar van het Europa Cup-toernooi in Hoofddorp, toen in de finale Vaessen Pioniers met 1-2 werd verslagen. Bologna ontbrak vorig jaar op het Europese toneel. Twee jaar geleden was de ploeg wel van de partij. Zowel in de eerste ronde (14-4) als in de finale (7-6) werd toen van T&A San Marino gewonnen. Later in dat jaar werd bovendien de European Champions Cup in de wacht gesleept.

Door punten in de tweede en derde inning, na onder meer een solohomerun van Juan Carlos Infante had Bologna vanmiddag een 0-2 voorsprong genomen. In de vierde inning kantelde San Marino echter de wedstrijd. Op vier hits kon evenzoveel keer worden gescoord. Het werd zelfs 5-2 in de zesde inning door een punt van Francesco Imperiali na een Italiaanse veldfout. De Dominicaanse linkshandige pitcher Rodney Rodriguez (4-4-4-0) kreeg na vijf innings werk de winst op zijn naam.

Controle

De Wit-Russische kampioen Brest Zurbs was vanavond totaal geen partij voor de Franse gastheer PUC. Pitcher James Murrey (10-0-2-1) gooide in Parijs een complete wedstrijd en stond slechts twee honkslagen toe. In de zevende inning kon Iliya Kasheuski (tweehonkslag) na een doorgeschoten bal de eer voor zijn ploeg redden: 1-14.

PUC had aan acht honkslagen in zeven innings voldoende om de wedstrijd vroegtijdig te beëindigen. Bij een 0-2 voorsprong sloeg de Franse ploeg hard toe in de zesde en zevende inning. Met respectievelijk vijf en zeven runs was de wedstrijd in twee innings tijd gespeeld. Vooral de controle van de Wit-Russische pitcher liet nogal te wensen over. Het leverde dit duel maar liefst vijftien keer vier wijd en twee keer geraakt werper op.

Uitslagen

Solingen Alligators – L&D Amsterdam: 1-11
T&A San Marino – CNF Unipolsa Bologna: 5-2
Brest Zubrs – PUC Paris: 1-14 (7 innings)

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page