L&D Amsterdam verslaat titelverdediger

L&D Amsterdam heeft een grote stap gezet op weg naar de finale van het Europa Cup-toernooi. In Parijs versloegen de Amsterdamse honkballers op de tweede speeldag de Europees clubkampioen T&A San Marino met 6-0. Pitcher Rob Cordemans gooide een complete wedstrijd.

Voor de tweede wedstrijd van het Europa Cup-toernooi betrad L&D Amsterdam voor het eerst het Stade Pershing, prachtig gelegen in het hart van het parkachtige Bois de Vincennes aan de rand van Parijs.

De omgeving deed de Amsterdammers vanmiddag goed. Want met de ervaren Rob Cordemans op de heuvel gaf de Nederlandse hoofdklasseploeg maar weinig kansen weg aan de honkballers uit het ministaatje San Marino.

Moeilijk seizoen

T&A San Marino maakt een moeilijk seizoen door. De regerend Europees clubkampioen staat in de Italian Baseball League met elf overwinningen vooralsnog op een teleurstellende vierde plaats. Gisteren deed de formatie van manager Doriano Bindi echter uitstekende zaken door de Italiaanse kampioen Unipol Bologna al op de openingsdag met 5-2 te verslaan.

Linoy Croes (L&D Amsterdam).

Linoy Croes (L&D Amsterdam).
Foto: © Robert Bos

Die gunstige uitgangspositie raakten de honkballers uit de Italiaanse competitie echter een dag later alweer kwijt. In Parijs was het opnieuw Kenny Berkenbosch die zijn ploeg op voorsprong bracht. Hij kon na zijn honkslag het eerste punt van de wedstrijd scoren na een grondbal van Jesse Aussems. Via punten van Linoy Croes (derde inning) en Aussems (vierde inning) liep L&D Amsterdam verder uit tot 3-0.

Veteraan

Verdedigend liet veteraan Rob Cordemans nauwelijks steken vallen. Verspreid over de eerste zeven innings stond hij slechts vier honkslagen toe, maar gooide hij ook vijf keer drie slag.
De Amsterdammers kwamen alleen kort in de problemen nadat Simone Albanese en Jack Santoro met hits de achtste innings openden. Maar goed verdedigend werk van de foutloos spelende Amsterdammers hield de shut-out in stand.

Carlos Terán, de Venezolaanse pitcher die tevens uitkomt voor de nationale Italiaanse ploeg, hield voor T&A San Marino stand tot de zesde inning. Maar zijn opvolgers bleken weinig succesvol. Yovany D’Amico kon al inrukken in de achtste inning na twee vrije lopen. Darwin Cubillan gooide hierna ook vier wijd, maar kreeg bovendien hits tegen van Rashid Gerard en Roeland Henrique, die daarmee respectievelijk één en twee punten binnensloegen en de eindstand brachten op 6-0.

Eerste overwinning

Voor de Amsterdammers was het de eerste overwinning op T&A San Marino sinds 2 juni 2012. Drie jaar geleden werd tijdens het Europa Cup-toernooi in Serravalle met 5-4 gewonnen. Twee jaar geleden was T&A San Marino op 7 juni nog met 0-4 te sterk voor de Amsterdammers.

Morgen vervolgt de nog ongeslagen ploeg van hoofdcoach Charles Urbanus het Europa Cup-toernooi in Parijs met een wedstrijd tegen het zwakke Wit-Russische Brest Zubrs. Die wedstrijd start eveneens om 12.00 uur.

               1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
T&A SAN MARINO 0 0 0 0 0 0 0 0 0  0 6 1
L&D AMSTERDAM  0 1 1 1 0 0 0 3 X  6 8 0

Pitchers T&A San Marino
Carlos Terán (5 2/3): 3-3-5-1
Junior Oberto (2/3+2 man): 2-1-1-0
Yovany D’Amico (2/3): 0-1-2-0

Pitchers L&D Amsterdam
Rob Cordemans (9): 5-2-6-0

Onbespeelbaar

Evenals L&D Amsterdam bleef later op de dag ook het Italiaanse Bologna ongeslagen. De ploeg had geen genade met het Wit-Russische Brest Zubrs, morgenmiddag de volgende tegenstander van L&D Amsterdam.
Luca Panerati (8-0-0-1) was vandaag voor Bologna onbespeelbaar. Hij schakelde de eerste vier tegenstanders uit met drie slag en kwam in vier innings tot acht strikeouts. Panerati stond slechts één tegenstander toe op de honken. Dat gebeurde na een veldfout van derde honkman Francesco Fuzzi in de derde inning.

Uiteindelijk stond Panerati geen enkele honkslag toe. De slagploeg van Brest Zubrs kwam tot slechts één hit, in de vijfde inning geslagen op het pitchen van reliever Pietro Cadoni. Die bal verliet echter het binnenveld niet en de Wit-Russen kregen uiteindelijk geen enkele loper op het tweede honk.
Bij Unipol Bologna was dat wel anders. Al in de eerste inning produceerde de Italiaanse ploeg zes hits voor evenzoveel punten. In de vijfde inning voegde Bologna daar nog eens zeven runs aan toe. Pinch-hitter Martin Mondino sloeg met een tweehonkslag drie ploeggenoten binnen. Een inning later bepaalde hij met zijn tweede honkslag de eindstand op 15-0. Met het vijftiende punt trad al na zes innings de mercy-rule in werking.

Homeruns

Tanner Leighton werd vanavond de grote man bij het Duitse Solingen Alligators. Hij sloeg in de wedstrijd tegen PUC homeruns in de vijfde en achtste inning. In de vijfde slagbeurt nam hij al één ploeggenoot mee over de thuisplaat, drie innings later sloeg hij zelfs een grandslam-homerun. Uiteindelijk kwam de tweede honkman in zes slagbeurten tot vier hits, één keer vier wijd, drie gescoorde punten en maar liefst zeven binnengeslagen punten.

In zijn eentje overtrof Leighton daarmee al de productie van gastheer PUC, dat dit duel niet verder kwam dan vier punten. Solingen Alligators was vandaag onverbiddelijk. Al in de eerste slagbeurt scoorde de Duitse ploeg op vier hits en twee veldfouten vijf punten. Onder leiding van Leighton werd die voorsprong in het restant van de wedstrijd uitgebreid tot een gevoelige 4-17 nederlaag voor de Franse thuisploeg. Harry Glynne (7-2-4-1 in zeven innings) werd winnend werper.

Uitslagen

L&D Amsterdam – T&A San Marino: 6-0
CNF Unipolsa Bologna – Brest Zubrs: 15-0 (6 innings)
PUC – Solingen Alligators: 4-17 (8 innings)

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page